In de voorgaande blogjes over de ondergang nam ik u mee langs allerlei visies en meningen over de apocalyps en in het laatste blog suggereerde ik zelfs een mentale airbag voor de 'dag der dagen'. Toch ben ik niet helemaal eerlijk geweest...,er komt namelijk geen apocalyps. Juich niet te vroeg, de apocalyps is er al en we zitten er midden in.

Naar aanleiding van een onderzoek dat in 1998 door het American Museum of Natural History werd gehouden bleek dat 70% van alle biologen van mening waren dat:

"We in het midden van een massale uitsterving van veel levensvormen zitten en dat deze massale uitsterving als de grootste bedreiging voor de mensheid van de volgende eeuw geldt".

Ironisch hè, terwijl iedereen heftige orkanen, knallende komeetinslagen, nucleaire oorlogen en dodelijke pandemieën voor ogen hebben signaleren de biologen dat we onze tijd op aarde eigenlijk al hebben gehad, u zit slechts in het staartje. Hun boodschap is zowel sober als helder; "Als we de trend over hoe we met onze omgeving omgaan handhaven dan zijn tegen het einde van deze eeuw de helft van alle soorten (wellicht inclusief de mensheid) uitgestorven".

De gemiddelde tijd dat een soort op onze planeet doorbrengt is ongeveer 100.000 jaar. Aangezien er minstens 10 miljoen soorten rondlopen/zwemmen/vliegen/kruipen valt het binnen de lijn der verwachting dat ieder jaar een bepaald aantal soorten ophouden te bestaan. Niets aan te doen, zo gaat het nu eenmaal.

Maar, volgens bioloog Edward O. Wilson (Harvard Universiteit) gaat het gemiddelde uitstervingsproces momenteel grofweg 100 x zo snel. De levensvormen om ons heen blijken zo snel uit te sterven dat we momenteel in de snelste uitstervings periode zitten uit de historie van onze Aarde. Dat komt volgens de eminente bioloog omdat er een groot verschil met de vorige perioden is. Stonden in het verleden natuurrampen aan de basis van een massale uitsterving, is nu de mensch de oorzaak.

Wilson staat niet alleen in 2002 concludeerde het International Panel on Climate Change dat; "veel van de soorten op Aarde staan op de rand van uitsterven door zowel natuurlijke processen als menselijke activiteit." En aangezien klimaatsverandering en het consumeren van beschikbare ruimte ook deels de schuld van ons mensen is jagen we de snelheid van het uitsterven ernorm aan.

Als we het proces willen vertragen moeten we als de donder en op ongekende schaal de natuur echt de ruimte en de rust geven. Maar daarvoor is het eigenlijk al te laat. Het beetje natuur wat we hebben ligt ingeklemd tussen weg en stad en fabriek en boerenbedrijf. En de versnippering gaat maar door, tel daar de globalisering en vervuiling bij op en voilà. En dat is nou precies het probleem, biologisch gezien zitten we midden in een Apocalyps van ongekende omvang. Maar net zoals je het water waar een kikker in zit kan verhitten tot het kookt zonder dat het arme dier het door heeft zien wij mensen niet dat het vuurtje in ons bed van smeulen naar een volwaardige brand is overgegaan.

Groene stroom, biodiesel of klimaat neutraal ondernemen het zijn allemaal piepkleine druppeltjes op een enorme gloeiende plaat. Wat is het nut van zogenaamde groene alternatieven als we daarmee onze huidige manier van leven op basis van economische groei krampachting in stand proberen te houden? Wie écht 'groen' wil zijn zal moeten consuminderen. Maar dat is een boodschap waar regeringen, bedrijven en heel veel mensen doof voor zijn.

De biologen zijn geen onheilsprofeten maar onheilswaarnemers. En u kunt gerust met hen meekijken. De biodiversiteit neemt af. Natuurlijk ziet u nog hele troepen spreeuwen en meeuwen vliegen en lopen er konijnen in de berm maar dat zegt alleen maar iets over hun aanpassingsvermogen. Wie wat beter kijkt ziet de leegte achter die façade.

Enfin, om nog even terug te blikken hieronder de astronomische feitjes van wat ooit onze mooie thuisplaneet was.
celtic: Geen vrolijke afsluiting van de dag
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 10-12-2007 23:33:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dilettante Emme:
Boro:

OK dit maakt goed wat me in de vorige blogs enorm tegenstond.
Ik zie namelijk ook, hoe graag ik het ook anders zou willen zien, een totaal verkankerde maatschap, milieu en mens welke hard op weg is naar het einde.

Er is in mijn optiek tot heden ook nog maar één persoon die de huidige stand van zaken en de oorzaak ervan naar behoren in kaart heeft gebracht en dat is de daardoor tevens ook totaal verketterde
arts/wetenschapper Siegfried Willem Bok.

In een wereld van "problem, reaction, solution" maak hij echter geen enkele kans want hij bied namelijk geen solutions.
Waarom niet ? Omdat GOD veel groter is dan wij denken en heeft bepaald dat het zo moet gaan zoals het gaat.
Waarom gaat het dan zo zoals het gaat ?
Die antwoorden kunnen de willenweters nu juist wel bij hem vinden en als ze worden begrepen is er misschien ook nog wel een solution te vinden ook. Maar waarschijnlijk is dat een laatste restantje van mijn eigen kromme "wishfull thinking" !!

http://www.wetenschap-eindtijd.com/

Als de nood het hoogst is, kijk dan omhoog, Sammy.

God, Got, Dios mio,...

Op 11-12-2007 1:25:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lampie: Ik vraag me echt af hoe lang het nog duurt voordat de mens zegt: "Stop, genoeg". Of doen we inderdaad zoals die kikker, blijven zitten en koken.
Op 11-12-2007 7:47:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: De neiging om apocalyptisch te denken zit in de mens ingebakken. Misschien is het wel een overlevings-noodzaak om bevreesd te zijn voor de toekomst, dat houdt je alert, waakzaam, waardoor je minder snel de dupe wordt van gevaren. Misschien wel ingebakken in onze genen, uit tijden dat dit goed van pas kwam en het zo in ons geëvolueerd is.
Zoals alles in de natuur zal ook de mate waarin soorten uitsterven wel aan golfbewegingen onderhevig zijn.
Wat betreft de macht van de mens VS de macht van "God" ben ik het zeer eens met het idee dat we maar tot zeer weinig in staat zijn, de natuur in de breedste zin des woords, of God, is oneindig veel machtiger, slimmer, wijzer. Alleen al op het medisch vlak kan ik je verzekeren dat het overgrote deel van het herstellen van ziektes in de eerste plaats door het lichaam gedaan wordt en soms medisch ingrijpen enige bijdrage lever, maar waarschijnlijk vaker een negatieve invloed heeft, zeker op de lange termijn als we het over toepassing van chemische middelen hebben.
1 raad: het leven is NU, leef dus NU!
'Don't forget rule number 6'
Op 11-12-2007 8:02:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld:
Lampie:

Ik vraag me echt af hoe lang het nog duurt voordat de mens zegt: "Stop, genoeg". Of doen we inderdaad zoals die kikker, blijven zitten en koken.


Gerard hierboven geeft het antwoord in zijn laatste zin....

Leven en consumeren is een verslaving gelijk aan heroine en tabak samen... iedereen wil stoppen en doen dat ook... maar niet vandaag.

Op 11-12-2007 8:05:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: Wachten we dan allemaal op de interventie?
Op 11-12-2007 0:49:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld:
Ivory^:

Wachten we dan allemaal op de interventie?


Besjakie gaf het antwoord. De verandering moet van buitenaf gebeuren. Voordeel is snel en nadeel is ellende.
Systemen moeten in elkaar klappen want vrijwillig nemen de aanjagers geen afstand en als individu sla je nog geen deuk in een pakkie boter.

Paradoxaal genoeg moet je om het systeem (of systemen) te laten klappen er zoveel mogelijk aan meewerken. Plant ongebreidelt voort, consumeer tot op het bot en investeer al je geld in de naam van meer en meer. Hoe harder men aan het elastiek trekt des de eerder knapt het.
Op 11-12-2007 20:09:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: Ik wou dat ik mn kinderen nooit op deze wereld gezet had...
Op 11-12-2007 20:20:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^:
Boro:

Ivory^:

Ik wou dat ik mn kinderen nooit op deze wereld gezet had...


Ach meid neem het jezelf niet kwalijk, dingen gaan nu eenmaal zo als ze moeten gaan en ook nooit zonder reden. Hormonen hebben bovendien een dermate dwingende invloed op ons mensen dat we niets meer over ons lichaam en geest (dat is mijnsinziens één) te vertellen hebben. De Borobudur leerde mij dat wij een spiegel zijn van de kosmos en zo zijn er nu waarschijnlijk ergens in de kosmos sterretjes die met je kinderen corresponderen en daar samen met de anderen het werk doen waar ze voor in het leven geroepen zijn.
Leg jezelf daar geen schuld voor op maar verwonder je erover hoe ieder op zijn eigen manier een bijdrage levert aan het geheel, ook op momenten zoals nu wanneer alles dreigt mis te gaan.
Niemand van normaal mensenvlees heeft hier kontrole op en zo is er volgens mij uiteindelijk ook geen enkele sprake van schuldspraak
maar zijn we allemaal slechts god's (who-ever that may be)uitverkorenen in dit eindspel. Dus...koester de koters en geniet er maar van zo lang je kan.

BoroThnx
Op 11-12-2007 21:07:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt: Mooie reeks, Bert.

:S
Op 12-12-2007 2:00:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden