Na de Patriot Act deel een en twee staat er alweer een nieuwe terreurwet in de planning voor de VS. Nog maar twee maanden geleden werd deel een van de Protect America Act er even snel doorgedrukt, nu dus amper twee maanden later staat de opvolger alweer klaar. En waar deel een heel veel lijkt op de Nederlandse bewaarplicht, is deze opvolger van een heel ander formaat. Volgens het nu gepresenteerde wetsvoorstel zouden Amerikaanse opsporingsdiensten geen toestemming van een rechter meer nodig hebben om eender welke niet-Amerikaanse burgers af te mogen luisteren. Bij dit afluisteren zou het niet alleen om telefoons gaan, maar om élke vorm van communicatie, dus ook internetverkeer.

Daar komt nog bij dat dit niet eens om Amerikaans dataverkeer gaat, maar in theorie al het dataverkeer. Sterker nog, dit is juist expliciet van toepassing op niet-Amerikaans dataverkeer. Voor het afluisteren van een of meerdere in Amerika verblijvende personen is juist wel weer gedeeltelijke toestemming nodig.

Als vanouds dreigt president Bush weer met zijn vetorecht om ook deze wetten er zonder enige tegenstand door te drukken, wat al meerdere keren is gelukt.

De eerste Patriot Act werd in oktober 2001 ingevoerd, nummer twee werd er eind 2003 aan toegevoegd. In december 2005 probeerde men tevergeefs deze wetten ongedaan te maken. Nu lijkt het erop dat we nogmaals een Act aan dit rijtje toe kunnen voegen. De afgelopen jaren is er al een ongekende hoeveelheid negatieve publiciteit tegen deze wetten geweest en dat lijkt nu niet minder het geval te zijn. In de eerste en tweede Patriot Act werd de privacy van de gemiddelde burger flink aan banden gelegd. Kijk bijvoorbeeld eens naar het verplichte biometrische paspoort.

In deze nieuwe wet wordt elke wereldburger verplicht zijn privacy prijs te geven aan Amerika, zelfs als u niet in Amerika woont. Amerikaanse bedrijven en opsporingsdiensten worden onkwetsbaar en de burger wordt vogelvrij verklaard. Er gaan al veel langer geruchten dat Amerika beschikt over ultramoderne afluistercentra die al sinds de jaren '70 bijna alle communicatie afluisteren, en deze wet zou al die verboden activiteiten in één keer kunnen legaliseren. Uw privacy is in dat geval hooguit een bijzaak, een voorrecht uit vervlogen tijden...

Lanoe: The Shockdoctrine:Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 03-12-2007 8:23:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe:
marga:

Lanoe:

The Shockdoctrine:Carpe diem homo universalis


Als ik de berichten mag geloven is onze recessie al in voorbereiding. Maarrr Lanoe, denk je dat men dit zal inzien?? Of het doel hiervan doorzien??


Dat ligt niet bij mij.

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 03-12-2007 22:56:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden