Vaak wordt er vergeten dat de snelheid van het licht relatief is, en niet constant. De 299.792.458 meter per seconde, zoals we netjes op school leerden, geldt slechts in het luchtledige en is daarom de absolute lichtsnelheid.
Wanneer een geladen deeltje door een medium reist, water of lucht, dan vertraagt de dichtheid van het medium de lichtsnelheid, een soort van afremmen. De brekingsindex, zoals dat heet, kan nogal variëren, afhankelijk van het medium.

Dit fenomeen laat zich vertalen naar het Tsjerenkov-effect, een blauwe gloed die in kerncentrales gezien kan worden:

Tsjerenkov-effect

Het Tsjerenkov-effect is een elektromagnetische straling die een geladen deeltje afgeeft als dat zich door een medium voortplant met een snelheid die groter is dan de lichtsnelheid. De straling wordt gebruikt als indicator voor de heftigheid van nucleaire reacties in een kernreactor, aangezien de intensiteit van de straling recht-evenredig is met de energie en de hoeveelheid van de deeltjes die de straling veroorzaken.

Tsjerenkov-effect

Ter vergelijking: het Tsjerenkov-effect is hetzelfde als de supersonische knal die ontstaat als een vliegtuig of kogel sneller vliegt dan de snelheid van het geluid. Het is een mooi schouwspel dat mooi illustreert hoe straling werkt. Bijna zo mooi als de rode gloed van een zonsondergang.
U wilt toch liever een andere soort energie? Probeer dan de nucleaire voetbal.

Update 18-3-2008: Op astroversum lezen we:

Neutrino's kunnen buitenaardse wezens verraden
Indien er ergens in het universum een buitenaardse beschaving een gigantische deeltjesversneller heeft gebouwd, kunnen wij vanaf 2011 een signaal opgevangen van de neutrino's die bij het plaatsvinden van hoog-energieke botsingen in een dergelijke machine ontstaan. Dat beweert althans de wetenschapper Zurab Silagadze van het Instituut voor Nucleaire Fysica in de Russische stad Novosibirsk. Dertig jaar geleden werd dit idee al geopperd en nog steeds bestaat er de hoop dat dit ooit is gebeurd.

Op onze planeet heeft een betrekkelijk groot aantal fysici hun zinnen gezet op de ontwikkeling van versnellers die in staat zijn om hoog-energieke botsingen tussen zogeheten 'muon-deeltjes' laten plaatsvinden. "Als er in een beschaving als de mensheid gedacht wordt over het bouwen van dit soort machines, kan dat ook het geval zijn bij andere beschavingen - mits deze bestaan," zei Silagadze.

Tijdens een dergelijke proces ontstaat er een krachtige straal van neutrino's, welke de interstellaire ruimte in zou worden gestuurd. De IceCube, een observatorium dat op dit moment op een diepte van 2,4 kilometer onder het ijs van Antarctica wordt gebouwd, zou deze deeltjes moeten opgevangen met zijn ruim vierduizend detectoren. Wanneer deze neutrino's in botsing komen met andere atomen worden er namelijkmuonen geproduceerd, die - als ze in aanraking komen met het ijs - zorgen voor het ontstaan van Cherenkovstraling. De IceCube kan deze straling zien als een kleine blauw flits.

Silagadze is niet de eerste wetenschapper die het idee oppert dat buitenaardse wezens zichzelf kunnen verraden door het ontstaan van neutrinostralen. Enkele tientallen jaren geleden vermoedden fysici al dat dit het geval zou kunnen zijn, omdat andere beschavingen volgens hen zouden denken dat niemand anders in het universum in staat zou zijn om een signaal van deze neutrino's op te pikken. De vraag is natuurlijk: zullen we daar ooit achter komen?

stoerecurry: Mooi stuk, jammer dat ik deze niet eerder gevonden had.
Most people do not listen with the intent to understand, they listen with the intent to reply.
Op 29-07-2013 14:33:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden