Mooi Playstation 3 supercomputernieuws dat illustreert hoezeer superrekenkracht dichter bij de gewone burger komt. Door slechts 8 PlayStation 3-consoles aan elkaar te koppelen en er Linux op te installeren kan iedereen zijn eigen supercomputer in huis halen.

Dat kunnen we alleszins concluderen door de Amerikaanse wetenschapper Gaurav Khanna die onderzoek doet naar zwaartekrachtvelden en zwarte gaten. Khanna heeft supercomputers nodig om extreem ingewikkelde en dus langdurige berekeningen te doen.
Vóór hij de PlayStation 3 gebruikte kocht Khanna kostbare computertijd in bij wetenschappelijke rekencentra. Daar doen geclusterde systemen met wel 500 processoren de berekeningen.

Hoewel enkele PlayStations behoorlijk wat euro's kosten is een dergelijke oplossing veel goedkoper dan tijd inhuren bij een supercomputer. Er is er geen wachttijd meer want je hebt een eigen supercomputer in huis. Over enkele jaren is dergelijke rekenkracht misschien in pocketformaat beschikbaar.
Nu nog iemand vinden die de SETI-gegevens op zo'n PlayStation 3-supercomputer verwerkt, want dat blijft ook maar op de plank liggen...

Update: volgens The Sunday Times gebruiken steeds meer wetenschappers gameconsoles zoals de Playstation 3.
"Het staat vast dat de entertainmentindustrie een belangrijke rol speelt bij het uitstippelen van de richting die de computerwetenschap volgt", zegt professor Peter Coveney van het Londense University College, die voor scheikundig onderzoek veel gebruikmaakt van supercomputers. "Want het computervermogen dat nu in eerste instantie wordt gemaakt voor het gewone publiek, zal in de toekomst leiden tot talrijke doorbraken op het vlak van wetenschappelijk onderzoek."

Update 2: De Amerikaanse luchtmacht wil driehonderd Playstation 3-spelcomputers kopen. De militaire organisatie wil de Cell-processor in de spelcomputer gebruiken voor onderzoeken.

Vladimir: Hoe zit het dan bijvoorbeeld met wii en xbox?
Op 20-10-2007 1:26:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Vladimir: En de PS3 is dus de beste?
Op 20-10-2007 2:09:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Vladimir: Ik denk dat de markt van de wii breder is dan de gamesmarkt, dát is de kracht van de wii. De wii en de vele tools kunnen ook therapeutisch worden ingezet. En het is goed voor de conditie, speel maar eens tennis op de wii.

Maan, weet jij hoe het zit met opvolgers van de ps3? Het begint inderdaad richting supercomputer-aan-huis te gaan. Ken jij de ontwikkelingen?
Op 20-10-2007 2:44:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Vladimir:
Maan:

De PS3 is bedoeld om de komende 10 jaar nog mee te gaan. En waarvoor zou een thuisgebruiker een ''supercomputer'' nodig hebben? ;-)

niet iedereen heeft er een nodig, maar stel dat studenten aan hogescholen allemaal hun eigen supercomputer hebben. Dat kan toch behoorlijk wat doorbraken leiden, dunkt me.
Op 20-10-2007 3:26:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden