Sinds de negentiger jaren van de vorige eeuw komen er steeds meer boeken en films over de vampier mythe. Het moderne vampirisme is gevormd/gebaseerd op de bekende mythe van graaf Dracula. In de 17e en 18e eeuw verspreidde er een vampierhysterie vanuit Oost-Europa naar andere delen van Europa zoals Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Engeland. In deze tijd was er weinig of geen medische kennis over ziektes. Plotselinge hartstilstand, hersenberoertes en besmettelijke ziektes waren een groot mysterieus gebied.

Hoewel de meeste mensen dachten dat ziektes en dood behoorden tot het werk van God, ontstond er een onderstroom die dacht dat er een andere bovennatuurlijke kracht aan het werk was. Een demonische macht. En wat past daar beter bij dan een demonisch wezen dat het leven uit de levende zoog. Rond 1672 was er voor het eerst in Engeland “in een verslag van kerken” een verwijzing naar een vampier.

In sommige dorpen geloofde men dat, als er meer familieleden achter elkaar stierven, dat een kwaadaardige demon wel eens de oorzaak kon zijn. Men vermoedde dat een gestorven familielid opgestaan was om als vampier nog meer nazaten op te eisen. Net als in het verhaal van Mercy Brown in Exeter, Rhode Island. Het geval Mercy Brown is een van de beroemdste gedocumenteerde vampierincidenten.

De familie Brown werd getroffen door de tragische gevolgen van tuberculose. De moeder van het gezin (Mary) was de eerste die stierf. In 1888 stierf de oudste dochter Mary Olive. Een andere dochter genaamd Mercy stierf in 1891. En tot overmaat van ramp werd zijn jonge zoon Edwin twee maanden later ook getroffen door tuberculose. De vader George Brown, was ten einde raad. Hij begon te geloven dat één van zijn familieleden terug gekeerd was als vampier en er de oorzaak van was dat zijn zoon ziek was geworden. Veel van zijn mededorpelingen waren ook overtuigd en hielpen hem in 1892 om de lichamen van zijn gestorven familieleden op te graven.

De lichamen van moeder Mary en dochter Mary Olive waren in 4 jaar tijd al aardig vergaan. Maar het lichaam van Mercy was nog in goede staat. Dit was voor hen het teken dat dit kind een ondode was en verantwoordelijk voor de tostand van zijn zoon. Mercy’s hart werd uit haar lichaam genomen en verbrand. Van de as maakten ze een drankje en lieten dit de zieke Edwin opdrinken. Helaas voor vader George was dit allemaal tevergeefs en stierf Edwin alsnog.

Eigenlijk was het niet zo raar dat Mercy’s lichaam nog in goede staat was. Vanwege het vriesweer konden ze haar niet begraven, de grond was te hard en daarom was ze bijgezet in de tombe op de begraafplaats. Dus door het vriesweer was ze nog in goede staat. Maar in die tijd wisten ze niet veel over het vergaan van een lijk.

 

 

In 1725 vinden we een van de éérste opmerkelijk gedocumenteerd verslagen over vampirisme in Oost-Europa in "Visum et repertum". Dit is een document dat de verslagen bevat van vampierincidenten opgetekend uit vooral getuigenissen van Oost-Europese dorpbewoners. Visim et repertum betekent gezien en opgetekend.

1725. Peter Plogopjovits was bij het leven een boer in het Servische dorpje Kililava (Kisiljevo). Zijn dorpsgenoten hielden hem verantwoordelijk voor de dood van negen andere dorpbewoners. Zij stierven kort achter elkaar nadat Peter was gestorven. Dit leidde tot het kwade gerucht dat Peter wel eens een vampier kon zijn. Zijn lichaam werd opgegraven en onderzocht. Ze vonden “bewijzen” van vampirisme en staken een staak door zijn hart en verbrandden het. Het verslag werd vertaald en doorgestuurd naar andere delen in Europa. Dit verslag was mede verantwoordelijk aan de vampierhysterie in de 18 de eeuw.

Een ander interessant opgetekend incident vond plaats tussen 1726 en 1732. Arnod Paolo was nogal trots op het verhaal dat hij rondbazuinde. Paolo was namelijk aangevallen door een vampier. Om zijn zieltje te redden volgde Paolo de vampier naar het graf. Hij pakte een paal en sloeg dat door het hart van de vampier. Daarna smeerde Paolo zich in met het bloed dat uit het hart van de vampier kwam. Met dit stoere verhaal oogde hij veel bewondering van zijn mededorpelingen. Tot het noodlot Paolo ten deel viel; hij viel en brak zijn nek. Maar dat was niet zijn ergste noodlot. Toen Paolo begraven was begonnen de mensen te klagen dat ze lastig werden gevallen. En door wie? U had het vast al geraden. Door Paolo. Men had lijken gevonden waar al het bloed uit was gezogen. Dit bericht bereikte het Oostenrijkse bestuur. Die zonden hierop een groep officieren van het leger.

Paolo’s lijk werd opgegraven en wat ze vreesden werd tot hun schrik bevestigd. Paolo’s lijk was in perfecte staat en er liep vers bloed uit zijn mond, ogen, neus en oren. De oude nagels van zijn handen en voeten waren uitgevallen en daar in de plaats zaten nu nieuwe lange nagels. Het kon niet anders. Paolo had zijn zieltje niet kunnen redden van de aanval van de vampier. Paolo was in een vampier veranderd. Hierop pakte men een staak en beukte dat door zijn hart. Toen zij dit deden hoorden ze hem nog een laatste maal kreunen en stroomde er vers bloed uit zijn hart. Zijn zieltje kon nu rusten.

Deze gebeurtenissen gaven genoeg stof tot nadenken en het duurde niet lang voor er boeken geschreven werden over deze mysterieuze bloedzuigende demonische wezens genaamd vampiers. Na 1800 verschenen de eerste boeken. "Wake not the dead" (1800) van Johann Tieck's, "Varney the vampire" (1853) van James Malcolm Rymer, Sheridan Le Fanu's Carmilla (1872). In 1878 verscheen het bekendste boek over een vampier, "Dracula" van Abraham Stoker.

Dracula’s verhaal is gebaseerd op verhalen van zigeuners en Oost-Europese verhalen. Maar vooral op de beroemde beruchte koning van Walachin Prince Vladislav Basarado of afgekort Vlad Tepes. DraculaAls u nog niet weet wat voor lieverdje dit heerschap met de bijnaam Vlad de spietser was, hier een link.

De naam Dracul komt voornamelijk van zijn vader. Dracul betekent Zoon van een draak. Alleen in de Roemeense taal betekent dit de duivel. Zijn vader behoorde tot de orde van de draak. Deze orde was opgericht ten tijde dat ze streden tegen de Turken. In de tijd van Vlad de spietser vloeide veel bloed. Kannibalisme was niet vreemd en drinken van het bloed van je vijand was niet alleen figuurlijk bedoeld maar ook letterlijk. Omdat Dracula door Bram Stoker nogal duister en complex werd beschreven was dit boek niet weggelegd voor een breed publiek. Hamilton Deane herschreef het boek in 1924. De verschillende karakters werden uitgebreid en aangepast zodat het boek het meer in balans kwam en beter te lezen. Nu sprak dit boek een breder publiek aan.

Vanuit dit verhaal ontstond er een geërotiseerd beeld van vampirisme dat gebaseerd is op de rijke recente geschiedenis van de laatste 300 jaar. Een verhaal dat bol staat van duistere seksualiteit, symboliek en beschreven in Victoriaanse stijl. Veel vrouwen en mannen voelden zich aan getrokken tot deze duistere sensuele uitstraling. Een persoonlijkheid die op jacht is naar gewillige slachtoffers die van hun voetstuk vallen voor deze duistere sensuele kracht. Zijn slachtoffers waren voornamelijk beeldschone maagdelijke vrouwen die gewillig in zijn armen vielen. Vervolgens stilde hij zijn dorst met hun bloed. Hierna veranderden ze zelf in slaafse vampiers die hun meester in zijn schaduw volgen Dit kon overigens alleen gebeuren als hij ze van zijn onsterfelijkheid liet proeven door middel van het bloed.

 

 

Er ontstonden veel subculturen. En nu er steeds meer films en boeken worden gemaakt groeit het aantal nog steeds. Vandaag de dag zijn er verschillende soorten vampierclubs, ieder met hun eigen stijl, naam en gebruiken. Hoewel de jongeren de ouden volgen ontwikkelen ze hun eigen stijl. De meeste westelijke vampierclubs zijn niet meer dan een plaats voor sociale samenkomst. Een manier om te ontsnappen uit een wereld van beperkingen die geregeerd word door maatschappelijk opgelegde normen en waarde.

Na hun negen tot vijf baan stappen ze een duistere magische wereld binnen met oneindig veel mogelijkheden. Een wereld van het bovennatuurlijke, even je eigen beperkingen vergeten en jezelf los laten in een wereld van superbovennatuurlijke krachten en sensualiteit. Achter de hand houdend de wereld van allerdaagse “veiligheid”. Als je het zat bent kun je er altijd naar terug keren. Niemand weet dat je in de avond even verandert in een vampier. Overdag lopen ze erbij als u en ik.

Maar dit geldt niet voor iedere vampiersubcultuur. Sommige gaan een stapje verder. Zij leven niet voor even in een vampierstijl. Zij zijn het 24 uur; ze beweren vampieren te zijn. Alleen met dit verschil, ze zijn niet dood gegaan om er één te worden maar ze zijn zo geboren. Ze zijn vampier in hart en ziel. Hoewel ze zich overdag in dag licht kunnen voortbewegen hebben ze een sterke voorkeur voor het nachtleven want hun huid schijnt erg gevoelig te zijn voor de zon. In het de nacht komen de sterke ontwikkelde zintuigen en psychische vaardigheden het beste tot hun recht. Een deel heeft zelfs een sterke drang naar bloed. Ze dragen dag en nacht de bloeddorst met zich mee. Het is niet het bloed zelf dat hen aantrekt maar wat het bloed vasthoudt: levensenergie. Elk persoon draagt zijn eigen persoonlijke levenskarakteristieken in zijn bloed. Door deze energie via het bloed op te nemen versterken ze hun eigen psychische krachten. Als ze eenmaal hebben geproefd van deze energie hebben ze steeds meer de behoefte om zich te voeden. Vaak loopt dit uit op een sensueel spel, waarbij ze elkaar kleine verwondingen toebrengen om elkaars bloed te nuttigen. Ze voelen elkaars persoonlijke energieën door hun lichaam stromen. Het geeft de mogelijkheid om elkaars karakter te zien en te voelen.

Bloed drinken wordt maar door een klein deel “beoefend”. Naast deze soort vampieren bestaan er een nog andere groep. Dit zijn de psychische vampieren. Zij halen geen energie uit het drinken van bloed maar zappen rechtstreeks in je energiecentra. Dus als je naast een hongerige vampier staat heb je een probleem. Deze vampier is als het ware een zwart gat dat alle energie uit zijn omgeving naar zich toe trekt. Behoorlijk irritant dus, wanneer u naast iemand staat en u wordt plotseling erg moe. Ga er dan maar gauw vandoor, als u nog de energie hebt tenminste.

 

 

Omdat deze subcultuur gedeeltelijk gebaseerd is op bloed en duistere magie wordt ze hevig bekritiseerd door ondermeer de religies (o.a. Christenen, Joden, Moslims). Maar moderne vampieren zullen nooit iemand bewust kwaad doen. Ze willen gewoon met rust worden gelaten en hun eigen levensstijl kunnen leven. Het is een bestaan dat meer inhoudt dan alleen bloeddrinken. Zoals ik al zei, houden de meeste vampiers hier zich niet eens mij bezig maar met het wezen dat ze zelf zijn of het ontdekken daarvan. Helaas zijn er altijd net als “gewone” mensen ook vampieren die er anders over denken. Of het échte vampieren zijn?

Bloeddrinkende criminelen opgepakt in Italië
De Italiaanse politie heeft een Nigeriaanse bende opgerold die schuldig zou zijn aan het bevorderen van prostitutie, afpersing en creditcardbedrog.
Bij inwijdingsrituelen werd bloed gedronken, zei de politie. Vijf Nigerianen werden opgepakt in Brescia en in Aversa, bij Napels. Een zesde Nigeriaan, die al vastzat in Turijn, is ook aangeklaagd in verband met de zaak. De zes verdachten zouden de leiders zijn van de bende. Ze ontmoetten elkaar volgens de politie op een universiteit in Nigeria.

Australische Teresa Rodriguez, zegt dat ze aan gevallen is door een vampier. De gesockeerde Teresa zegt dat zij en twee andere meisje aangevallen zijn. Op een woensdagmiddag om 16.00. Ze zegt dat het haar opviel dat er een man voor haar liep die schreeuwde.
Plotseling draaide hij zich om en opende zijn armen zodat ze van het pad af moest om hem te ontwijken. Toen begon hij te schreeuwen tegen de twee meisjes hij was een vampier en wilde hun vermoorden. Voor ze het wisten pakte hij een van hun bij de schouders en tilde haar op. En gooide haar door de lucht tegen een muur.
Gelukkig kwamen er automobilisten aangereden die hun redden. Het was erg beangstigend. Sommige mannen die de aanval hadden gezien volgde hem maar de man wist te ontkomen.

Dit is deel één. In het tweede deel ga ik dieper in op, en verder terug in het vampirisme. Het vampirisme is namelijk altijd een wezenlijk deel geweest in vele mythologieën en legendes.
In deel drie bekijk ik het op de meer wetenschappelijke manier.

Enkele bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Plogojowitz
http://www.benecke.com/vampyrpersoenlichkeit.html
http://www.tabula-rasa.info/Horror/VampireMythos.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Mercy_Brown_vampire_incident
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dracula
http://encyclopedia.thefreedictionary.com/Vampire+fetish

 

Ivory^: You make me one happy puppy ^^

Gimme more
Op 27-10-2007 13:32:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: interesant blog.
Wat me ook altijd opvalt is dat mensen schijnen te denken dat die gene die aan vampirme doen of vampieren zijn dat ze dom zijn, onderaan de maatsvchappelijke lader staan of geestes ziek zijn.
Maar het zijn juist vaak goed geleerde en belezen mensen die juist heel veel van de geschiedenis weten en komen uit alle lagen van de bevolking
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 27-10-2007 15:40:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje: JA maar das wel met meer dingen zo, bijvoorbeeld het oculte of spirituele wordt ook nog weleens lacherig benaderd, als je jezelf echter echt eens verdiept in al die zaken dan zie je dat er een hele geschiedenis en werking achter zit, maarja, dat vereist lezen en bestuderen en dat is vermoeiender dan te zeggen dat iets onzin is

Mooie blog!
...
Op 27-10-2007 16:46:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: Ik vind het gwn een interresant onderwerp.

Al zijn er mensen die zeggen dat ik erg vermoeiend ben haha, maar volgens mij heeft dat een andere grondslag
Op 28-10-2007 13:18:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^:
Ysr Rf@:

Ivory^:

Ik vind het gwn een interresant onderwerp.

Al zijn er mensen die zeggen dat ik erg vermoeiend ben haha, maar volgens mij heeft dat een andere grondslag

er is ook zoiets als een "psychische vampier", een vampier die niet zozeer bloed drink maar energie "drinkt", heel veel "ADHDers" passen ook in dat plaatje...

het is maar dat je het weet


Dat had ik ook gelezen ja, maar ik doelde meer op het "mens-zeur niet-zo" moe zijn grinnik
Op 28-10-2007 21:16:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden