Momenteel komt de Amerikaanse Library of Congress in de spotlight als grootste bibliotheek. Gevestigd in Washington kunt u in dit kenniscentrum een kopie van zo ongeveer ieder uitgegeven boek vinden. Met ongeveer 130 miljoen documenten, 29 miljoen boeken en andere drukwerken, 2,7 miljoen geluidopnames, 12 miljoen foto's, 4,8 miljoen plattegronden en 58 miljoen handschriften bevat de bibliotheek een schat aan informatie. Recentelijk kwam in het nieuws dat men nu ook meer computergames in de bibliotheek wil onderbrengen.

De moderne bibliotheek is zo groot dat er haast vergeten zou worden dat de grandeur ook in lang vervlogen tijden op andere plaatsen aanwezig was. Zo kende Egypte ooit de bibliotheek van Alexandrië...

Sfinx in Alexandrie

De Bibliotheek van Alexandrië bevatte tussen de 400.000 en 900.000 boekrollen en werd aan het begin van de 3e eeuw voor Christus gesticht door Ptolemeus II. De gemiddelde boekrol is het equivalent van 20 a 40 hedendaagse pagina's van een modern boek. Er kan dus gezegd worden dat de biblioheek van Alexandrië ongeveer 50 a 60.000 moderne boeken had bevat; dat is de collectie van een doorsnee moderne openbare bibliotheek.

Een paar indexen van de bibliotheek zijn bewaard gebleven, zodat bekend is wat er zoal voor boeken gestokkeerd werden en wat er verloren is gegaan. Alle Griekse tragedie- en komedieschrijvers waren compleet aanwezig, evenals alle werken van de Griekse wetenschappers en filosofen. Ook waren er vertalingen en originelen van alle Latijnse schrijvers. Er was ook een compleet overzicht van de lange geschiedenis van Mesopotamië, de geschiedenis van Egypte, en van Carthago en Fenicië. Ook over het verre India had men gegevens vanaf de vroegste tijden toen daar de Indusbeschaving tot bloei kwam. Helaas is door de vernietiging veel verloren gegaan. Zelfs de oorzaak van de verwoesting is mettertijd mistiger geworden.

perkamenten

De eerste geverifieerde gedeeltelijke verwoesting was een brand die uitbrak bij de invasie door Julius Caesar in 50 voor Christus. Men vermoedt dat de bibliotheek zelf daarbij niet ernstig getroffen was, omdat er tot 400 na Christus over de bibliotheek werd gesproken. Bronnen spreken van circa 40.000 boeken die verbrandden, maar dat betrof waarschijnlijk voor export bedoelde kopieën die opgeslagen waren in de haven. Cleopatra heerste in die tijd en zij kreeg van een van haar vriendjes als troost zijn bibliotheek met daarin 200.000 boekrollen.

Naarmate de jaren vorderden, en Alexandrië veel perioden van onrust had doorstaan, raakte de bibliotheek in verval. Er werd veel geplunderd en er is melding gedaan van diverse kleinere branden. Het schijnt dat een groot deel van de boeken op het einde van de bloeiperiode werd verscheept naar Constantinopel, om daar een plaats te vinden in de collectie van de keizer.

In 390 na Christus gaf bisschop Theophilus de opdracht om de laatste tempels van de stad op te ruimen. Men leidt hieruit af dat de glorie van de grote bibliotheek er toen al af was, al is dat speculeren. Meer vermoedens over het einde van de bibliotheek van Alexandrië vindt u op deze pagina.


( De nieuwe bibliotheek van Alexandrië )

Het verzamelen van kennis blijft belangrijk en in 2002 opende men in de Egyptische stad Alexandrië de nieuwe bibliotheek van Alexandrië. De bouwwerkzaamheden begonnen in 1995, op een steenworp afstand van de oorspronkelijke bibliotheek. De Bibliotheca Alexandrina gaat tussen de 4 en 8 miljoen boeken herbergen en moet een internationaal centrum voor studie en onderzoek worden.
De nieuwe bibliotheek van Alexandrië is online, wat betekent dat iedereen nu boeken, manuscripten of oude kennis kan doorsnuffelen. Veel plezier met lang vervlogen tijden.

CSM: Maar wij hebben de Bibliotheca Philosophica Hermetica in Amsterdam.
En da's ook niet mis.
Op 29-10-2007 15:22:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
CSM:

Maar wij hebben de Bibliotheca Philosophica Hermetica in Amsterdam.
En da's ook niet mis.


Dat is we appels met peren verglijken.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 30-10-2007 19:46:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden