Tijd voor een nieuw deel in mijn favoriete blogreeks. In deel 1 toonde ik u de bedrevenheid van papegaaien en papegaaiachtigen die, samenvattend, soms overeen komt met de vaardigheden van een zesjarig kind. Deel 2 stond stil bij onze grote broer de olifant, en deel 3 beschouwde de apen en hun menselijkheid. In dit deeltje neem ik u mee langs divers nieuws over het slim, schrander en scherp dierenrijk. Van kameel, zwaan, vis en wolf tot ezel, hond en kat.

Hoewel slim... Een kameel die een vrouw doodcopuleert is geen teken van intelligentie; eerder van grenzeloze lust. De Australische vrouw die op een boerderij in de deelstaat Queensland woonde had de kameel voor haar zestigste verjaardag gekregen. Omdat ze zo van exotische dieren hield vond haar familie dat wel een goed idee. Totdat de kameel zich op zijn bazin wierp en begon aan wat de politie een mogelijk 'paringsritueel' noemde. De kameel, die door de vrouw zelf werd opgevoed, had eerder al een geit tot de dood 'genomen'...

Fucky de kameel
Fucky de kameel

Het kan gelukkig ook wat liefdevoller, zo toont ons een zwarte zwaan uit een Chinese dierentuin. In plaats van de vissen in zijn bassin op te smullen geeft dit braaf dier ze te eten. "Iedere keer dat ik de zwaan eten geef volgen alle vissen hem met open mond naar de waterkant", vertelt een medewerker van het dierenpark. "Vervolgens stopt de zwaan het eten in de hongerige mondjes van de vissen."

Zwarte zwaan voert vissen

Dierenliefde zonder xenofobie is prachtig. Dat zien we ook aan het volgend voorbeeld van een wolf die vriendschap sluit met ezel. Het duo uit Albanië deelt samen een kooi, terwijl de ezel er initieel werd ingestopt als voedsel voor de wolf:

Wolf en ezel zijn close

Multiculturele rust in het dierenrijk is dus prima mogelijk. Misschien verkregen de dieren deze rust door te luisteren naar Mozart. Blijkt namelijk dat koeien meer op hun gemak zijn met Mozart en er zelfs betere melk door gaan geven. Iedere koe in een normale boerderij produceert ongeveer 29 liter per dag, maar de Mozart-koeien geven tussen de 30 en 35 liter melk. Bovendien bevat de melk ook hogere hoeveelheden gezonde vetten en proteïnen.

Mozarts concerto's voor fluit en harp worden in deze boerderij net buiten Madrid voortdurend gespeeld terwijl de koeien worden gemolken. "Het lukt alleen maar met Mozart", zegt hoofd marketing van de boerderij Nicolas Sieber, "De muziek is aan de ene kant zeer ontspannend, maar tevens dynamisch genoeg om de koeien actief te houden."

Mooooo'zart

Aan onrust en soms drukte is dan weer geen gebrek bij andere dieren. Bij honden lijkt vooral skateboarden aan te slaan. Kijkt u maar eens naar de YouTube-filmpjes die u hier, hier en hier vindt. U zult zien dat er nog veel andere video's met skatende honden bestaan.

Vraag het Garfield en u zult horen dat honden weinig voorstellen. Mogelijk moet ik de poes gelijk geven na het zien van een kat die met een vork eet in plaats van de kop in het bakkie te prammen. Of die kat die de piano bespeelt. Laat ik ook de kater die drie keer per week de bus neemt niet vergeten. Allemaal leuk en aardig en onder dit blog te bekijken. Stel u eens voor dat dit soort genie-katten met elkaar gaan voortplanten? Nu blijkt dat katten op steeds jongere leeftijd vruchtbaar zijn liggen de kansen op superkatten hoger dan ooit.

Nog net geen superkat is de Chinese poes die haar eigen naam kan uitspreken. Nee, ze noemt niet miauw, maar wel Agui. De kat doet haar kunstje alleen als ze bang is. "Vorig jaar stak ik haar in bad en was ze bang van het water. Na enkele miauws hoorde ik opeens Agui," aldus de eigenaar.
Het dierenziekenhuis van Fangzhuang heeft de kat gefilmd terwijl ze in bad moest en dus voortdurend haar naam uitsprak. Filmpje onderaan dit blog te aanschouwen. Een woordvoerder van het ziekenhuis had een verklaring voor de sprekende kat. "Door voortdurend haar naam te horen, kwam de kat onder stress. Daarom spreekt ze haar naam in bepaalde stresssituaties ook uit. Als haar baasje de kat systematisch zou trainen, zou de kat zelfs nog meer Chinese woorden kunnen uitspreken."

U dat het dierenrijk kan blijven verbazen. Heeft u zelf nog interessant en leuk dierennieuws? Plaats het gerust als reactie onder dit blog. Veel plezier met de video's.

 


( Kat speelt piano)


( Kat eet met vork )


( Kat spreekt eigen naam uit )
Gerelateerd aan deze publicatie:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden