In deel 1 vertelde ik dat het hedendaagse vampirisme onstaan is in de laatste driehonderd jaar. Er is een beeld gecreëerd dat bol staat van duistere seksualiteit, symboliek en beschreven is in Victoriaanse stijl. De vampieren zijn voornamelijk mannelijk (Dracula) en de slachtoffers meestal maagdelijke schone vrouwen. Maar als we verder teruggaan ontdekken we dat de eerste vampiers vrouwelijk waren die het voornamelijk voorzien hadden op baby’s en kinderen.

 

In mythologieën van vele culturen vormen vampierachtige wezens een belangrijk onderdeel. Alleen werden deze wezens geen vampier genoemd; waar het woord vampier vandaan komt is niet met zekerheid te zeggen.
De meeste verhalen vinden hun oorsprong in Oost-Europa. De Bosnische vampier Meho Lampir was de oudste officieel geregistreerde vampierwezen. Misschien is hij door vele vertalingen veranderd in vampier, wie het weet mag het zeggen.

Maar wat wel een feit is dat de mythe van deze wezens veel ouder zijn. De Slavische bevolking komt uit het noorden van de zwarte zee. Zij hadden betrekkingen met Iraniërs. Ongeveer rond de achtste eeuw n.c. emigreerden ze naar het noorden en westen waar de Slaven tot heden nog zijn. De kerstening van de christelijke kerk begon onmiddellijk na hun aankomst. In de negende en tiende eeuw vochten de oostelijke orthodoxe kerk en de westerse Romeinse kerk om de macht. Dit leidde vervolgens tot een breuk in 1045 na Christus. Bulgarije Rusland en Servië bleven orthodox. Polen, Griekenland en Kroatië en Roemenië in de christelijke kerk. De christelijke kerk verwierp het idee van vampiers maar de orthodoxe kerk geloofde zeker in deze wezens. Het was een onderdeel van hun demonologie. De katholieke kerk bevestigde ongeveer rond 1216 wel het bestaan van vampiers, maar dan als demonisch helpers van de duivel. Paus Benedictus XIV verbiedde later zijn aanhang in de achttiende eeuw om te geloven in vampieren.

Hoewel ze in het verre verleden in culturen nog niet als vampier werden benoemd kwamen deze wezens in vele soorten en maten voor, vooral als vrouwelijk wezen. Laat ik eerst een aantal van die vrouwelijke vampiers onder de loep nemen.

De vroegste worden genoemd in de soemerische mythologie. Dit zijn de bloedzuigende vrouwelijke wezens genaamd Akhkhazu. Rondvliegend in de lucht waren ze op zoek naar slachtoffers. Diegene die zich 's avonds laat nog buiten waagde liep het risico om leeggezogen te worden door deze vampierachtige wezens. De Mesopotamiérs vreesde een demon godin genaamd Lamastu. Haar naam vertaald betekent ongeveer ’zij die uitveegt’. In een assyrische legende is zij de dochter van Anu, de hemelgod. 's Nachts kroop zij door huizen op jacht naar baby’s. Lamastu doodde de baby’s in hun bedje of terwijl ze nog in de baarmoeder zaten. Lamastu bracht ziektes, nachtmerries en zorgde ervoor dat mannen impotent werden. Jonge mannen waren een gewild object voor haar. Ze voedde zich met het bloed dat ze zoog uit hun jeugdige aders. Lamastu wordt afgebeeld met vleugels en klauwen soms met een leeuwenhoofd.

De Babylonische demonologie vertelt verhalen over vampierachtige geesten, de Lilu. Deze zijn bijna gelijk aan de Akhkhazu. Zij zwerven rond tijdens de nacht op zoek naar pasgeboren baby’s en zwangere vrouwen om te doden. Een van deze demonen hete Lilitu. Lilitu vinden we later, in de oud Hebreeuwse mythe, terug als Lilith. In de talmoedische legende is LilithLilith de eerste vrouw van Adam, dus niet Eva. Lilith weigerde een onderdanige positie aan te nemen tegenover Adam. Ze besloot in razenij om weg te vluchten . Ze riep Gods magische naam, kreeg vleugels en vloog weg. In de wildernis baarde ze vele demonenkinderen. God stuurde drie engelen om haar terug te halen. Lilith weigerde. De engelen dreigde dat ze iedere dag honderd van haar kinderen zou doden zolang ze weg bleef. Daarop ontstak Lilith in woede. Lilith veranderde zichzelf in een nachtdemon. Zo werd zij de koningin van de demonen. Tijdens de nachtelijke uren ging ze samen met haar dochter lilu op pad om zuigelingen en baby’s te ontvoeren om ze daarna leeg te zuigen van hun bloed. Manen en vrouwen waren ook een gewild object.

In de Egyptische mythe kunnen we de godin sekmeth ook onder de noemer vampierachtige zetten, Sekmeth werd in een van de mythologische verhalen vervuld van bloeddorst nadat ze een slachting onder de mensheid had aangericht. Haar bloeddorst kon alleen gestild worden met een alcoholische drank dat de kleur van bloed had.

De volgende is nogal een gillerige vampier dame, de strix. De strix wordt beschreven in de Romeinse literatuur. Strix betekent in de Griekse taal gil. Dit wezen was een gillende mens-uil. Het vloog 's nachts rond onder oorverdovend gegil. De Strix voeden zich met het bloed en lichaam van mensen. Zij at geen baby’s maar vermoordde ze door ze te laten drinken van de giftige melk uit haar borsten. Ze ontvoerde jonge kinderen waar ze dan de ingewanden van opvrat.
U ziet, in de loop van tijd worden deze vampier dames er niet vrolijker op en weten een aardige bloederige reputatie op te bouwen. De dames vertonen grote overeenkomsten. Zijn deze verschillende dames in feite mischien niet één en de zelfde persoon? Één verhaal verpreid door verschillende culturen met hun eigen inbreng? Wat steekt hier achter? Woede jaloezie, liefdesverdriet? Zoals in het volgende verhaal uit de Griekse mythologie.

Het verhaal van Lamia. Liama’s lichaam bestond uit twee uiterlijkheden. Haar bovenlichaam was vrouwelijk, haar onderlichaam dat van een slang. Lamia was een van de vele minnaressen van Zeus. Hera de vrouw van Zeus werd zo boos dat ze Lamia vervloekte met krankzinnigheid. In haar krankzinnigheid vrat Lamia haar eigen kinderen op. Toen Lamia realiseerde wat ze had gedaan, veranderde ze zichzelf in een onsterfelijk wezen. Uit jaloezie op jonge ouders zoog ze het bloed uit hun kinderen. Wat liefde en jaloezie al niet teweeg brengt...

Maar een vrouw zou geen vrouw zijn als ze haar natuurlijke schoonheid niet zou gebruiken zoals de Baobhan Sith. Zij komt uit de Schotse mythologie. Ook bekent als de witte vrouw van de Schotse hooglanden. Baobhan wordt nog steeds gezien in bossen en natuuromgevingen. Ze heeft het uiterlijk van een bloedmooie jonge vrouw. Ze draagt een lange groene jurk en niet zonder reden. Ze heeft een schoonheidsfoutje: haar voeten zijn geen mensenvoeten, maar hoeven als een hinde. Met haar schoonheid verleidt ze jonge mannen om met haar te dansen. Waarna ze ten prooi vallen aan haar bloeddorst en beroofd worden van hun rode vocht. Niet met lange hoektanden zoals de meeste vampierwezens het doen, maar met haar lange nagels.

U ziet dat er aardig wat vrouwelijke vampieren ronddwalen in mythologieën en legendes van vele culturen. De volgende groep vampieren zijn geest demonen die bezit nemen van verse lijken die ze gebruiken om dood en verderf te zaaien. Ze komen voornamelijk voor in Aziatische legendes. In de Chinese legendes gaan de vampier verhalen voornamelijk over de K’uei., Omdat ze kwaadwillend zijn geweest tijdens hun stoffelijk leven kan hun geest, lagere geest genoemd p’o niet overgaan naar het geestenrijk. Daarom zijn ze gedwongen om te blijven dwalen tussen de stoffelijke en geestelijke wereld.

Ze zijn erg kwaadaardig door het lot dat ze gegeven is. Daarom nemen ze bezit van een pasgestorven lichaam om anderen te doden tijdens de nachtelijke uren. Een ander soort K’uei vampier is bekend als de kuang-shi.. Kuang-shi zijn fysiek aanwezig. Ze vliegen, nemen verschillende gedaantes aan en hebben een witte vacht, rode ogen en lange hoektanden. Wat ze daarmee doen is geen raadsel. Met deze tanden bijten ze zich vast in hun slachtoffer.

In de indiaanse legende vinden we bijna het zelfde verhaal als de k”uei. Een Vetala is een geestvampier uit de Hindoe legende, beschreven in oude Sanskriet volksverhalen. De Vetala legende word uitgebreid beschreven in het boek Baital Pachisi. Dit vampier wezen hangt graag onderste boven in bomen bij begraafplaatsen en crematoriums. Gevangen tussen de stoffelijke wereld en de volgende. Ronddwalend om ook hier bezit te nemen van een pas gestorven lichaam, alleen dient deze als voertuig om zich overdag te kunnen verplaatsen om kinderen en ongeboren baby’s te doden. En tussendoor proberen ze mensen tot krankzinnigheid te brengen. Een tegenstrijdigheid is weer dat ze dorpen beschermen tegen vijandelijkheden als men ze gunstig stemt met offers. Vetala bezit een grote kennis over het leven omdat ze tussen beide werelden leeft. Magiërs proberen daarom een Vetala te vangen. Maar ze laten hun eigen niet gauw gevangen nemen en laten hun ongenoegen blijken door de magiër te bestraffen met krankzinnigheid.

Zoals u ziet gaat er achter vampirisme een hele geschiedenislijn van verhalen schuil uit legendes en mythes. Dit is slechts nog maar een klein gedeelte eruit. Het zijn verhalen die ver terug gaan en uit alle delen van de wereld komen. Maar naar alle waarschijnlijkheid zijn oorsprong heeft uit de oude wereld van soemeriërs of nog verder. Wat het werkelijke verhaal achter deze vampieren gaat kan men slechts raden.

Natuurlijk is het vermengd geraakt met andere zaken. Maar opvallend is dat het vooral gaat over het doden van baby’s, kinderen, zwangere moeders en jonge mannen door middel van bloed. Ze worden gedood door vrouwelijke demonen die op een of ander manier gekwetst zijn. Doden uit jaloezie of wraak. Heeft het met de schepping te maken? Is bij de schepping iets gebeurd dat zijn weerslag heeft op bloed “wraak”? Zijn onze scheppers jaloers geworden op wat er in ons bloed zit? Iets dat de vrouw doorgeeft? Het leven, het bestaan van leven? Vampierverhalen zijn in de loop der tijd behoorlijk verdraaid en verkeerd vertaald. Misschien ging het over een godin die niet het leven nam maar juist het leven gaf. Want achter deze verhalen gaat waarschijnlijk een ander verhaal schuilt. Maar wie zal de sluier ooit oplichten?

We sluiten dit deel af met nog één beroemde dame met vampirismeneigingen.
Brams stokers Dracula is voornamelijk gebaseerd op Vlad Tepes. Maar naar alle waarschijnlijkheid is het ook gebaseerd op een vrouwelijke tegenhanger. Namelijk Elizabeth Báthory. Ook bekend als de gravin van het bloed. Deze schone dame met zwart haar en een hele blanke huid was een gevaarlijke vrouw van koninklijke bloede. Geboren op 7 augustus 1560, dochter van Baron George Báthory en Anna Báthory. Haar oom Stephen Báthory was koning van Polen. Op zevenjarige leeftijd was ze verloofd met een Hongaarse graaf Ferenc Nadasdy.

Op haar 15 werd Elizabeth zwanger van een dorpse jongen ze beviel van een dochter. Het ene verhaal zegt dat het kind doodgeboren was, het andere dat het weggevoerd werd direct na de geboorte. Kort na dit voorval werd ze in 1575 uitgehuwelijkt met haar verloofde. Samen bewoonden ze het kasteel Csejtel. Graaf Ferenc had de bijnaam zwarte held. Die bijnaam had hij verdiend aan de veldslagen tegen de Turken.

Er doen vele verschillende verhalen de ronde. Volgens sommige verhalen raakte ze geïnteresseerd in het occulte en hield zich bezig met zwarte magie. Elizabeth was niet vies van martelpraktijken die ze geleerd had van haar man. Graaf Ferenc Nadasdy stierf in 1604. Tijdens één van de incidenten sloeg Elizabeth een dienster zo hard tot bloedens toe. Het bloed zat aan Elizabeth haar handen, het gaf haar een machtig gevoel. Ze was ervan overtuigd dat het bloed van het jonge meisje haar jeugd en schoonheid zou brengen. Met de woorden ”bloed is de eeuwige jeugd” gaf ze het bevel om het meisje open te snijden zodat ze kon baden in het bloed. Dit ging vele jaren zo door. Vele meisjes en jonge vrouwen vielen ten prooi aan haar bloeddorstige baden. In ongeveer 10 jaar tijd zou ze tussen de 300 en 650 boerenmeisjes en dienstmeiden op gruwelijke wijze hebben afgeslacht om in hun jeugdige bloed te kunnen baden. De mensen beneden in het dorp beweerden gruwelijk geschreeuw te horen dat uit het kasteel kwam. Vele geruchten deden de ronde maar niemand durfde er wat aan te doen. Op een dag wist een meisje aan haar gruweldaden te ontsnappen. Nadat het meisje haar verhaal verteld had gaf Koning Mathias van Hongarije bevel om het kasteel binnen te vallen. Ze vonden nog levende meisjes die gruwelijk verminkt waren. En 50 lijken van meisjes en jonge vrouwen. Op 29 december 1610 werd Elizabeth Báthory gearresteerd. Ze weigerde te verschijnen voor de rechtbank en door haar adelstand kreeg ze geen doodstraf, maar werd ze opgesloten in haar eigen kasteel. Andere medeplichtigen werden berecht en onthoofd of belandde als heksen op de brandstapel. Na vier jaar op 21 augustus stierf de bloedgravin in eenzaamheid. Voor het hele verhaal hier een interessante link. Opletten ´s nachts.

Enkele bronnen zijn:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Elisabeth_B%C3%A1thory
http://www.geocities.com/Hollywood/Cinema/1053/reportage/dracula.htm
http://encyclopedia.thefreedictionary.com/p/Vampire
http://www.pantheon.org/articles/g/geong_si.html

 

 

celtic: Het is Akhkhazu en in een andere vertaling staat Akhkharu.


(bericht gewijzigd op 6-11-2007 8:30:30)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 06-11-2007 8:11:21 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
gast:

Oei, dit geeft te denken. Als er sinds alle tijden wereldwijd een versie bestaat moet dit wel een betekenis hebben. Doet me denken aan M. Tasarion die stelt dat collectieve angsten hun oorsprong hebben in zaken die ooit gebeurd zijn (en vermoedelijk in de loop der tijd cultureel zijn aangepast??).

Wist je trouwens dat in een klein plaatsje in Schotland tot op de dag van vandaag "the blue lady" nog steeds wordt gezien? Voor zover ik weet is het niet zo'n bloeddorstige exemplaar als waar jij over schrijft. Dat doet met denken, weet jij misschien of er tegenwoordig nog melding wordt gemaakt van deze bloeddrinkende dames?

Mooi stukje trouwens Hive Queen, heel informatief

De Baobhan sith is ook bekend als de white woman van de schotse hooglanden. Zij wordt nog steeds gezien.
(bericht gewijzigd op 6-11-2007 11:07:16)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 06-11-2007 11:04:01 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
Maan:

(Nog) niets over de Succubus? (Wel, oke Lilith zou eronder vallen.)

lilith en lilu zijn de bekenste Succubussen.
(bericht gewijzigd op 6-11-2007 11:08:08)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 06-11-2007 11:06:26 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Zett: Het verhaal van Lilith is zeer oud en wordt al vanaf het begin net zo als andere evangelisch verbannen / verboden.

Tja, waarheid is niet altijd zo mooi als we denken dat het is.
Op 06-11-2007 19:31:07 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Alles wat we niet mogen weten word verboden of verbrand en anders zo verdraait dat het gebruikt word voor eigen doeleinden/ belangen.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 06-11-2007 20:18:28 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
destina :

Goede Site zeg .
maar ik vroeg me af :
waar kan ik meer te weten komen over Elizabeth Báthory
ik heb al verschillende site's bezocht maar ik vind steeds het zelfde inf..


http://www.bathory.org/
(bericht gewijzigd op 23-1-2008 19:44:10)
Op 23-01-2008 19:44:10 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden