Meer dan een jaar geleden schreven we voor het eerst over The Amsterdam Dungeon. Who you gonna call?Toen waren enkele medewerkers opgestapt omdat er vreemde enge dingen gebeurden. Uit angst besloten ze er bij hun werkgever het folterbijltje bij neer te leggen en eieren voor hun geld te kiezen. Dat dit gegeven breed in de pers werd uitgesmeerd deed vermoeden dat het slechts een PR-stunt was. De frequentie van de spookberichten persberichten was bijna niet bij te houden. Manager Wybo Wijnbergen zat destijds met de handen in het haar en zocht een medium, zo liet hij weten.

Indirect werd bevestigd dat het om een stunt ging want diverse partijen, specialisten op het gebied van geesten, namen contact op met The Amsterdam Dungeon maar kwamen niet verder dan een gratis tour. GW besloot onlangs incognito naar Amsterdam af te zakken en een bezoekje te brengen aan de omgeving waar medewerkers bang van wegrennen. Kwestie van begrijpen wat er precies zo eng is en of er reden is om ontslag te nemen.

Manager van The Amsterdam Dungeon
(Wybo Wijnbergen, manager)

The Amsterdam Dungeon is een spookhuis dat zijn weerga niet kent. Het valt te vergelijken met het standaard spookhuis op de kermis, maar dan professioneler aangepakt en met acteurs die zich inleven in hun rol die de bezoekers doorheen verschillende tijdperken van horror-Amsterdam moet leiden.

Buitenkant van The Amsterdam Dungeon
(Buitenkant van de Nieuwezijds Kapel, huis van The Amsterdam Dungeon)

In groep ga je als bezoeker van de ene kamer naar de andere, te beginnen met de folterkamer waar een willekeurige bezoeker wordt uitgepikt als slachtoffer. Ik werd uitgekozen en mocht plaats nemen op een stoel waar men demonische lusten op kon botvieren. Ondanks het inleven van de vrouwelijke inquisitiebeul die zich focuste op het met een ijzeren apparaat afschroeven van mijn penis ervoer ik het als grappig. Het was toneel waarbij de poppen en humoristische insteek van de acteurs voor luchtig vermaeck zorgden. Hetzelfde ging op voor de rest van The Amsterdam Dungeon rondleiding. We werden slaven op een VOC-schip, wandelaars door de spiegelende hoeken van de hel, berecht door een partijdige rechter met een voorkeur voor naakt dansende kinderen, opgejaagd door geesten, getergd door de pest, en reisden in een achtbaan door de vertrekken van de dood. Eng was het niet, ondanks het gegil dat door de verborgen speakers tierde.

In The Amsterdam Dungeon
(één van de kamers in The Amsterdam Dungeon)

De meeste schrikmomenten die de bezoekers ervoeren ontstonden door medewerkers van The Amsterdam Dungeon die zich in een stille hoek verscholen om de eerste in de rij de stuipen op het lijf te jagen met een schreeuw. Ook de achtbaan (boven enkele authentieke graven) was even eng als iedere andere achtbaan. Even snel naar beneden denderen zorgt sowieso voor een wow-effect en een kriebelende buik. Verder werd er alleen maar gelachen; leuk was het dus alleszins en alleen daarvoor zou ik The Amsterdam Dungeon aan iedereen aanraden. Eng was het dan weer niet, dus waarom medewerkers uit angst ontslag namen is onduidelijk.

Mogelijk gingen ze in momenten van eenzaamheid, in afwachting van de volgende groep, zelf geloven in de mythe die het decor schiep. De speakers schreeuwden constant en overal waren wel enge geluiden te horen. Zoveel dat het niet eens mogelijk is om nep van echt te ervaren. Als je in zo’n omgeving helemaal alleen bent kan ik me voorstellen dat er soms een rilling over de ruggengraat gaat. Zwakke harten of geesten kunnen zichzelf gemakkelijk gek maken en de zin om mee te doen verliezen.

Kortom, The Amsterdam Dungeon is leuk en raden we u van harte aan. Maar bovennatuurlijke zaken zoals de persberichten een jaar geleden berichtten vallen er niet te vinden. Mogelijk bent u er ook reeds naartoe geweest en hebt u wél een echte geest gezien. Als dat zo is, of u bent een medewerker die meer weet, laat het ons weten.

Ja Horus: Maar wat schuift het..?
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 07-11-2007 23:16:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden