Een beeld Eerste indruk van de pauszegt meer dan 1000 woorden, zo luidt het gezegde. Hetzelfde gaat op voor een gezicht want het is nogal logisch dat iedereen eruit ziet zoals hij of zij eruit moet zien. De schil die het lichaam vormt zegt iets over de geest of ziel die in dat lichaam huist. Althans, als we de gelaatskunde of fysiognomie mogen geloven.

De eerste keer dat we iemand ontmoeten doen we indrukken op. Die zijn gebaseerd op het gedrag van de persoon in kwestie maar soms nog meer op hoe het individu eruitziet. De allereerste indruk is doorgaans de meest belangrijke; alles wat daarna komt is invulling van de opgedane impressie. Daarom dit blog, een korte inleiding op de gelaatskunde. Zodat u misschien beter de geest kunt plaatsen achter de vorm die u waarneemt.

Fysiognomie is de kunst om aan het uiterlijk van een mens zijn persoonlijkheid af te lezen. Het is afgeleid uit het Grieks: fusis = natuur, gnome = kennis. Het gelaat, het gezicht, kan onderverdeeld worden in drie hoofdgroepen: denken, willen en voelen. Waar precies welke groep te vinden is kunt u op onderstaande afbeelding zien:

De 3 hoofdonderdelen

De verhoudingen tussen deze drie-eenheid laten zien wat de sterkte of zwakte van iemand kan zijn. Zoals Goethe poneerde: de geest is in de vorm. Zo is iemand met een opvallend grote neus een gevoelsmens, en iemand met een ontwikkelde kin heeft dan weer een sterke wil. Het spreekt bijna vanzelf dat een opvallend groot voorhoofd duidt op een persoon die als denker geclassificeerd kan worden.

Bij de moderne gelaatskunde gaat men er vanuit dat het inzichten biedt maar geen reden om over iemand te oordelen. Dat was honderd jaar geleden anders. Criminelen zouden volgens de Italiaanse hoogleraar Cesare Lombroso herkenbaar zijn aan fysieke kenmerken: brede kaken, diepliggende ogen, doorlopende wenkbrauwen, asymmetrische gezichten, hoge jukbeenderen, afwijkende oren, haviksneuzen en vlezige lippen. Toen ging men voorbij aan het gegeven dat het uiterlijk iets zegt over de aanleg van een persoon, maar niet over hoe deze persoon omgaat met deze door de natuur ingegeven voorkeur.

Vormen van het hoofd.

Algemeen en afgelijnd gezien zijn er 4 soorten hoofden: rond, vierkant, rechthoekig en driehoekig. Wie een hoofd heeft als een (omgekeerde) driehoek heeft een scherpe kin en een breed voorhoofd. Vierkant hoofdDeze personen zijn doelgericht en meestal voorzien van een krachtige instelling. Ronde hoofden betekenen dan weer in-zichzelf-gekeerd-zijn. Vaak houden deze types teveel vast en hebben ze een probleem met loslaten wat hen frustreert of emotioneert.
Rechthoekige hoofden horen bij denkers. Het voorhoofd is hoog maar niet bepaald breed. De bijhorende lange neus duidt op nieuwsgierigheid en de algemene gezichtsvorm straalt doelgerichte kracht uit. Vierkante hoofden zijn niet zelden rigide die verzanden in het vasthouden van principes en idealen. Een gebrek aan flexibiliteit is ze niet vreemd.
Natuurlijk is bovenstaande kort en bijzonder algemeen. Een normaal hoofd kan zowel rond als driehoekig zijn, mengvorm genoemd. Om uit te vogelen welk soort hoofd u heeft kunt u met deze site en een spiegel ver komen.

De neus

De neus slaat op het gevoel, ze zijn er in alle soorten en maten. Neuzen kunnen breed zijn, wat doet vermoeden dat de persoon veel kan behappen qua gevoel. Lange neuzen treffen we aan bij nieuwsgierige mensen. Grote neusvleugels vinden we bij personen die zich goed kunnen inleven in de medemens, alsof ze de zorgen en geneugten van een ander kunnen opsnuiven. Een nadeel is dat deze mensen soms teveel stilstaan bij de eigen zorgen of problemen.
Kleine, korte neuzen horen thuis bij mannen en vrouwen met weinig zelfvertrouwen. Meer positief hieraan is dat deze personen gul zijn. Het vertrouwen dat ze zelf niet hebben proberen ze bij de medemens te halen.
indicatie ander aspect Haakneuzen, soms respectloos jodenneuzen genoemd, zijn eenvan succes en groot geld. Ze horen bij harde werkers die zich ergens in vastbijten tot het doel behaald is. Alsof de neus een pikhouweel is die ze in een bergflank vasthameren. Eenvan een haakneus is zuinigheid die kan doorslaan naar gierigheid.
Soms lijkt het alsof een neus hoog op het hoofd begint, reeds tussen de ogen. Deze niet zo gewone verhouding treft men aan bij kunstenaars en onrustige, zoekende types. Ijdelheid en de behoefte om meer dan gangbaar alleen te zijn is de hoog ingeplante neusbezitter niet vreemd.
Wipneuzen zijn vaak schattig. Dit type maakt zich weinig zorgen en komt dankzij een bepaalde naïviteit regelmatig in de problemen. Op zich is dat niet erg want deze mensen doen hoofdzakelijk waar ze zin in hebben. Niet voor niets vertelt de fysiognomie dat wipneuzen een eigenschap zijn van haantje-de-voorste-types.

De ogen

In de fysiognomie komt de streek onder de ogen overeen met de nieren. Een donkere zwarte verkleuring van de huid onder de ogen duidt op een gebrek aan energiebeweging en van vergiftigd bloed, allemaal te wijten aan een slecht functioneren van de nieren. Het rechteroog komt overeen met de rechternier. Hetzelfde geldt voor linkeroog en linkernier.

Ogen, spiegels van de ziel

Diepliggende, klein lijkende ogen duiden op een naar binnen gekeerd gevoel. Dat resulteert volgens de gelaatskunde op het niet helemaal scherp zien van situaties. Grote uitpuilende ogen betekenen dan weer het tegenovergestelde. Dicht bij elkaar staande ogen wijzen op gezellige en kordate karakters en ver uit elkaar staande ogen verraden openheid en een enorm vertrouwen. Wie van nature een geilige blik heeft is vermoedelijk een emotioneel persoon met een affeniteit voor luxe. Boven de ogen bevinden zich de wimpers en ook die spreken boekdelen. Opstaande wimpers duiden bijvoorbeeld op optimisme, sensualiteit, temperament en gevoel. Dit soort wimpers vind je bij types die voortdurend op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen.

De mond en lippen

De mond laat zich vooral zien dankzij de lippen, De mond van Neo verraadt weinig volle bovenlip zijn vlotte, overtuigende praters; ook wel bourgondische genieters die anders zou het gewoon een gat in ons hoofd zijn waar we het voedsel inproppen. Personen met eenvan koken, kunst en vrijen houden. Met alleen een volle onderlip word je als onbetrouwbaar bestempeld. Dit zijn ‘plantrekkers’ die heel erg goed kunnen praten en zich uit de slag trekken.
Opwaartse mondhoeken die doen lijken alsof iemand constant glimlacht horen meestal toe aan zachte emotionele types. Neerwaartse mondhoeken stralen somberheid uit en worden aangetroffen bij intelligente maar enigszins zwaarmoedige personen.

De oren

In oosterse culturen koppelt men de oren aan het hart en de doorbloeding. Niet zo gek want oorlellen zijn eigenlijk bloedzakjes. Zo is een knakje in de oorlel een symptoom vaneen slechte doorbloeding. Charles heeft grote oren.Ook de fysiognomie heeft wat wijsheden over de oren en oorlellen.

Kleine oorlellen treft men aan bij ongeduldige maar gevoelige types. Dit soort personen verzanden in discussies, strijden om het gelijk, en bevinden zich met regelmaat in een situatie van chaos. Grote oorlellen zijn aan de andere kant dan weer een teken van zelfbewustzijn maar ook machtswellust. Ze worden gevonden bij getalenteerde, doelgerichte en idealistische mannen en vrouwen.

Ook de vorm van de oorschelp herbergt geheimen van het karakter. Hoekige oren horen bij een sluw en speels persoon die kickt op afwisseling. Deze personen zijn doorgaans ook snel van begrip. Lange oren, boeddhastijl, wijzen op wijsheid en een groot gevoel voor moraal. Enige afstandelijkheid is deze mensen niet vreemd. Rond gevormde oren verraden vriendelijkheid, betrouwbaarheid en goedmoedigheid. Wie ronde oren heeft is optimistisch, gezellig maar ook dromerig.

Conclusie?

natuurlijke aanleg maar niet over de mate waarin het individu omging met zijn kracht en zwaktes. Personen met Fysiognomie of gelaatskunde kan indicatief zijn maar is zeker niets om je op vast te pinnen. Het zegt hoogstens iets over eeneen kleine kin, een gebrek aan wilskracht, die zich bewust zijn van de zwakte kunnen het gaan compenseren. In een dergelijk geval zal de kin niet plots gaan groeien tot Jay Leno-formaat, hoewel ik al heb horen beweren dat de kin daadwerkelijk groter wordt na verloop van tijd. Fysiognomie, niet voor niets grenswetenschap.
Clark Kendt:
Maan:

Grappige plaatjes!

Maar ik denk zelf dat het gezicht juist heel veel te maken heeft met hoe een persoon is. Het lichaam is overigens een uiting van de ziel en het soort van energieën je erft bij je geboorte. (Astrologisch en erfelijk gezien.) Ik geloof ook dat een ieder mens in zijn totaal gelijke kwaliteiten heeft maar dat deze gewoon bij ieder op verschillende gebieden liggen. Waar de één sterk in is daar kan de ander weer zwak in zijn, en omgekeerd.

Dat is toch wat er in het blog staat? Ben ik het trouwens erg mee eens. Men is hoe men is omdat men zo moet zijn. De spirituele kern beheerst de materie en de vorm.

:S
Op 03-11-2007 4:59:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
J.H.T: Tijdje geleden schreef ik op Flabber.nl
(ter reactie op een sexistische opmerking bij een blog.)
---------------------------------------------------------------
hoe vervelend is het, om, als mens, ALS lustobject te worden gezien.

natuurlijk, een mooi figuur (hoofd en de rest) mag gezien worden. het is, als het ware, een streling voor de ogen, een erkenning dat, het lichaam mooi kan zijn.

maar, echter, alhier, waaaaar schuilt het gevaar? Botte opmerkingen van seksuele aard, doet de intrinsieke WAARDE ener persoon, indeze een vrouwmens, ondersneeuwen.

Verder schuilt het gevaar, de roeping zou ik zinspelen... U BENT MOOOOI :p .. dat mooie mensen naast hun schoenen gaan lopen en lelijk worden...... :-?
Ter illustratie, een aantal jaren geleden sprak ik, als jongeman, een leeftijdsgenoot en mocht één van zijn, wat ik noem, persoonlijke theorieen aanhoren. In een cafe had ik een conversatie met een mollige en zeer vriendelijk jonge dame, die een aantal jaren onder mij op de middelbare school zat, alvorens ik hem sprak. En zijn theorie was zoiets als in de strekking, in mijn verwoording; 'lelijke mensen zijn eerder geneigd vriendelijk te zijn dan knappe mensen. De laatstgenoemde groep heeft je niet snel nodig voor aandacht. Een minder attractief persoon moet juist zijn best doen om aardig te worden gevonden.'
Persoonlijk placht ik te denken dat iedereen mooi is als hij/zij lacht

:-)
Op 03-11-2007 7:59:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden