Uitgeverij Elmar was zo vriendelijk om mij te wijzen op alweer de derde druk van het boek 'Bizarre Wetenschap, vreemde en opzienbarende experimenten' van Reto U. Schneider. Ik kende het boek niet maar de titel deed mij bij voorbaat al watertanden en klonk als koren op de grenswetenschappelijke molen. Niet alleen stelde uitgeverij Elmar een recensie exemplaar ter beschikking maar deed daar nog eens flinke schep bovenop. In de komende weken mogen wij maar liefst vijf exemplaren van dit begerenswaardige boek verloten onder de bezoekers van Grenswetenschap.nl. Vandaag uw eerste kans om uzelf de gelukkige eigenaar van het boek 'Bizarre Wetenschap' te mogen noemen.Het boek 'Bizarre Wetenschap' verscheen voor het eerst in 2005 en is geschreven door de Duitse wetenschapsjournalist Reto. U. Schneider. Opvallend aan het boek is dat het nu eens geen zware of moeilijk leesbare kost is. Met één tot enkele pagina's per maf experiment licht Schneider de wetenschappelijk verantwoorde Strapatzen toe en verklaard de uitkomst. Alle genoemde experimenten zijn voorzien van duidelijke bronnen en aansprekende illustraties. Dat alleen al maakt het boek perfect als naslagwerk of gewoon ter lering vermaak op de salontafel, naast het bed of misschien wel in de trein.(Kan men een ziel wegen?)

Schneider begint zijn boek met een experiment uit 1300 om de regenboog te verklaren en neemt ons door de opeenvolgende eeuwen mee naar het heden. Daarmee krijgen we gelijk een mooi overzicht van de ontwikkeling van de wetenschap en de veranderende denkbeelden door de eeuwen heen. Aan de hand van 113 beschreven experimenten geeft boek geeft ons ook een mooi inkijkje in de denkprocessen van wetenschappers.

Het boek geeft ons antwoorden op de vragen waarom een professor beter geen baard kan dragen, wat de succesvolste manier van liften is en waarom honden wel hogere wiskunde kunnen toepassen maar niet kunnen berekenen. Maar ook meer mysterieuze raadsels worden uitgetest. Waren de in de Bijbel genoemde zeven priesters inderdaad in staat om door louter op hun bazuinen te blazen de muren van Jericho te doen instorten? Maar ook meer bedenkelijke experimenten komen aan bod. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een matador een afstandsbediening gebruikt om de hersens van de stier te manipuleren?

'Bizarre Wetenschap' is een must voor iedereen die de randen van de wetenschap wil verkennen. En met de komende feestdagen in het vooruitzicht hoeft u niet meer verder te zoeken naar een perfect grenswetenschappelijk verantwoord cadeau.

De prijsvraag.

Om een exemplaar van het boek 'Bizarre Wetenschap, vreemde en opzienbarende experimenten' te winnen moet u wel wat doen.
In de komende weken zetten wij u graag aan de slag om zelf experimenten uit te voeren. Wat wij van u willen weten is wat volgens u de uitkomst daarvan was. Stuur uw antwoord onder vermelding van uw naam en adres naar de redactie en wij verloten onder de inzenders iedere week één boek.

De eerste ronde:

-neem 5 lucifers.
-een bord
-en een druppelaar met water.

Breek voorzichtig iedere lucifer in het midden maar zorg dat de delen wel aan elkaar blijven.
Plaats de gebroken lucifers zoals op het onderstaande plaatje in het midden van het bord.
Druppel voorzichtig precies in het midden van uw luciferformatie een kleine beetje water (niet te veel)
Vertel ons wat er gebeurde en misschien weet u ook wel waarom?

(Wat gebeurt er?)

Geen tijd om mee te doen maar toch het boek in uw bezit willen? Geen nood. U kunt het boek natuurlijk ook gewoon in de boekhandel kopen of lekker lui bestellen.

Uitslag:

Door de lucifers te knakken drukt men de cellen samen. Dankzij het water zuigen deze cellen zich weer vol en zetten ze uit. het effect; een mooie sterretje.De winnares van deze ronde is: Gabrielle.

Bizarre Wetenschap
Vreemde en opzienbarende experimenten.
Reto U. Schneider

Picobyte: Hout dat nat wordt wordt zacht waardoor het terugbuigt het figuur veranderd in een ster als je het goed doet.
Stroom moet vloeien.
Op 05-11-2007 11:58:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz: Het hout wordt nat, en zet uit.
De lucifers willen zich weer rechttrekken en duwen elkaar naar buiten.
Een pentagram is het resultaat.

Ward
(bericht gewijzigd op 5-11-2007 14:42:23)
Op 05-11-2007 14:42:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe:
IkWilOokWatZeggen:

Wat hunnie zeggen


Mhoehahahahaha!!

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 11-11-2007 20:40:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden