Zat net weer het RTL 5 programma 'De Gouden Kooi' te kijken. Moet eerlijk zeggen dat ik geen aflevering mis van deze real life soap. Beter dan alle soaps wereldwijd bij elkaar. Zeker die in Nederland. Dit is drama zoals het bedoeld is. Echte mensen met echte emoties die zichzelf echt laten kennen. Omdat ze één gezamenlijk doel hebben en dat is winnen.

De hoofdprijs bestaat uit een gigantische villa met alles erop en eraan. Waard: minstens 1,5 miljoen (red.). De man of vrouw die de pesterijen het beste kan weerstaan en alleen overblijft mag zijn intrede voorgoed doen in de luxe villa.

Genoeg reden dus om elkaar weg te pesten en jezelf van een strijdvaardige kant te laten zien die over alle grenzen van het betamelijke heengaat.

Alle dierlijke emoties passeren de revue in deze serie die inmiddels iets meer dan een jaar op de Nederlandse buis is.

Verantwoordelijke was John de Mol die met Talpa (Een televisiezender die hem minder gouden eieren bracht dan zijn vorige produktiebedrijf 'Endemol' dat verkocht werd voor ongeveer 3 miljard euro) een wereldhit wilde scoren gelijk aan Big Brother. Een gelijkaardig tv-programma waarin onbekende en later ook bekende Nederlanders door het publiek en elkaar weggestemd konden worden. Het werd wereldwijd verkocht en was een kaskraker. Ook toen al (zeker het eerste seizoen) zat ik aan de buis gekluisterd. Maar wat is nou precies de fascinatie? waarom boeit dit soort televisie mij, en miljoenen anderen, nou zo? Is het leedvermaak? En vindt ik het heerlijk om te zien hoe men elkaar de haren uittrekt, over elkaar heen kotst, elkaar in de sloot gooit en noem de pesterijen maar op. Daarnaast uiteraard de liefdes, jaloerse verdachtmakingen en intriges. Of is het gewoon de verbijstering dat mensen dit zichzelf en elkaar aandoen? Ik weet het niet. Wellicht van allebei wat. Wat ik wel weet is dat het de tendens van deze tijd lijkt te zijn, maar dat natuurlijk niet is.

Elkaar deaud wensen en roepen naar spelers in de Arena is niet iets wat alleen in de huidige tijdsgeest past, maar zo oud als de weg naar Kralingen. 2000 jaar geleden hadden we ook al de arena's waar gevochten werd tot de dood erop volgde. Dat de huidige sporters, tegenwoordig, elkaar niet letterlijk doodschoppen is misschien een stap vooruit, maar qua intentie lijken we nog precies hetzelfde te denken en voelen als 2000 jaar geleden.

Het deurtje van de gouden kooi waar we als mensen in gevangen lijken te zitten staat misschien wel op een kier, maar het vogeltje zit nog steeds gevangen en neemt deel aan de strijd van de dag. We kunnen alleen maar hopen dat mensen zich bewust gaan worden dat ze bewust onbekwaam zijn en in hun leven constant aan het strijden zijn. Strijd met zichzelf, hun ouders,hun partner, hun kinderen, hun collegas, hun regering, andere religies, andere culturen, andere overtuigingen, verslavingen, depressies, belemmerende patronen etc. etc.

Strijd en het voeden daarvan lijkt bij onze wereld van dualiteit te horen en blijven. Dualiteit dat het woord 'duel' in zich heeft wat niet anders betekent dan, u raadt het al, strijd.

De Maya's hebben, duidenden jaren geleden, voorspeld dat we vanaf 2012 naar een Nieuwe Tijd gaan waarin we weer respect zullen gaan krijgen voor onszelf, elkaar en de planeet en dat we de jaren voorafgaande aan deze datum (21 december houden al hun 22 kalenders op) in de Apocalypse zullen zitten. Apocalypse is voor vele religies het einde van de wereld, maar volgens de Maya's niets anders dan 'de openbaring' waarin alle strijd naar boven zal komen. Met één doel. Kijk naar je eigen strijd, maak deze vrij (laat deze los) en leef vanuit liefde. Pas dan zul je meegaan naar De Nieuwe Tijd. Als ik zo om mij heen kijk en naar de wereld lijken ze gelijk te hebben, maar ja misschien is de vader wel de wens van de gedachte. Wie zal het zeggen.

Bent u bereid, eerlijk te kijken naar de strijd op alle niveaus in uw leven en deze op te geven?

J.H.T: Hoewel ik gister nog de kwaliteit van deze website de hemel in prees (@ O brother, where art thou?) .. vind ik dees blog errug tegenvallen. Maar ja, dat komt omdat ik als Smaaksist (=iemand die hoopt smaak te hebben bij een specifiek domein) ... een gruwelijke hekel heb aan dat programma 'de gouden kooi' en de link naar 2012/Gouden Tijdperk een beetje warrig vind.

Persoonlijk, kijk ik gemiddeld per week 3 uur tv, omdat voor een Smaaksist daar errrrug weinig goeds te vinden valt. Cumulatief heb ik, incidenteel, een 15 minuten ofzo vd Gouden Kooi gezien ... om telkens in afgrijzen weg te zappen. Wat een bagger! Wat een brol en onzin! Diezelfde mening was ik destijds (2000 ofzo) toegedaan over het programma Big Brother...

Waarom zou men, op zulks een indringende wijze, het zielige leven van hoofdzakelijk plebs willen aanschouwen? Wat is nou het nut van zo'n 'rat race' (wél een leuke film btw rat race)? Kan men nadien, na elkaar tot op het bot vernedert te hebben én echt gelukkig zijn met je *materieel gewin*?

Nou, ik hoop te denken dat mensen door Gouden Kooi en Big Brother zien hoe het *niet* moet, in real life....

Over 2012, waar ik overigens nu al probeer in te leven, heb ik onlangs op het Internet gelezen dat de Natuur ingrijpt. Vele lieden die dwepen met 2012 hebben het over verlichting, liefde, empathie, (wederzijds) begrip, vergeving, spiritualiteit etc. MAAR, en dit vond ik zo interessant, want stel dat we 'een Hemel op Aard' samen maken, zullen er een boeltje personen zijn die te gemeen en laaghartig in het verleden zijn geweest, dat de Natuur meehelpt om zich van zulke personen te ontdoen...

Persoonlijk zie ik ook Nietzsche in verband met 2012. Het was zijn voorspelling dat een nieuwe, natuurlijke aristocratie het lot vd Aarde tot iets beters zou bepalen. Mijn theorie is dat Hitler en de Nazi's Nietzscheaanse filosofie verkeerd hebben toegepast. En, anno 2007, zitten we, dankzij WWII met de babyboom, en the subsequent VERGRIJZING, met relatief
(bericht gewijzigd op 7-11-2007 7:19:15)
Op 07-11-2007 6:54:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
J.H.T: weinig jonge mensen, die wel eens es heel veel macht kunnen uitoefenen.

Ik bedoel te zeggen, een groep (jong) volwassene die door hun verlichte? opvoeding (jaren 60, 70 & 80) .... met al het kapitaal (geld en grond) van oudere generaties komen te zitten én dan kunnen zeggen:

neen, wij zijn tegen milieuvervuiling, tegen discriminatie op basis van pigment/huidskleur, te verlicht om een tunnelvisie te creeeren voor onszelf door vol te houden dat slechts één (wereld)religie de waarheid in pacht heeft ......... ETCETERA

en

ja, wij willen bewust omgaan met (de prijs voor) producten uit de 3de wereld, de natuur en het dierenwelzijn.
sja, jajajaja, persoonlijk wrijf ik in m'n handjes met die vergrijzingen, die vele echter vrezen .... 'ahboehoehoe, we moeten werken tot ons 70ste' en 'oh yeah, we moeten mensen buiten Europa importeren om ons welvaartspeil op stand te houden' ...... IK ZEG; dikke whatever, de levensverwachting voor een 20-jarige zie ik nog wel stijgen naar 150 jaar ofzo. En technologische vooruitgang en opkomende economieen zoals Brazilie, Rusland, India en China zullen een stabiliserende factor en functie uitoefenen.

En nog even over dualiteit. Zelf, in iedere situatie waarin ik me bevind, probeer ik 'het midden' te vinden ... en dan tot neutraliteit of liever positiviteit te komen. Maar omdat ik beinvloed ben door de situationisten, gaat dualiteit vaak aan mij voorbij, want ik 'drijf'. Derivé ... voor situationisten hield in spontaniteit en je laten meedrijven met de situatie zonder je al te druk te maken, maar eerder te 'spelen' met de elementen die je treft.......
Verder, heb ik nog een 2-tal suggesties voor die lijers v.e. John, Sjhonny en Linda de snol - Talpa/Mol familie:

Menig CEO, met zijn miljoenensalaris eens laten ruilen met één van zijn werknemers met een modaal inkomen. Noem het maar 'jouw salaris, mijn salaris'

Hier, nog 1: Deathmatch. Afgeleidt van de animatie-reeks op MTV, waarbij beroemdheden elkaar
Op 07-11-2007 7:09:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
J.H.T: tot de dood bevechten: Celebrity DeathMatch.

Omdat ik aan zwaardvechten doe en ook tai chi, aikido en karate (en ook ervaring heb met die meer plebejische sport 'boksen') .... lijkt het me wel tof om met Johnny de Mol te kampen, of anderen die zich als waardig krijger wat kan nemen van ... bloed!

goeiesmorgens en nog een fijne dag, dag!
Op 07-11-2007 7:13:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lampie: Ik heb al die reality-programma's nooit gemogen. Als ik de tv aanzet dan doe ik dat voor mijn ontspanning. Om dan naar zo'n programma te kijken vind ik niet ontspannend. Heb je net een werkdag achter de rug waarin je al de nodige sh*t over je heen hebt gekregen via de mensen om je heen, internet en de radio en dan ga je je 's avonds nog eens aan die ellende blootstellen.
Op 07-11-2007 7:48:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Kijk hoe die schaapjes hun ziel verkopen voor dat kutvillaatje, mhoehahahaha, die schapen doen ook alles voor erkenning.

Hoor je de elite al?
En voor de heren psychologen en psychiaters is het natuurlijk prachtig voer.
Zijn wij schaapjes nu echt zo naief?
Carpe diem homo universalis
(bericht gewijzigd op 7-11-2007 9:16:52)
Carpe diem homo universalis
Op 07-11-2007 9:16:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: Het zijn misschien dan wel schaapjes, maar ze maken wel een keuze die lang niet iedereen van ons vrijwillig zal maken.

Naar een plek gaan die je niet kent, met mensen die je niet kent, privacy tot 0.0 gereduceerd. Ten eerste omdat je met zn allen in 1 huis zit, ten tweede omdat alle mensen die je lief hebt, en de rest van Nederland, gewoon mee kan kijken. En dan strijden, tegen allen in dat huis, om iets te krijgen waar je dit voor over hebt.

Stel nou dat het om mensen ging die geen kinderen konden krijgen, dit zielsgraag willen, en dat de prijs was? Stel nou dat jij die keuze voor je bord kreeg, om iets wat jou heel dierbaar zou zijn?

Samen in 1 huis leven met je eigen gezin is soms al zenuwslopend, laat staan met "vreemden". Ondanks dat het de dikste onzin-tv is die er bestaat (op bel-spelletjes na) vindt ik het toch knap dat er mensen zijn die ervoor kiezen. (al dan niet om de juiste redenen)
Op 07-11-2007 10:53:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt: Ik kijk niet altijd, verre van, misschien een keer of 5 gezien. Maar toch vond ik de gouden gooi fascinerend spiegologisch gezien. Ook lowlife kan interessant zijn.

:S
Op 07-11-2007 13:20:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CSM:
quest:

tv is evil(bericht gewijzigd op 7-11-2007 15:03:24)
Op 07-11-2007 15:02:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe:
Ivory^:

Het zijn misschien dan wel schaapjes, maar ze maken wel een keuze die lang niet iedereen van ons vrijwillig zal maken.

Naar een plek gaan die je niet kent, met mensen die je niet kent, privacy tot 0.0 gereduceerd. Ten eerste omdat je met zn allen in 1 huis zit, ten tweede omdat alle mensen die je lief hebt, en de rest van Nederland, gewoon mee kan kijken. En dan strijden, tegen allen in dat huis, om iets te krijgen waar je dit voor over hebt.

Stel nou dat het om mensen ging die geen kinderen konden krijgen, dit zielsgraag willen, en dat de prijs was? Stel nou dat jij die keuze voor je bord kreeg, om iets wat jou heel dierbaar zou zijn?

Samen in 1 huis leven met je eigen gezin is soms al zenuwslopend, laat staan met "vreemden". Ondanks dat het de dikste onzin-tv is die er bestaat (op bel-spelletjes na) vindt ik het toch knap dat er mensen zijn die ervoor kiezen. (al dan niet om de juiste redenen)


Steld allemaal niet zoveel voor, heb in mn wilde tijd wel vaker zo geleefd, enkel zonder een tv en natuurlijk geen prijs en dat vind ik nu net het vernederende.
De elite gooien ons een bot toe en dan zijn er altijd wel een paar labiele figuren die er op ingaan en zichzelf verloochenen en naar mijn mening voor lul laten zetten, terwijl diezelfde elite zich thuis dood lachen om alle rare toeren die arme burgertjes allemaal uithalen voor een huisje en wat geld, waarmee ze in de verste verte nog niet in de buurt komen van hun rijkdom en voor hun dan nog steeds arme stumpers zijn.
Een mens met enig zelfrespect zou de eer aan zichzelf houden en vergeten die ene wat mij betreft o, zo belangerijke zin:

De eerste zullen de laatste zijn, en zij gaan er dus enkel stappen op achteruit naar mijn mening.
Ik neem hun niets kwalijk, want zij worden natuurlijk uitgezocht omdat ze zo labiel zijn en ik denk dat er ook nog een stukje ijdelheid cq ego bijzit.

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 08-11-2007 8:47:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^:
Lanoe:


Stelt allemaal niet zoveel voor, heb in mn wilde tijd wel vaker zo geleefd


Ja maar, jij bent nu eenmaal een apart geval
En wat je verders zegt, heb je ook helemaal gelijk in. Maar toch blijf ik het een knappe keuze vinden
Op 08-11-2007 10:44:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden