Klimaatsverandering en milieuproblematiek krijgen steeds meer aandacht, en als u het nog niet zat bent dan kunt u gerust verder lezen.
Op zich is al die aandacht een goed iets, aan de andere kant krijgt het verhaal van Al Gore net een beetje te veel aandacht en een alternatieve uitleg juist veel te weinig. Hoewel velen achter Al Gore aanlopen is er nog steeds wel wat te zeggen voor alternatieve verklaringen. Eén van de andere veroorzakers zou onze zon kunnen zijn. De zonnecyclus zou volgens die theorie veel meer invloed hebben op ons klimaat dan tot nu aangenomen werd. Veranderingen in die zonnecyclus zouden volgens vele onderzoekers gelijk lopen met de huidige klimaatsverandering.


(klik hier voor een grotere afbeelding)

Wat deze grafiek uitbeeldt is de lengte van de zonnecyclus over de afgelopen 140 jaar, vergeleken met de temperatuurafwijking en hoeveelheid CO2 in diezelfde periode. In één oogopslag is te zien dat de lengte van de zonnecyclus redelijk gelijk loopt met de schommeling in temperatuur. In hetzelfde plaatje laat de CO2-concentratie een totaal ander patroon zien. Hoewel de hoeveelheid CO2 wel toeneemt lijkt er geen direct verband met de temperatuursstijging te zijn. Zelfs als de temperatuur een daling laat zien neemt de hoeveelheid CO2 nog steeds toe. En er zijn meer wetenschappers die hun twijfels hebben over het CO2-verhaal.

Daarnaast lijkt het er juist wél heel erg op dat gemiddeld een kortere zonnecyclus een temperatuurstijging laat zien, en een langere zonnecyclus een temperatuurdaling. Een gemiddelde zonnecyclus duurt ongeveer 11 jaar, en in die periode doorloopt de zon een soort dag en nacht. Op de piek van een zonnecyclus (solar maximum) is de zon het actiefst en is er een grote kans op zonnevlekken, die weer voor zonnevlammen en zonnestormen kunnen zorgen. Een zonnestorm slingert gigantische hoeveelheden energie de ruimte in, soms ook richting de aarde, hetgeen elektronische apparatuur kan uitschakelen.

Volgens een theorie zijn deze zonnestormen (of een daaraan verwant proces) de motor achter klimaatsveranderingen. Tussen 1600 en 1700 was er sprake van de Kleine IJstijd, in de astronomie het ‘Maunder minimum’ genoemd. In deze periode waren er geen zonnevlekken op de zon. Over de zonnecyclus gedurende die tijd is helaas weinig bekend, maar het is opvallend dat een gebrek aan zonnevlekken een "kleine ijstijd" veroorzaakte. Wanneer de zonnecyclus korter en de zonnestormen krachtiger worden nemen ook de frequentie waarmee de aarde hieraan blootgesteld wordt en de intensiteit alleen maar toe. En ook dit beeld past weer opvallend goed in de ontwikkeling die we nu zien, stijgende temperaturen en alle aanverwante zaken.

Op zich is het helemaal niet eens vergezocht: meer zonnevlekken en zonnestormen zorgen voor meer energie dat richting de aarde geslingerd wordt, en een kortere zonnecyclus verkort de rustperiodes tussen de zonnestormen in. Sterkere zonnestormen zorgen voor een sterkere opwarming en de kortere zonnecyclus geeft de aarde minder tijd om weer af te koelen in de rustigere periode. Het uiteindelijke effect laat zich raden, de aarde neemt meer energie op dan dat ze afstoot, met als resultaat meer energie (lees warmte) dan normaal.

(de heldere vlek is een zonnevlek)

Deze invloed zou weer een verklaring kunnen geven voor het afzwakken van het magnetische veld van de aarde. Volgens sommige wetenschappers zou een zeer sterke zonnestorm (coronal mass ejection) onze dampkring en het bijbehorende magnetisch veld zelfs grotendeels kunnen vernietigen. Stel hierbij de aarde voor als een grote accu en de zon als de oplader. Hoe beter deze “accu” geladen is hoe meer vermogen zij (potentieel) zou kunnen leveren, en dat is exact wat er gebeurt. De aarde wordt opgeladen door de zon zonder voldoende tijd te krijgen om zich weer te ontladen.

De vraag die dan ook beantwoord kan worden is waarom er op andere planeten ook klimaatsveranderingen meetbaar zijn. Wat er hier op aarde door toedoen van de zon gebeurt, gebeurt ook op andere planeten, daarop is de aarde geen uitzondering. Juist dit punt zou de discussie over klimaatsverandering open moeten houden. De mens lijkt niet eens in staat met enige regelmaat de maan te bezoeken, laat staan dat de mensheid het weer daar of duizenden malen verder weg zou kunnen beïnvloeden. De zon straalt per dag maar liefst 9000 keer zoveel energie naar de aarde dan dat de mensheid per dag opstookt, maar ons 1/9000ste deeltje zou omringende planeten wel beïnvloeden en de zon zijn overgrote deel niet?

Natuurlijk is dit niet het gehele verhaal, heel exact gezien zou waterdamp in deze theorie ook een grote rol spelen, meer info hierover vind u oa via de gelinkte pagina's. Of deze theorie enige overlevingskans heeft zal de nabije toekomst hopelijk uitwijzen, een totaalantwoord of -oplossing is het echter nog lang niet. Zelfs al zou het bovenstaande kloppen, dan komen we daarna direct weer met de volgende vraag: Waarom is onze zon zoveel actiever dan, zeg maar, een 150 jaar geleden?

Documentaire: (Engels)

Achtergrondinfo: (Engels)

Update (12-01-2008): Op de zon begint zich een eigenaardige zonnevlek te vormen, zo heeft de gespecialiseerde site spaceweather.com gemeld.
Een week nadat officieel de 24ste cyclus van elf jaar die de zon doormaakt is begonnen, duikt er juist ten zuiden van de Evenaar een zonnevlek op. Zij heeft een omgekeerde polariteit.
Het eigenaardige is dat zonnevlekken van een nieuwe cyclus zich ter hoogte van meer noordelijke breedtegraden horen voor te doen.

We vragen ons af hoe warm u het hierdoor hebt gekregen...

Gerelateerd aan deze publicatie:
Horatio:
jan:

@RF: Hier gaan diverse veronderstellingen m.i. samen een nieuw leven leiden, specifiek die van de link met straling door exploderende zonnen.
In dat artikel staat letterlijk:
"The experimental results lend strong empirical support to the theory proposed a decade ago by Henrik Svensmark and Eigil Friis-Christensen that cosmic rays influence Earth's climate through their effect on cloud formation." Sleutelwoord: empirical, vertaald; gebaseerd op de resultaten van een experiment, observatie of ondervinding, en niet door rekenkundige of wetenschappelijke redenering.
Het is een Engelse tekst en de gebruikte woorden moeten dan ook in die context gelezen worden. De zin over het afzwakken van het magnetisch veld van de aarde is m.i. fout, er zijn twee magnetische verschijnselen; het magnetisme van de aardbol zelf en een magnetisch veld om onze aarde, op de rand van de atmosfeer zeg maar. Alleen het aardmagnetisme kun je toch meten met een kompas, de magnetische schil niet.
Als dit waar zou zijn hebben we te maken met de volgende gebeurtenissen (EN: ALS WAAR: DAN 2012 MOGELIJK!!)
Stel; ergens explodeert een zon, doe maar wat, 733 lichtjaar verderop. Straling schiet alle kanten op. Immense straling komt al snel andere sterren en planeten tegen en daarvan exploderen er ook diverse in een kettingreactie. Het effect wordt versterkt door de aggregate kracht en zet zich in alle richtingen opnieuw voort, zichzelf voedend met nieuwe exploderende sterren en zo.
Me dunkt dat je dit gerust een BIG Bang zou mogen noemen. Geruststellend is, dat we er dan niet meer van zullen meemaken dan een laatste gedachte: wat krijgen we n-klik-


Exploderen van een zon? Hoe vaak gebeurd dat dan en is reeds gebeurd wellicht?
Op 08-11-2007 0:23:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lampie: Ik ben bezig geweest om wat linkjes in dit blog te volgen en op basis daarvan weer andere links. Wat me opvalt is dat voor ieder argument er wel een argument tegen is te vinden en vice versa.

Lijkt mij dat in ieder argument wel iets te vinden is dat waar is, waaruit ik concludeer dat het geheel van zoveel factoren afhankelijk is dat wij het als mens niet compleet kunnen behapstukken. We moeten niet vergeten dat alles van microkosmos tot macrokosmos van elkaar afhankelijk is en er geen losstaande factoren kunnen worden aangeduid.

In al deze afhankelijkheden speelt de mens ook een rol. Hoe groot die is valt echter (op dit moment) niet te bepalen. We zijn niet alleswetend (helaas/gelukkig?).
Op 08-11-2007 13:00:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Zett: hmm het hoort zo dat het warmer wordt!. ik bedoel de polen verdraaien ook steeds meer van hun assen, dus dat komt er ook nog bij kijken. en jha het hele co2 plaatje dat wij brave burgers dat doen pff ...Er zijn andere groepen die zeker meer er mee te maken hebben dan wij. Wij zijn alleen schuld zo dat balkie en co meer geld van ons kan plukken.
Op 08-11-2007 22:23:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz:
RF:

Ten eerste bedankt voor de reacties en de daaruit voortkomende discussie, het is goed om te lezen dat ...............

ego?

http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1411
(bericht gewijzigd op 8-11-2007 23:33:56)
Op 08-11-2007 23:33:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
Voetnoot:

RF:

Ten eerste bedankt voor de reacties en de daaruit voortkomende discussie, het is goed om te lezen dat ...............

ego?

http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1411

Feest der herkenning?

:S
Op 08-11-2007 23:36:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz:
Clark Kendt:

Voetnoot:

RF:

Ten eerste bedankt voor de reacties en de daaruit voortkomende discussie, het is goed om te lezen dat ...............

ego?

http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1411

Feest der herkenning?

:S

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand......
(bericht gewijzigd op 9-11-2007 0:04:39)
Op 09-11-2007 0:04:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CSM: De zon en het oog. Twee belangrijke parameters in de Matrix.

'Wär nicht das Auge sonnenhaft, Die Sonne könnt es nie erblicken' (Goethe)
Op 14-11-2007 0:42:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CSM: Oplossingen dodeca, oplossingen hebben we nodig.
Op 14-11-2007 1:44:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CSM: sitekapot
(bericht gewijzigd op 14-11-2007 2:20:04)
Op 14-11-2007 2:18:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: De zon is gewoon een projectiel dat op punt staat van ontploffen hahahaha
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 13-01-2008 2:27:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:

Link doet het niet?

:S
Op 29-02-2008 15:23:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden