Kleine gebeurtenissen zijn soms de ingang tot grotere evenementen. Zo ook bij dit blog over een simpele kaars van de Albert Heijn. Ik was voor de zoveelste keer op bezoek bij collega-redacteur Dan Juan. Voor ik naar hem toe ging deed ik de gebruikelijke boodschappen: een fles wijn en een fles wijn. Tijdens het me begeven naar de kassa passeerde ik een rek met kaarsen. U kent ze wel, van die rode en paarse grote kaarsen.

De kaars was als cadeau bedoeld. Een impulsieve aankoop, en niet bepaald het cadeau dat een man voor een andere man koopt. Maar aangezien Dan graag kaarsen brandt leek het me wel nuttig als kleine geste. Niets zo vervelend als onpraktische cadeaus. Het was zo'n impulsieve aankoop dat ik het geschenk helemaal vergat te geven. Ook de wijn bleef in de zak omdat we die avond snel weg moesten om te filmen bij Neale Donald Walsch.

De kaars
De kaars

De volgende namiddag doet heer Juan boodschappen, hij gaat ook naar de Albert Heijn. U raadt het al, hij wandelt langs de kaarsen. Net als ik kreeg hij de impulsieve gedachte om er een te kopen, maar besluit het toch maar niet te doen.

Bij zijn thuiskomst neem ik mijn tas met daarin het geschenk, waar hij nog niets van afwist. Tijdens het overhandigen kijkt hij me aan en vertelt wat hij enkele minuten geleden meemaakte, de aankoop die hij wou doen maar toch van afzag.

De blik in zijn ogen deed vermoeden dat het als klein wonder werd ervaren. Persoonlijk vond ik het ook bijzonder toevallig dat 2 impulsieve ongebruikelijke gedachtes zo op elkaar waren afgestemd. Ik moest aan 'het veld' van Lynne McTaggart denken, waarin iedere gedachte met de andere verbonden is. Een gegeven dat de auteur verder uitwerkte in haar nieuwste boek 'het intentie experiment'.

De kaars-anecdote betreft een klein voorval, maar u heeft zelf dergelijke zaken vast ook al meegemaakt. We zijn benieuwd naar uw ervaringen met synchroniciteit en extreem toeval. En als u het allemaal maar toeval vindt, dan mag u dat ook gewoon zeggen.

I. Gorewitz: Toeval is wat je toe valt.

Ward
(bericht gewijzigd op 16-11-2007 1:06:11)
Op 16-11-2007 1:06:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Toeval bestaat alleen binnen de beperking van de geest, leuker kan ik het niet maken;-)
'Don't forget rule number 6'
Op 16-11-2007 7:54:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: bij gebrek aan beter noemken we zaken die een schijnbaar causaal verband hebben toeval. Toeval is dus een uitdrukking van onmacht en/of onwetendheid.

In geval van de kaars (fallussymbool pur sang) lijkt me dat beide heren onbewust een boodschap aan elkaar aan het geven waren.. dat is geen toeval maar geiligheid. :-)
Op 16-11-2007 8:10:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz:
Ganzfeld:

bij gebrek aan beter noemken we zaken die een schijnbaar causaal verband hebben toeval. Toeval is dus een uitdrukking van onmacht en/of onwetendheid.

In geval van de kaars (fallussymbool pur sang) lijkt me dat beide heren onbewust een boodschap aan elkaar aan het geven waren.. dat is geen toeval maar geiligheid. :-)

Zo kan men het ook bekijken inderdaad.....
bij kaarslicht?

Ward
(bericht gewijzigd op 16-11-2007 12:50:10)
Op 16-11-2007 0:50:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
HansMichaelChi:
Antoine:

In wat wij als synchroniciteit ervaren komt onze eigen (mede)scheppende kracht tot uiting. Synchronistische gebeurtenissen hebben veel weg van kleine kortsluitingen waardoor ons eigen scheppingsvermogen even, kortstondig zichtbaar wordt. Eigenlijk gebeurt het de hele tijd, alleen komt het in gebeurtenissen welke wij als synchronistisch ervaren, dus heel even tot uiting.
Nog iets: Astrologie is volledig op synchroniciteit gebaseerd. De wet, "zo boven, zo beneden", oftewel de verbinding (en wederzijdse reflectie) tussen microkosmos, kosmos, en macrokosmos, komt hierin tot uitdrukking. Het "synchroon" lopen van de verschillende niveaus dus, zeg maar.

De Bijbel waarschuwt hiertegen. Zo gauw je ook maar de horoscoop in de krant leest, flauwe kul of niet, je daardoor, hoe gering ook er enige waarde aan hecht (waarvoor lees je het anders) en door die handeling met je onderbewustzijn linkt aan synchroniciteit die er anders niet is en daardoor 'hetgeen wat moet zijn' al beginnend door elkaar schopt. Zo had ik een vriend die staande hield dat precies wanneer er auto's van dezelfde kleur in z'n gezichtsveld vanuit z'n huis gezien stonden, er iets navenants gebeurde en dat de horoscoop in de krant bij hem uitkwam (!). Het is dat God als Baardmans in een verkeerd daglicht staat maar daaraan linken brengt nuchterheid, heus.
Op 17-12-2008 0:53:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
HansMichaelChi:
De Bijbel waarschuwt hiertegen.

De bijbel was en is bedoeld om ons dom te houden en bepaalde patronen in het leven af te doen als irrelevant, slecht of zelfs satanisch. Maar je moet wel een enorme zelfverloochenaar zijn wanneer je niet erkent dat dergelijke "toevalligheden" verdacht vaak voorbijkomen (in ieders leven). Niet te negeren.
En soit, als gewaarschuwd mens tel ik voor twee.
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 17-12-2008 1:13:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden