We zouden het kunnen hebben over de Thaise man die dood is gevonden met 15 BH's en een rokje aan, maar dat doen we niet. In dit blog beperk ik me tot een maatschappelijk taboe, de vereenzaming.

De beste manier om dat duidelijk te maken is een korte verzameling van uitwassen die de media haalden. Die laten zich zien aan de hand van lijken die pas na maanden werden ontdekt.

In Krommenie heeft de politie een 52-jarige vrouw gevonden die ruim 2 maanden dood in haar woning heeft gelegen. Agenten namen een kijkje in het huis op aangeven van enkele bezorgde buren. De vrouw is aan een natuurlijke dood gestorven.
De politie was eerder ook al eens wezen kijken, maar had de woning toen niet betreden. Waarom is onduidelijk. Volgens de politie was de vrouw erg op zichzelf: "De buren zagen haar wel vaker enige tijd niet, maar nu duurde het wel erg lang.

In Rotterdam deed men een soortgelijke lugubere vondst. Ze hebben daar het lichaam van een 71-jarige vrouw die daar al 15 maanden dood lag.
Een 50-jarige man uit Den Haag die al drie maanden dood in zijn woning lag, is voor een deel opgegeten door zijn hond. De stank van de ontbindende lichamen werd niet eerder opgemerkt, omdat alle deuren in de goed geïsoleerde woning gesloten waren. Verschillende medebewoners van het complex hadden de huismeester wel meerdere keren gewezen op het feit dat ze de man al een tijd niet hadden gezien, maar de huismeester vond het niet nodig om in actie te komen.

Pas twee maanden na zijn overlijden werd het lichaam van een 73-jarige man gevonden in zijn appartement. De Nederlander, afkomstig uit Venlo, woonde in de Lanakense deelgemeente Gellik. Hij stierf een natuurlijke dood.
Wie de man is, weet niemand van de bewoners van het appartementsblok. Zelfs zijn naam is onbekend.

Nadat in een woning een 89-jarige man dood werd gevonden, bleek er al jaren het lijk van een vrouw te liggen. De woning in de Amsterdamse Dusartstraat waar jarenlang het stoffelijk overschot van een hoogbejaarde vrouw verborgen heeft gelegen, is enkele maanden geleden nog door politie en GG & GD bezocht. Dat gebeurde na herhaalde klachten van omwonenden over het zonderlinge gedrag van de hoofdbewoner, de 89-jarige man die vorige week dood in de woning werd aangetroffen.

In een woning in Belgie deed de politie een gruwelijke ontdekking. De 74-jarige Fernande Coosemans lag al drie maanden dood in haar huis, dat al sinds jaren verboden terrein was voor zowat iedereen. De mensen die haar als laatste mochten helpen, reageren geschokt. ,,Vijf jaar geleden sloot ze zich af van de wereld. Ze werd mensenschuw en vond alles verdacht''.

Een verwarde bejaarde vrouw heeft in Bergen op Zoom, ook al Belgie, zeker drie weken met haar overleden dochter in huis gezeten. De 60-jarige vrouw is volgens de politie een natuurlijke dood gestorven. De hulpdiensten troffen de dramatische situatie aan na klachten over stank en ongedierte. De moeder is in verwarde toestand naar een ziekenhuis gebracht. Ze krijgt psychiatrische hulp.

Een 80-jarige man die vermist was uit het ziekenhuis van Oudenaarde is een week later teruggevonden op het dak van een bijgebouw van de kliniek. Arbeiders vonden zijn lichaam per toeval. Wellicht is de man uit een raam van de zesde verdieping gevallen. Hij was in het ziekenhuis opgenomen met hartritmestoornissen maar vertoonde ook tekenen van dementie. Het ziekenhuis zegt dat het zichzelf niets te verwijten heeft. Alleen jammer dat de man vijf dagen lag te ontbinden.

Het algemene plaatje zal duidelijk zijn. Veel mensen kwijnen weg en dat is triest. Het zegt iets over onze maatschappij. Het aantal daklozen neemt toe. Soms kiezen ze er zelf voor, soms niet. Binnenkort Kerst, het is koud buiten en er zijn daklozen die klapperen van de kou. Geef ze eens een euro, zelfs al kopen ze er slechts drank of sigaretten van.

Update: De Groningse politie heeft in een woning in Meeden het stoffelijk overschot van een 80-jarige man gevonden uit Nieuw-Beerta. De man lag vermoedelijk al drie weken dood in de woning.

Update 2: Inwoners van de Kroatische hoofdstad Zagreb hebben het lijk gevonden van een vrouw die al 35 jaar dood in bed blijkt te liggen. Iedereen dacht dat het huis al tientallen jaren niet meer bewoond was en toen zij de woning kraakten, werd het skelet gevonden.

Update 25 juni 2008: In Hardenberg is een man gevonden die waarschijnlijk zes tot acht weken dood in zijn flat heeft gelegen. Volgens de politie is hij aan een natuurlijke dood gestorven. De man is aangetroffen, nadat bezorgde buren bij de woningstichting aan de bel trokken.

Update 21-11-2013: Lang geleden dat we deze een update gaven, maar er is dan ook een record gebroken. In Rotterdam lag een vrouw maar liefst 10 jaar dood in haar woning. 

Lampie: Triest.
Op 20-11-2007 7:46:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe:
Lampie:

Triest.


Idd, al die mensen die al zolang op een woning wachten;P

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 20-11-2007 8:41:38 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
Lanoe:

Lampie:

Triest.


Idd, al die mensen die al zolang op een woning wachten;P

Carpe diem homo universalis

Ik weet niet of je wel in z'n woning wilt wonen. Die lijken stank schijnt moeilijk te verwjderen zijn.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 20-11-2007 19:37:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: nou ik zou geen fijnere plek weten om weg te rotten dan in mn eigen huis...

Even daarbuiten is het natuurlijk idd triest dat er pas zolaat wordt opgemerkt dat er iemand mist.
Op 20-11-2007 21:34:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
jspreen: In een Franse krant las ik een paar jaar geleden een verhaal over een man, langdurig ziek in een ziekenhuis. Hij wilde naar huis, naar z'n familie, daar z'n laatste uren/dagen doorbrengen. Maar het ziekenhuis personeel vond dat niet verantwoord. Uiteindelijk hebben ze hem op z'n bed vastgebonden om elke vluchtpoging te voorkomen.
Een paar dagen later vond een zuster hem dood in z'n bed, een plastik zak met wat persoonlijke bezittingen uit het nachtkastje waar hij blijkbaar nog bij kon stijf tegen zich aangedrukt.

Eenzaam of alleen zijn, 't is niet hetzelfde.
(bericht gewijzigd op 27-6-2008 23:34:44)
Op 27-06-2008 23:31:49 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Fredje: Er staan een paar storende foutjes in dit artikel:
Bergen op Zoom ligt niet in België maar in Noord-Brabant en bij de laatste update staat dat de 80-jarige gevonden is in Heerlen. Dit moet zijn Geleen.
Op 02-09-2008 20:36:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.: En toch he...als één van jouw dierbaren moederziel alleen is bij het
overlijden. Hoe lekker voel jij je daarbij?

Mensen hebben het soms zo druk, dat ze niet eens bij de dood stilstaan. Sommigen roepen zelfs: ik ga nog lang niet dood hoor...Says who? Wie weet nu wanneer zijn/haar einde er is?

Ik woon alleen en ken meerdere mensen in verschillende leeftijden, die ook alleen wonen. Ik zou ook maar zomaar een paar dagen dood in huis kunnen liggen zonder dat iemand het merkt. Dat heeft niet te maken met geen vrienden, geen familie, geen buren o.i.d. Dat heeft er o.a. mee te maken dat ik met vrijwel niemand dagelijks contact heb, ook niet voor mijn werk. Dus: wel dagelijks contact, maar niet met dezelfde personen.

Maar ik denk dat mensen het absurde idee hebben dat alleen leeftijd meespeelt. Ik weet dat er een heleboel mensen enorme schuldgevoelens zouden hebben als ze ineens een telefoontje zouden krijgen dat ik er niet meer was. Maar ja, dan hebben ze zelf ook niet geregeld naar mij omgekeken en zijn ze ervan uitgegaan dat alles goed is.
(bericht gewijzigd op 3-9-2008 1:13:08)
Op 02-09-2008 21:51:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje: Het zou helpen als alleenstaanden een belkring zouden hebben van (vertrouwde) bekenden, die alarm slaan als 1 van hen de telefoon niet opneemt.
Veel bejaarden die alleen wonen hebben zoiets dergelijks; in ieder geval dat ze elkaar in de gaten houden.
Tegenwoordig zijn niet alleen de oudjes in gevaar om eenzaam te overlijden, maar ook de jongere oudere en in een maatschappij die steeds meer alleenstaanden heeft is dit, denk ik, geen gek idee.
Op 10-11-2008 21:04:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.: Ik vind het vooral zo triest voor de oudere mensen. Vaak merk je dat ze weinig contact meer hebben met hun familie, die zijn allemaal druk en zelfs een telefoontje is soms al te veel. Hoeveel tijd kost het nou om even de telefoon te pakken en even te checken hoe het ermee is?

Zelf zijn ze vaak niet meer zo mobiel, hun netwerk wordt steeds kleiner, soms hebben ze last van lichamelijke ongemakken. Wie kijkt er naar ze om?

Het meest trieste vind ik het als ze zelf nog wel kinderen, kleinkinderen en dergelijke familie hebben. Als die nu wat meer en vaker naar ze om zouden kijken, geeft dat wellicht al wat opstekers op hun oude dag.
Op 10-11-2008 21:29:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
HP:
C.:

Ik vind het vooral zo triest voor de oudere mensen. Vaak merk je dat ze weinig contact meer hebben met hun familie, die zijn allemaal druk en zelfs een telefoontje is soms al te veel. Hoeveel tijd kost het nou om even de telefoon te pakken en even te checken hoe het ermee is?

Zelf zijn ze vaak niet meer zo mobiel, hun netwerk wordt steeds kleiner, soms hebben ze last van lichamelijke ongemakken. Wie kijkt er naar ze om?

Het meest trieste vind ik het als ze zelf nog wel kinderen, kleinkinderen en dergelijke familie hebben. Als die nu wat meer en vaker naar ze om zouden kijken, geeft dat wellicht al wat opstekers op hun oude dag.


Het is inderdaad triest, iedereen heeft het daar zogenaamd te druk voor tegenwoordig, en ik moet toegeven dat ik me daar soms ook schuldig aan maak.
Op 10-11-2008 22:01:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Libertarian:
Rebel:

Het gekke is dat sommigen hier zo geschokt op reageren. We leven in een universum waarin dagelijks massaal gestorven en geboren wordt. De grond is bezaaid met dode dieren, daar leeft de grond van.

Goed een lijk in een flat gaat stinken, dat is het enige probleem. Ik heb diverse mensen tot de dood toe begeleid, de meesten sterven als je net even weg bent, kopje koffie, wc. Doodgaan doe je misschien het liefst alleen.

Het ergste aan onze maatschappij momenteel vind ik niet het individualisme, maar de bemoeizucht. Jij moet dit, jij moet dat, allemaal dingen die je jezelf nooit op zou leggen. We stellen eisen aan anderen waar we zelf niet aan willen voldoen.

Als mensen alleen sterven denk ik altijd; Goed gedaan jochie. Thuis is thuis.


Eensch! Al ben ik wel van mening dat de isolering van ouderen toch een slechte ontwikkeling is. Wat je eraan kan doen is de vraag. Ik denk weinig. Al zou een politieke en sociale revolutie uitkomst bieden .
Op 10-11-2008 23:08:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.:
Libertarian:

Eensch! Al ben ik wel van mening dat de isolering van ouderen toch een slechte ontwikkeling is. Wat je eraan kan doen is de vraag. Ik denk weinig. Al zou een politieke en sociale revolutie uitkomst bieden .


Ik denk dat je wel wat kan doen. Mensen zijn hier nu eenmaal doordat ze geboren worden uit een vader en een moeder, die hebben ook een vader en een moeder. Dus de meesten hebben ouders, grootouders en overgrootouders...(de discussie of ze al dan niet on speaking terms zijn even terzijde gelaten).

Ook al heb je misschien niets met hun belevingswereld omdat die anders kan zijn: veel oudere mensen leven vooral met hun herinneringen, maken ook weinig verkwikkends meer mee omdat ze weinig meer meemaken. Maar het blijven mensen die ook behoefte hebben aan aandacht en daar van opleven.

Ik mis vaak een stukje inlevingsvermogen: stel je voor dat jij oud bent, je hebt al een heel leven achter de rug, hebt vele mensen zien gaan en jouw (klein)kinderen kijken ook al niet naar je om. Hoe zou jij je daarbij voelen?

Hoe zou jij willen dat jouw (klein)kinderen met jou omgaan als jij ouder bent? Toch ook met respect en aandacht? De generaties van nu zijn de ouderen van morgen.

Individualisme is het probleem niet, met geveinsde geschoktheid schiet ook niemand wat op. Een ander, vooral de eenzame ouderen, met een (klein) gebaar duidelijk maken dat ze niet vergeten zijn, kan in hun grijze, monotone leven net het verschil maken.
(bericht gewijzigd op 10-11-2008 23:35:01)
Op 10-11-2008 23:34:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Libertarian:
C.:

Libertarian:

Eensch! Al ben ik wel van mening dat de isolering van ouderen toch een slechte ontwikkeling is. Wat je eraan kan doen is de vraag. Ik denk weinig. Al zou een politieke en sociale revolutie uitkomst bieden .


Ik denk dat je wel wat kan doen. Mensen zijn hier nu eenmaal doordat ze geboren worden uit een vader en een moeder, die hebben ook een vader en een moeder. Dus de meesten hebben ouders, grootouders en overgrootouders...(de discussie of ze al dan niet on speaking terms zijn even terzijde gelaten).

Ook al heb je misschien niets met hun belevingswereld omdat die anders kan zijn: veel oudere mensen leven vooral met hun herinneringen, maken ook weinig verkwikkends meer mee omdat ze weinig meer meemaken. Maar het blijven mensen die ook behoefte hebben aan aandacht en daar van opleven.

Ik mis vaak een stukje inlevingsvermogen: stel je voor dat jij oud bent, je hebt al een heel leven achter de rug, hebt vele mensen zien gaan en jouw (klein)kinderen kijken ook al niet naar je om. Hoe zou jij je daarbij voelen?

Hoe zou jij willen dat jouw (klein)kinderen met jou omgaan als jij ouder bent? Toch ook met respect en aandacht? De generaties van nu zijn de ouderen van morgen.

Individualisme is het probleem niet, met geveinsde geschoktheid schiet ook niemand wat op. Een ander, vooral de eenzame ouderen, met een (klein) gebaar duidelijk maken dat ze niet vergeten zijn, kan in hun grijze, monotone leven net het verschil maken.


Ik snap wat je bedoeld. Mijn stelling ging meer over het feit dat sommigen ouderen geen familie hebben of dat de familie het te druk heeft om af en toe eens langs te komen. Vroeger hadden we een veel grotere sociale cohesie in wijken en gemeenschappen. In hoeverre we dat als negatief of positief kunnen beschouwen laat ik in het midden, maar het was er wel.
Op 11-11-2008 15:33:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Libertarian:
C.:

Ik denk dat je wel wat kan doen. Mensen zijn hier nu eenmaal doordat ze geboren worden uit een vader en een moeder, die hebben ook een vader en een moeder. Dus de meesten hebben ouders, grootouders en overgrootouders...(de discussie of ze al dan niet on speaking terms zijn even terzijde gelaten).

Ook al heb je misschien niets met hun belevingswereld omdat die anders kan zijn: veel oudere mensen leven vooral met hun herinneringen, maken ook weinig verkwikkends meer mee omdat ze weinig meer meemaken. Maar het blijven mensen die ook behoefte hebben aan aandacht en daar van opleven.

Ik mis vaak een stukje inlevingsvermogen: stel je voor dat jij oud bent, je hebt al een heel leven achter de rug, hebt vele mensen zien gaan en jouw (klein)kinderen kijken ook al niet naar je om. Hoe zou jij je daarbij voelen?

Hoe zou jij willen dat jouw (klein)kinderen met jou omgaan als jij ouder bent? Toch ook met respect en aandacht? De generaties van nu zijn de ouderen van morgen.

Individualisme is het probleem niet, met geveinsde geschoktheid schiet ook niemand wat op. Een ander, vooral de eenzame ouderen, met een (klein) gebaar duidelijk maken dat ze niet vergeten zijn, kan in hun grijze, monotone leven net het verschil maken.


Mijn grootmoeder heeft ruim 4 jaar in een huis voor demente bejaarden gezeten voordat ze overleed. En elke week waren er mensen op bezoek. Haar kinderen, kleinkinderen of wie dan ook. Ze had het geluk van een groot gezin. Veel van de ouderen in dat tehuis waren niet zo gelukkig. Het kwam vaker voor dat mensen vrijwel nooit bezoek kregen van familie.

Ik snap niet helemaal waar je naar toe wilt met je stelling over mijn inlevingsvermogen, maar ik vind het bijzonder dat je die uit mijn 3 zinnen kan halen! No hard feelings, maar je interpretatie van mijn schrijfwerk is foutief.
Op 11-11-2008 15:37:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.:
Libertarian:

Mijn grootmoeder heeft ruim 4 jaar in een huis voor demente bejaarden gezeten voordat ze overleed. En elke week waren er mensen op bezoek. Haar kinderen, kleinkinderen of wie dan ook. Ze had het geluk van een groot gezin. Veel van de ouderen in dat tehuis waren niet zo gelukkig. Het kwam vaker voor dat mensen vrijwel nooit bezoek kregen van familie.

Ik snap niet helemaal waar je naar toe wilt met je stelling over mijn inlevingsvermogen, maar ik vind het bijzonder dat je die uit mijn 3 zinnen kan halen! No hard feelings, maar je interpretatie van mijn schrijfwerk is foutief.


Het missen van inlevingsvermogen is niet zozeer perse voor jou bedoeld, meer dat ik dat in het algemeen mis bij veel mensen. Dus sorry als je dat persoonlijk hebt opgevat en dat voor jou niet van toepassing is.

Verder reageerde ik op wat mensen aan de isolering van ouderen zouden kunnen doen.
Op 11-11-2008 17:11:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
arnold: Het enige wat ik sneu vind aan het verhaal is dat je niet zeker weet hoe lang iemand heeft geleden voordat hij/zij daadwerkelijk stierf.
Mijn moeder heeft na een herseninfarct eens een dag en een nacht alleen onder een tafel gelegen. Zwaar onderkoeld is ze uiteindelijk gevonden. Maar zelf had ze er weinig van meegekregen vertelde ze later, ze dacht dat ze in een taxi zat.
Op 11-11-2008 18:10:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
todo: Er zijn natuurlijk (voor mij) zwaarwegende redenen waarom ik alleen leef. Ik mag toch hopen dat het mij vergund is om alleen, en in alle rust te sterven.
Kom ik eindelijk toe aan het meest individuele wat ik ooit zal meemaken, gaat ineens iedereen er zich mee bemoeien...
Op 16-11-2008 0:25:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4: Kan het beste zorgen dat je altijd een heel klein beetje belastingschuld hebt, dan duurt het nooit lang voordat ze naar je op zoek gaan.

It's all a figment of imagination!
Op 21-11-2013 23:23:18 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol:
psixty4:
Kan het beste zorgen dat je altijd een heel klein beetje belastingschuld hebt, dan duurt het nooit lang voordat ze naar je op zoek gaan.


En dan? Dan vinden ze enkel je stoffelijk omhulsel.
Maar wel heel triest dat niemand zo'n vrouw mist. En dan niet om financiële redenen.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 21-11-2013 23:33:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sar:
Tetzmol:
psixty4:
Kan het beste zorgen dat je altijd een heel klein beetje belastingschuld hebt, dan duurt het nooit lang voordat ze naar je op zoek gaan.


En dan? Dan vinden ze enkel je stoffelijk omhulsel.
Maar wel heel triest dat niemand zo'n vrouw mist. En dan niet om financiële redenen.


Intens triest, maar helaas de realiteit.
Leef niet je droom, maar leef het doorzien van die droom!
Op 22-11-2013 0:07:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Wad: Is dit bedoelt als samenvatting van NU.nl?
"Het zegt iets over onze maatschappij. " Is wel erg kort door de bocht. De mensheid heeft tijden doorstaan die veel ernstiger waren in ons huidige beeld van sociale bemoeienis. Als iemand elk contact buiten houdt dan is dat een keuze en als je dan dood gaat ben je alleen. Dat is een gevolg. Iemand die sterft is niet alleen. Ik teken er voor. Dood gaan zonder gezeik aan je hoofd of verpleging die nog een laatste puf uit je proberen te drukken. Een priester die nog over hel en hemel loopt te zaniken. Kinderen die nog willen weten of ze wat erven. Etc. Ik maak een keus dat ik geheel alleen sterf. Wanneer ze mij vinden boeit me echt niet want daar ben ik niet bij en heb er geen last van. Koud ben ik dan toch al.
Op 22-11-2013 8:10:39 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Donkerwoud: @ Wad

Het gaat er niet alleen om dat deze mensen zo laat gevonden zijn, maar ze zijn bij leven waarschijnlijk ook intens eenzaam geweest. Geen sociaal netwerk of familie om hun zorgen mee te kunnen delen. Misschien eigen keuze, misschien een sociaal isolement. Maar neemt niet weg dat mensen zomaar kunnen verdwijnen en niemand ervan op de hoogte is. Wat deze berichten laten zien is dat we in onze moderne tijd misschien doorgeslagen zijn in hoe wij met onze ouderen en sociaal zwakkeren omgaan. Ik vind in ieder geval niet dat we het verschijnsel kapot moeten relativeren met argumenten als: we gezondheidszorg is beter dus we worden nou eenmaal ouder, er is toch geen leven na de dood dus wat maakt het uit, etc?
(bericht gewijzigd op 22/11/2013 12:5)
Op 22-11-2013 12:03:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: mischien vinden ze mij ooit ook wel zo.
Op 22-11-2013 15:07:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol:
eoi:
mischien vinden ze mij ooit ook wel zo.

Misschien wel, hangt voornamelijk ook van jezelf af in jouw geval. Misschien moet je eens proberen over je mensenhaat heen te komen. Niet het hele mensenras bestaat uit monsters, er lopen ook juweeltjes tussen. En juist door je angst gekwetst te worden zul je gekwetst raken. Het is wijs gewoon niet alles persoonlijk te nemen.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 22-11-2013 16:35:13 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : Wel een heel wrang regeltje uit het RTL4 nieuws: "Alles werd betaald en dus heeft niemand haar gemist."
Is it electrickery?
Op 22-11-2013 18:05:19 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol:
Emie :
Wel een heel wrang regeltje uit het RTL4 nieuws: "Alles werd betaald en dus heeft niemand haar gemist."

Dat bedoelde ik dus ook, als er geld in het geding is, dan besta je ineens wel.
'Uw liefde voor het geld is de wortel van alle kwaad'.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 22-11-2013 18:23:55 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
sufi: Ik heb de reacties hier eens doorgenomen en ik zie dat het vaak gaat over alleen sterven. Dat is niet het punt vind ik. Ik zou ook het liefst alleen willen sterven, zonder al die poespas.
Maar ik wil niet alleen leven.
Ik woon momenteel bij mijn moeder van 87, wachtend op een huis. Maar ik weet eigenlijk niet of ik wel een huis wil. Niet omdat ik dan alleen ben, want ik heb een berg kinderen en kleinkinderen die ik iedere dag zie. Maar ik vind het zo triest dat iemand die pakweg 60 jaar van zijn leven heeft samengewoond met zijn familie, uitgerekend op zijn oude dag - wanneer hij er zelf niet meer zo goed uit kan, zijn dagen alleen moet slijten. Hier in dit 50plus project is iedereen die alleen woont, jaloers op mijn moeder, omdat ze niet alleen is. Sommigen zien hun kinderen alleen op moeder/vaderdag, kerst en soms de verjaardag.
Afschuwelijk.
Juist als je ouder bent , niet goed kunt lopen, niet met de trein durft, niet meer kan lezen en de drukte van de tv niet meer goed kunt volgen is een beetje gezelschap zo belangrijk.
Op 23-11-2013 1:21:08 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Qvic: Deze personen hebben ook geluk gehad, want ze werden met rust gelaten en konden daardoor rustig sterven in hun eigen tempo. Anders dan dat je lichaam op het laatst als nog beroofd wordt van je organen, omdat je ooit dom was geweest om een donor codicil in te vullen of je familieleden toestemming ervoor gaven. Dood gaan doen we allemaal eens. Dit fenomeen is voor de 1 beangstigd, voor de ander een zegen. Het is helemaal hoe jij er zelf om mee wil gaan. Vanuit de overheid gezien wordt de dood meer bestreden, als een kwaad, dan het gezien word als een natuurlijk proces. Daarom zit het in een verdom hoekje, waar we liever niet over willen hebben.
De waarheid is overal zichtbaar en toch ziet bijna niemand dit.
Op 23-11-2013 2:21:08 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
It's all a figment of imagination!
Op 23-11-2013 9:24:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav: Aha, mijn nieuwe avatar lijkt goed bij dit artikel te passen.

Dood zijn is niet erg. Ja, voor de buren die ineens met vliegen en ratten te maken hebben, maar voor de overledene is het prima.

Het is pas erg als iemand heel, heel eenzaam is. Waardoor iemand niet meer wordt gemist.

Dat kán natuurlijk ook een keuze zijn. Ik lees hierboven van Fernande Coosemans dat ze iedereen uit haar leven had verbannen en iedereen verdacht vond. Dan is eenzaam sterven een keuze.

Het kán natuurlijk ook de terechte keuze van anderen zijn, gewoon omdat de overledene een dermate onmens was dat je bezoekjes maar beter kon mijden.

En ten laatste kan het natuurlijk de hoogbejaarde zijn die iedere dierbare heeft verloren en die niet meer de kracht of verstandelijke vermogens heeft om zelf hulp of gezelschap te zoeken. Dat is in- en in triest.
Op 23-11-2013 22:54:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bontevogel: zegt:
Ik ben ook alleen. en sluit me ook wel af voor de omgeving, ondanks mijn beroep, dat heeft misschien te maken met mijn verleden, te vaak teleurgesteld, niet veel vertrouwen in de mensen om je heen.
Mijn bedrijf is erg personeel gericht, dus het kan hooguit 1 uur duren voordat er op de deur wordt gekopt, en de politie erbij word gehaald, gewoon omdat ik dan gemist word. Mijn werk word dan niet gedaan.
En dat is vreemd.
Heb je geen werk, worden alle rekening betaald door gemeentelijke instanties, dan kan het inderdaad gebeuren dat je jaren later pas word gevonden.
Het is in en in triest.
Nederland moet zich schamen.
(bericht gewijzigd op 24/11/2013 19:10)
Op 24-11-2013 19:08:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
Bontevogel:
zegt:
(Knip)
Het is in en in triest.
Nederland moet zich schamen.

Hoe is het de schuld van Nederland dat er mensen in eenzaamheid sterven? Wie is Nederland?
Is it electrickery?
Op 24-11-2013 19:21:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Linda V.: Gat in de markt voor groepswonen!
Op 25-11-2013 1:11:34 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bontevogel:
Emie :
Bontevogel:
zegt:
(Knip)
Het is in en in triest.
Nederland moet zich schamen.

Hoe is het de schuld van Nederland dat er mensen in eenzaamheid sterven? Wie is Nederland?


Nederland ben jij. ( als je hier woont dan he ). Weet jij wie er 5 deuren verderop woont ?
Op 25-11-2013 5:15:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sar:
Bontevogel:
Emie :
Bontevogel:
zegt:
(Knip)
Het is in en in triest.
Nederland moet zich schamen.

Hoe is het de schuld van Nederland dat er mensen in eenzaamheid sterven? Wie is Nederland?


Nederland ben jij. ( als je hier woont dan he ). Weet jij wie er 5 deuren verderop woont ?


Ja, toevallig wel, haha! Ik ken eigenlijk de helft van de mensen in mijn complex. Altijd prettig een beetje sociale controle. Ik ben graag op mijn zelf op momenten, maar mijn keuze is ook om mij tussen de mensen te bewegen. Alles in balans zeg ik maar. En daarnaast genoeg mensen die mij zullen vinden als het zo mocht zijn. Hoeft de hulpdienst geen restanten van mij terug te vinden, vind ik ook wel een fijne gedachte.
Leef niet je droom, maar leef het doorzien van die droom!
Op 26-11-2013 9:44:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
Bontevogel:
Emie :
Bontevogel:
zegt:
(Knip)
Het is in en in triest.
Nederland moet zich schamen.

Hoe is het de schuld van Nederland dat er mensen in eenzaamheid sterven? Wie is Nederland?


Nederland ben jij. ( als je hier woont dan he ). Weet jij wie er 5 deuren verderop woont ?

Ik woon in een appartementencomplex. Mijn directe buren ken ik en ook van de andere etages spreek ik regelmatig buren, die ik niet allemaal bij naam ken en we komen ook niet bij elkaar op de koffie. Maar ik ben wel betrokken bij mijn buurt, houd dingen in de gaten en tip de gemeente, ruim zwerfafval op, spreek regelmatig mensen op straat.
Dus ik hoef me niet te schamen. En aangezien ik blijkbaar Nederland ben, hoeft Nederland zich dus niet te schamen.
Is it electrickery?
Op 26-11-2013 12:00:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
Bontevogel:
Emie :
Bontevogel:
zegt:
(Knip)
Het is in en in triest.
Nederland moet zich schamen.

Hoe is het de schuld van Nederland dat er mensen in eenzaamheid sterven? Wie is Nederland?


Nederland ben jij. ( als je hier woont dan he ). Weet jij wie er 5 deuren verderop woont ?

Nee, ik spreek namelijk geen Turks.
It's all a figment of imagination!
Op 26-11-2013 13:22:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Patrick NL: Ik wil nooit dood en als ik ga, laat ik mij DNA achter in de plak boek,Zoals ik met mij vader gedaan heeft en wie weet.
(bericht gewijzigd op 26/11/2013 13:35)
Op 26-11-2013 13:35:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lm:
Qvic:
Deze personen hebben ook geluk gehad, want ze werden met rust gelaten en konden daardoor rustig sterven in hun eigen tempo. Anders dan dat je lichaam op het laatst als nog beroofd wordt van je organen, omdat je ooit dom was geweest om een donor codicil in te vullen of je familieleden toestemming ervoor gaven. knip.


Waarom ben je dom als je een donor-codicil invult?
Don't take life so seriously, it's not like you're going to get out alive.
Op 26-11-2013 14:58:59 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Qvic:
lm:
Qvic:
Deze personen hebben ook geluk gehad, want ze werden met rust gelaten en konden daardoor rustig sterven in hun eigen tempo. Anders dan dat je lichaam op het laatst als nog beroofd wordt van je organen, omdat je ooit dom was geweest om een donor codicil in te vullen of je familieleden toestemming ervoor gaven. knip.


Waarom ben je dom als je een donor-codicil invult?

Je organen worden al verwijderd voordat je werkelijk dood bent. De medische wetenschap rekt het fenomeen hersendood steeds verder op, om zo meer donor organen te kunnen/mogen oogsten. De werkelijke doodsoorzaak is dan dat jou lichaam organen mist. Om je organen te kunnen verwijderen moet je namelijk wel verdooft worden, want je lichaam functioneert dan nog. Dit beseffen vele aspirante donoren nog steeds niet, want dit wordt ook niet verteld door de overheden. Want als je in de sterf fases zit, sterven ook je organen af en dan zijn je organen niet meer te transplanteren. Daarom worden je organen eruit gehaald voordat je gaat sterven en niet na je dood. Het sterf proces duurt ongeveer 3 à 4 dagen.
De waarheid is overal zichtbaar en toch ziet bijna niemand dit.
Op 27-11-2013 22:42:49 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
Qvic:
lm:
Qvic:
Deze personen hebben ook geluk gehad, want ze werden met rust gelaten en konden daardoor rustig sterven in hun eigen tempo. Anders dan dat je lichaam op het laatst als nog beroofd wordt van je organen, omdat je ooit dom was geweest om een donor codicil in te vullen of je familieleden toestemming ervoor gaven. knip.


Waarom ben je dom als je een donor-codicil invult?

Je organen worden al verwijderd voordat je werkelijk dood bent. De medische wetenschap rekt het fenomeen hersendood steeds verder op, om zo meer donor organen te kunnen/mogen oogsten. De werkelijke doodsoorzaak is dan dat jou lichaam organen mist. Om je organen te kunnen verwijderen moet je namelijk wel verdooft worden, want je lichaam functioneert dan nog. Dit beseffen vele aspirante donoren nog steeds niet, want dit wordt ook niet verteld door de overheden. Want als je in de sterf fases zit, sterven ook je organen af en dan zijn je organen niet meer te transplanteren. Daarom worden je organen eruit gehaald voordat je gaat sterven en niet na je dood. Het sterf proces duurt ongeveer 3 à 4 dagen.

Sterven is een proces dat je niet moet onderbreken. Mooi blogje hierover:
http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=8863
Is it electrickery?
Op 27-11-2013 22:46:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden