Het stukje kurk dat u uit wijn-, cider-, schuimwijn- of champagneflessen haalt kan wel degelijk gerecycleerd worden. Na vermaling kan het een uitstekend isolatiemateriaal worden in de bouwsector.

De kurk komt van de kurkeik die in het Middellandse-Zeegebied groeit. Typisch voor de boom is dat wanneer de schors verwijderd wordt er en nieuwe schors groeit. Maar het proces verloopt traag: het duurt ongeveer 25 jaar voor de schors er een eerste keer af mag. Daarna heeft de boom 10 jaar nodig om een nieuwe bruikbare schors voort te brengen.


(de kurkeik)

Waarvoor wordt kurk gebruikt?

Kurk is licht, ondoordringbaar, isolerend en elastisch. Het materiaal wordt voornamelijk gebruikt als stop op wijn-, cider-, en champagneflessen. Jaarlijks gaan er in Belgie en Nederland zo'n 460 miljoen kurken op de fles.

De kurk vervult tegelijk de rol van long en filter: door de uitwisseling van gas tussen de inhoud van de fles en de buitenomgeving kan het delicate - goddelijke - vocht rijpen.

Kurk wordt ook in de bouw aangewend voor zijn thermische en akoestisch isolerende eigenschappen. Sinds verschillende jaren wordt kurk eveneens verwerkt tot decoratieve vloer- en wandtegels.

Tot slot wordt kurk gebruikt voor schoenzolen, reddingsboeien, tafelmatjes, enz.

Waarom kurk recycleren?

Vooreerst omdat kurk moeilijk ontbindt. Recyclage is een van de manieren om de nog steeds groter wordende afvalberg te verkleinen.

Verder helpt recyclage de kurkeikplantages te ontzien. Het duurt immers vele jaren alvorens een kurkeik een kwaliteitsschors voortbrengt. Nu korten de producenten die tijd in om aan de stijgende vraag van de markt te kunnen beantwoorden. Daardoor ontwikkelt zich in de plantages onder meer een zwam die schadelijk is voor de bomen.

Tot slot is kurk heel gemakkelijk recycleerbaar. Dit proces verloopt zonder kwaliteitsverlies en met weinig kosten. De ingezamelde kurk wordt opgeslagen en vervolgens tot korrels vermalen. Die worden dan - zonder verdere behandeling of na verwarming - gebruikt als isolatiemateriaal in de bouw.

Wat kan je zelf concreet doen?

Bewaar de stoppen van flessen en elk ander kurkproduct. Verwijder elk ander materiaal zoals metaal, hout of plastic. Snij bevoorbeeld ook het geplastificieerde gedeelte van de stoppen van portoflessen er af. Als u de kurken in een plastic zak bewaart doet u er goed aan om enkele gaten in de zak te maken zodat de kurken kunnen 'ademen'. Wanneer u een flink aantal stoppen heeft verzameld, kunt u deze naar het dichstbijzijnde inzamelpunt voor gesorteerd afval brengen.

Belangrijke feestdagen zijn in aantocht. Denk eens aan het milieu bij het ontkurken van een fles wijn of champagne. Draag je kurkje bij...

Inzamelpunten voor kurk in Nederland en België

Gerelateerd aan deze publicatie:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden