In 1513 werd, wat we nu als de Amerikaanse staat Florida kennen, ontdekt door de Spanjaard Juan Ponce de Leon. Maar Juan ontdekte meer. Van de lokale bewoners van de sunshine state hoorde hij het mythische verhaal over een fontein van eeuwige jeugd dat diep verscholen in de moerassen zou liggen. Juan geloofde het verhaal en trok dwars door de door muggen en ander ongedierte geteisterde moeras.

Het werd een toch vol ontberingen en de beloofde fontein werd niet gevonden. De eeuwige jeugd is een universele droom van de mensheid. Wordt die droom nu eindelijk werkelijkheid?

Nee geen fontein maar een goedje uit de koker van farmaceut Sirtris, keurig verpakt in een pil onder de naam SRT501. Inmiddels is de pil goedgekeurd door het Amerikaanse FDA en is bedoeld om aandoeningen (vetzucht, diabetes, kanker e.d.) die met het normale verouderingsprocessen gepaard te vertragen.

SRT501 is het logische gevolg van een publicatie van David Sinclair in 2003 die beweerde dat 'resveratrol' het leven van gist en muizen aanzienlijk kon verlengen. Resveratrol is een goedje dat sommige planten van nature aanmaken om zich tegen bacterieën en schimmels te verdedigen.

Resveratrol zit bijvoorbeeld ook onder andere in wijn. Maar de dosis is dan zo klein dat de vermeende heilzame werking te verwaarlozen is. Om de effecten van resveratrol in wijn goed tot z'n recht te laten komen zou een mens minstens 750 tot 1500 flessen wijn per dag moeten drinken om aan een dosis van ongeveer 22 milligrammen te komen.

Het wondermiddel SRT501 staat momenteel vol in de aandacht van investeerders die allemaal geld ruiken. In die zin blijkt SRT501 niet alleen een aardige vervanger voor de fontein van de eeuwige jeugd maar ook nog de pot met goud aan het einde van de regenboog.

Wat als SRT501 inderdaad werkt? 90 jaar oud zou dan gelijk staan aan 70 jaar oud, en een 70 jarige heeft dan de vitaliteit van een 50-er. Het zou een impact kunnen hebben op onze maatschappij. Ziet u het voor u, werken tot uw 85-ste? In plaats van naar de toekomst te blikken zouden de onderzoekers misschien beter naar de wijze lessen uit het verleden kunnen kijken.

Ooit wel eens gehoord van het Het Gilgamesj-epos? Het is een minimaal 4.700 jaar oud verhaal gereconstrueerd uit diverse kleitabletten die geschreven zijn in het Akkadisch. Gilgamesj is een jonge held die op zoek gaat naar het eeuwige leven. Tijdens zijn omzwervingen beleeft hij allerlei avonturen en ontmoet hij uiteindelijk Oetnapisjtim, overlevende van de grote Watervloed en door de goden onsterfelijk verklaard. Van hem krijgt Gilgamesj een takje van het 'eeuwig levenskruid'. Veel plezier beleeft onze held er niet aan want tijdens zijn slaap wordt het gestolen door een slang.

En zo leert Gilgamesj te berusten en het lot der sterfelijkheid te dragen, het lot dat door de goden nu eenmaal aan de mens is opgelegd.

Het Gilgamesj-epos
Theo de Feyter
eerste druk 2001
Uitgeverij Ambo | Amsterdam
ISBN 90 263 1681 X
hardcover 156 blz.

Oberon: Kunnen we gewoon niet accepteren wie we zijn?
Op 18-11-2007 0:24:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lampie:
Oberon:

Kunnen we gewoon niet accepteren wie we zijn?


Gezien de vele plastisch chirurgische ingrepen blijkt dat veel mensen niet willen accepteren van wat is. Wat moeten we in hemelsnaam met een eeuwig leven. Stel je voor dat Bush eeuwig blijft leven ;-).
Op 19-11-2007 8:21:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Wie wil er nou langer leven met zo'n kabinet?
'Don't forget rule number 6'
Op 20-11-2007 7:36:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Oh, ja: Als je echt iets wil doen voor je gezondheid: doe zo veel mogelijk niets!
'Don't forget rule number 6'
Op 20-11-2007 7:41:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden