"De Verenigde Naties Foto van gaskamer zoals die gebruikt wordt in California als middel om de doodstraf uit te voeren.werken toe naar afschaffing van de doodstraf. Amnesty International spreekt over een historische en belangrijke stap." Aldus een artikel van afgelopen week. Volgens Amnesty International werden in 2006 ten minste 1.591 mensen geëxecuteerd, verspreid over 25 landen.

De doodstraf is onderdeel van een eeuwenoud dilemma dat draait om de vraag hoe enerzijds wetsovertreders te straffen en anderzijds genoegdoening voor de slachtoffers te creëren. En natuurlijk ligt daarin ook de hoop besloten om potentiële criminelen op andere gedachte te brengen. Het vooruitzicht van handen afhakken, vieren te delen, in vergeetputten te gooien, werkkampen, detentie en zelfs doodstraffen hebben historisch gezien mensen nooit afgehouden om hun (wan)daden te begaan. Misschien moet niet alleen de doodstraf op de helling maar is het hele strafsysteem inmiddels wel aan revisie toe.

Nederland voltrok officieel de laatste strafrechtelijke doodstraf in 1870. Johannes Nathan werd toen opgehangen wegens moord op zijn schoonmoeder. In de nasleep van de bevrijding in 1945 fusilleerde Nederland nog eens 40 'landverraders, oorlogsmisdadigers en collaborateurs'. De laatste twee ter dood veroordeelde oorlogsmisdadigers stierven in '52 op de maasvlakte voor een vuurpeloton.

Hoe kun je mensen het beste afhouden van misdaden en, als ze die dan toch begaan, straffen? De Babylonische koning Hammurabi (1792–1750 v.Chr.) worstelde kennelijk ook met deze vraag en liet uiteindelijk zijn wetten in steen beitelen en plaatste deze op een voor ieder toegankelijke plaats. Deze wetten, ook wel Codex Hammurabi genoemd, behoren tot de oudste wetboeken die we kennen.
De wetten van Hammurabi zijn over het algemeen voor die tijd niet eens zo slecht. De wetten bieden iedereen een redelijke bescherming en overtreders kunnen rekenen op geldelijke of lijfstraffen tot en met doodstraffen aan toe.
Hammurabi probeerde zo dicht mogelijk bij het 'oog om oog, tand om tand'-principe te blijven.


( De stele waarop Hammurabi zijn wetten liet beitelen opdat iedereen er kennis van zou kunnen nemen )

In sommige landen wordt de doodstraf 'misbruikt' om andersdenkenden de mond definitief te snoeren, bijvoorbeeld homofielen in Iran, 'overspelige' vrouwen in Saoedie Arabië en dissidenten in China of Noord Korea. Niet alleen de 'schurkenstaten' brengen mensen ter dood maar ook in een 'beschaafd' land als Amerika zijn er staten waar men criminelen om het leven brengt.

Onder andere in de Amerikaanse staat Texas (Deze staat kent de meeste ter dood veroordeelden). In vervlogen tijden hing men boeven gewoon op. In 1923 won de elektrische stoel aan populariteit en de staat Texas gebruikte elektrocutie tot 1964 als middel om iemand te doden. In de periode tussen 1923 en 1964 mochten er in Texas 361 boeven plaats nemen op de 'stoel'. Na elektrocutie, die men uiteindelijk als 'wreed' beschouwde, besloot Texas in 1977 over te stappen op een 'vriendelijkere' manier in de vorm van een dodelijke injectie. In 2005 telde het aantal ter dood veroordeelden in Texas 32.545. Klik hier voor een lijst van mensen die vanaf 1978 tot nu toe zijn geëxecuteerd in Texas. Sommige veroordelen blijven soms wel jaren achtereen op 'death row' in afwachting van hun eventuele executie. 'Eventueel' omdat soms (in zeldzame gevallen) kan de gouverneur gratie verlenen. In Texas kunnen overigens alleen moordenaars de doodstraf krijgen.

De dodelijke injectie bevat een cocktail lethale dosissen van de volgende ingrediënten:

- Sodium Thiopental (een verdovend middel)
- Pancuronium Bromide (spierverslapper)
- Potassium Chloride (stopt hartslag)

Gemiddeld 7 minuten nadat de persoon is geïnjecteerd wordt het slachtoffer officieel dood verklaard. De kosten van één dodelijke injectie bedroeg in 2005 $86.08 dollar.

Profiel van een ter dood veroordeelde.

Texanen nemen het niet zo nauw met de privé-gegevens van criminelen en hier kunt u met naam en toenaam, foto en daad lezen waarom deze mensen een plek op 'death row' hebben gekregen.

Zelf vond ik het profiel van Brittany Holberg erg.. euh apart.


( Brittany stak man 60 keer met van alles en nog wat )

Brittany beroofde en vermoorde een 80 jarige man in zijn eigen huis. Het slachtoffer werd door Brittany met een hamer geslagen waarna ze hem bijna 60 keer stak met de achtereenvolgende voorwerpen: een grapefruitmesje, een vork, een slagersmes en een soort aardappelschilmesje. Last but not least ramde ze een voet van een lamp bij het slachtoffer in de keel. Brittany was 23 toen ze haar daad beging.

Als een Nederlandse versie van een Brittany hier haar daad zou begaan dan zou ze vermoedelijk een óntoerekeningsvatbaarheidsverklaring krijgen. De officier zou dan ergens tussen de 4 en 8 jaar eisen wegens doodslag plus TBS met dwangverpleging.
Als onze Brittany zich goed gedraagt en de doktoren de kans op terugval (recidivegevaar) gering achten kan ze zich weer vrij mens wanen na ongeveer 10 tot 14 jaar. Maar als de doktoren in een TBS-kliniek menen dat ze nog niet 'genezen' is kan dat nog wel wat langer worden. Brittany gaat dan naar een 'long-stay' verblijf. De langstzittende TBS'er zit al sinds 1960 vast. In 2004 zaten 60 personen vast in 'long-stay'. Minister Donner verwacht dat dit jaar dat aantal tot 200 op zal lopen.

In twintig jaar tijd is het aantal gedetineerden in Nederland verviervoudigd. Vooral minderheden en jongeren verdwijnen steeds vaker in de cel. Dat blijkt uit een publicatie in het blad Justitiële Verkenningen van onderzoekers Miranda Boone (Universiteit Utrecht) en Martin Moerings (Universiteit Leiden).

In 2005 zaten in Nederland per 100.000 inwoners 128 mensen vast en daarmee naderen we de absolute top in West Europa. Koploper is het het Verenigd Koninkrijk met 148 mensen in de cel per 100.000 inwoners. Het kan overigens nog veel meer. In de Verenigde Staten zitten bijna 750 mensen per 100.000 inwoners in het gevang.


TBS met dwangverpleging is geen garantie dat daders zich na behandeling als voorbeeldig burgers gaan gedragen. De Volkskrant schreef daarover:

Het onderzoek van de Van der Hoevenkliniek betrof 94 aanranders en verkrachters die tbs hadden gekregen. Van hen gingen er in totaal 32 opnieuw in de fout. Van de 94 aanranders en verkrachters werden er 17 gekarakteriseerd als psychopaat met een seksuele afwijking. Van die zeventien vervielen er veertien (82 procent) in herhaling.

Bij conventionele detentie is de terugval zelfs nog groter. WODC (Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatie Centrum komt met de volgende cijfers: "75 procent van alle volwassenen die een vrijheidstraf hebben ondergaan vallen in herhaling. Van de jongeren (jonger dan 18 jaar) ligt het cijfer zelfs, 7 jaar na verblijf in een justitiële jeugdinrichting, rond de 80 procent" (1).

Het gezegde "Eens een dief, altijd een dief" lijkt dus op basis van voorgaande wetenschap behoorlijk wat waarheid te bevatten. Of zou het juist zo zijn dat detentiecentra goede kweekscholen voor criminelen zijn? En misschien is onze manier van straffen niet iets waar men van leert maar juist nog meer wrok tegen de maatschappij oproept?

Hoe dan ook, het systeem is allesbehalve succesvol.  En dat doet pijn voor iedereen die in het goede van de mens en 'de tweede kans' gelooft. Wat moeten we doen met moordenaars, fraudeurs, verkrachters, dieven, witteboordencriminelen, oplichters en geweldplegers? Hoe zouden we een Brittany ook anders kunnen benaderen?

Denk mee

Doodmaken is inhumaan en onwenselijk, detentie heeft kennelijk nagenoeg geen enkele zin en TBS helpt ons en de daders ook niet veel verder. Zijn er antwoorden te vinden in de Grenswetenschappelijke wereld? Kent u ze of heeft u zelf vernieuwende ideeën. Durft en kunt u verder te gaan dan waar Hammurabi en allen die in zijn voetsporen traden waren gebleven?

(1) Strafrechtelijke recidive van ex-gedetineerden, WODC, september 2006.
Gatnop: Hoe heette die film toch ook alweer met Wesley Snipes en Sylvester Stallone, waar moordlustige criminelen gewoon werden ingevroren? Bleken ze dan achteraf toch onschuldig te zijn, dan werden ze gewoon weer ontdooid. http://www.imdb.com/title/tt0106697/
Op 22-11-2007 10:26:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: Alleen beetje lastig dat er geen standaard procedure is om dat in te gaan zien, zoals reeds overduidelijk is zien sommigen het nooit.
Op 22-11-2007 0:36:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
mika2002: Levenslang kost bakken vol met geld (800 euro per dag) dus als het als een paal boven water staat dat degene de dader is(vooral die gasten die niet van kinderen af kunnen blijven) opzouten met die hap!
Op 23-11-2007 13:43:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
gast: Ja het kan anders Kijk maar naar dit kleine filmpje uit Noorwegen (2e helft);
http://bravenewfilms.org/blog/19529-michael-moore-cut-this-scene-from-sicko-because-no-one-would-believe-it
Op 28-11-2007 19:12:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
gast:

Ja het kan anders Kijk maar naar dit kleine filmpje uit Noorwegen (2e helft);
http://bravenewfilms.org/blog/19529-michael-moore-cut-this-scene-from-sicko-because-no-one-would-believe-it

Inderdaad verrassend.
Gevangenissen die wij kennen zijn niet meer dan broedplaatsen voor criminaliteit. Het is gewoon een leerschool voor hoe wordt ik nog een betere crimineel.


(bericht gewijzigd op 28-11-2007 19:53:07)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 28-11-2007 19:52:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
Ringding:

Ik weet wel hoe het anders kan hoor...

Aan de ene kant heb je een schuldige misdadiger, die door middel van de doodstraf, meteen uit het lijden wordt verlost!?! Waar heeft deze persoon die verlossing aan verdient?

En aan de andere kant heb je in laboratoria volkomen onschuldige apen, katten, ratten en dergelijke dieren zitten, die gemarteld worden in de naam der wetenschap!

Dat heb ik altijd al een raar contrast gevonden. Waarom geeft men een moordenaar bv niet gewoon 20 jaar cel. En de optie om maar de helft uit te zitten indien ze zichzelf beschikbaar stellen voor de wetenschap. kan er weer een onschuldige aap zijn leven slijten met bananen eten en poep gooien.

Nog zo'n optie, ik las het laatst op geenstijl. Waarom laten ze die misdadigers niet allemaal op hometrainers met dynamo's stroom opwekken? Hoezo vrije energie? Je geeft ze het voedsel dat normaal 'doorgedraaid' (dus vernietigd) zou worden en laat ze lekker de maatschappij voorzien van electra.

Er zijn landen zoals Amerika "natuurlijk weer" waar ze allang op gevangenen experimenteren. Maar of dit een goede gang van zake is? Lijkt me niet. Als u wilt dat het u niet geschiedt doe het ook een ander niet. Kijk maar hoe een verdorven land Amerika is. En daarbij het feit opgeteld hoeveel onschuldige vooral zwarte amerikanen als zondebok zijn veroordeelt.En dan moge ze ook nog als experiment gebruikt worden.Op Mens of dier experimenteren is zo wie zo onaceptabel.

(bericht gewijzigd op 29-11-2007 13:15:07)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 29-11-2007 13:13:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Natuurlijk verdienen ze geen aai over de bol.
Maar experimenteren gaat wel erg ver. Want als wij zelf gruwelijke dingen anderen aan gaan doen. Wie of wat zijn wij dan wel niet. Maakt dat van ons dan niet het zelfde als die moordenaar of verkrachter die we willen straffen. We zijn dan tenslotte geen haar beter. Hoe we iemand moeten straffen weet ik ook niet maar dit lijkt me geen oplossing alleen een herhaling van wat die daders zelf gedaan hebben.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 29-11-2007 15:55:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Nee ook niet.Helemaal niet. We zijn dan toch geen haar beter als we zelf ook respectloos met het leven omgaan. Zou jij iemand gruwelijk pijn kunnen doen zonder geweten of ben jij zelf beter dan die moordenaar?
Weet je dat er ook moorden gepleegd worden door mensen met een neurologisch aandoening. Mensen die nooit een vlieg kwaad deden tot ze een hersenoperatie hebben ondergaan of wegens een tumor of beroerte? Er hoeft maar één klein dingetje in onze hersens verkeerdt te gaan waardoor er een complete persoons verandering word ondergaan. Dit kan mij en ook jou overkomen.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 29-11-2007 16:48:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Kort overzicht van de historische feiten: Ulrike Meinhof, afkomstig uit een christelijk-bourgeois milieu, sluit zich in 1970 aan bij de Rote Armee Fraktion, een organisatie die het geweld niet schuwt in het gevecht tegen een in hun ogen onderdrukkende staat. Ulrike doet mee aan bomaanslagen en is het brein achter een brute bankoverval. Ze wordt gearresteerd samen met een aantal andere RAF-leden en veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. In 1976 pleegt ze zelfmoord in haar cel. Minder bekend is, dat Ulrike twee dochtertjes heeft, een tweeling van 8 jaar, wanneer ze gaat meedoen met de RAF. Wat bezielt haar om dat toch te doen? Deze vraag houdt ook de medische wetenschap bezig, die na de autopsie heimelijk de hersenen van Ulrike achterhoudt om ze te bestuderen. Ontdekt wordt een hersenbeschadiging, mogelijk opgelopen bij de operatie van een hersentumor, vlak na de bevalling van de tweeling. Dit plekje in haar hersenen zou de oorzaak kunnen zijn van Ulrikes afwijkende gedrag. Wanneer de familie erachter komt, dat Ulrike zonder haar hersenen is begraven, eist zij de hersenen op. Regine en Bettina zien elkaar na jaren weer om de volgende dag de hersenen te gaan begraven.

En wat dacht je van moeders die hun kind doden in een postnatele depressie. Het is niet allemaal zo zwart wit er is een groot grijs gebied.
(bericht gewijzigd op 30-11-2007 12:28:20)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 30-11-2007 0:16:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Helaas is mij ook het een en ander niet bespaard gebleven. Maar ik wil/laat me niet verlagen tot het nivo van de daders. Je hebt gelijk dat de maatschappij beschermd moet worden voor een dergelijk persoon.
Hoewel volgens mij de meeste gevaarlijke personen vrij rondlopen en een landbesturen, en wie beschermd ons tegen hun. Oke was effe off topic.
Als je kinderen hebt sta je natuurlijk niet boven de rest.Het ging me om het feit dat je iets kan doen omdat je hersens hormonen niet goed meer functioneren. En daarom is het belangrijk dat men het eerst goed uitzoekt voor je iemand veroordeelt. Maar als je straf vermindering krijgt na een experiment lijkt mij ook onzinnig. Want misschien zijn ze daarna nog gevaarlijker geworden Of zijn veranderd in een kasplantje. Net als de doodstraf kan je het niet meer terug draaien als blijkt dat die persoon toch onschuldig was. Dan lijkt me de doodstraf in dit opzicht toch iets humaner.

(bericht gewijzigd op 30-11-2007 13:16:13)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 30-11-2007 13:00:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: [quote=Ringding]
[
Als je intelligent genoeg bent om het simpele feit te begrijpen dat je sommige dingen gewoon niet mag doen, dan ben je in mijn ogen al volledig verantwoordelijk voor al je handelingen. Of je nu een slechte jeugd gehad hebt of een hersenbeschadiging hebt of whatever. Dat zijn smoezen die de misdaad niet terugdraaien noch minder erg maken.

En nogmaals, als je mijn eerste post hebt gelezen dat zul je zien dat ik de doodstraf juist té humaan vindt voor dergelijke misdadigers en dergelijke experimenten juist een meer passende straf. Daarentegen vind ik de proeven op dieren te inhumaan.

Het is gewoon onlogish, om inhumaan te zijn tegen onschuldige wezen en vervolgens humaan op te treden bij schuldige wezen. Dit omdraaien is geen ideale oplossing, maar in mijn ogen wel een hele verbetering. Kwaad gaat dan niet langer in een kringetje. Je hebt het over jezelf verlagen, maar het onlogische kringetje hierboven blijven volgen is vele malen lager en onrechtvaardiger dan wat ik voorstel.
.
[/quote]
Experimenteren op onschuldige wezens is zeker niet goed te praten
maar dat had je dacht ik al ook wel van mij begrepen.
We zijn inderdaad zelf verantwoordelijk voor onze daden zeker als we het verschil tussen goed en kwaad weten.
Dus jij wilt de cirkel van het kwaad verbreken door zelf inhumaan/kwaadwillend te gaan gedragen? Klinkt dat logisch of houden wij die cirkel dan niet zelf in stand? We verschuiven alleen het kwaad maar het kwaad zelf word niet aangepakt. Dat wij als wezens in staat zijn om inhumanitair tegen andere wezens te zijn op ondenkbare gruwelijke manieren.
(bericht gewijzigd op 30-11-2007 14:51:57)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 30-11-2007 14:51:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Voetnoot: Trots op Nederland?
Ooit, vroeger ja, toen ik nog niet beter wist en leefde met mijn ogen dicht gesloten.
Op 05-04-2008 11:53:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund: Nederlanders, die plunderaars en dieven die zichzelf calvinistische handelaars noemen? Als je daar trots op bent dan ligt de doodstraf inderdaad niet veraf.
Op 05-04-2008 11:56:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld:
knikkie:

ook in nederland zou men weer de doodsfraf moeten invoeren. het geweld hier neemt amerikaanse ecsessen aan. waarom ook niet zo straffen ?


cirkelredenering.. omdat we de Amerikaanse gangster cultuur importeren (rap, rambo en retoriek, krijgen we meer geweld omdat men zich daaraan gaat spiegelen en omdat we meer geweld krijgen roep jij om Amerikaanse rechtspraak met doodstraf.

(bericht gewijzigd op 2-8-2008 11:57:17)
Op 02-08-2008 11:55:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden