Dinsdag onthulde de Italiaanse minister van cultuur dat Italiaanse archeologen een ondergrondse grot hebben gevonden met een bijzondere geschiedenis. Deze plek werd vermoedelijk vereerd door de oude Romeinen als de plaats waar een wolvin de legendarische stichters van Rome de tweeling Romulus en Remus redde van de dood.

Volgens de Romeinse Mythologie waren deze tweelingbroers de zonen van de god Mars en de priesteres Rhea Silvia. Rhea was een Vestaalse maagd en dochter van Numitor. Numitor was zijn vader Ascanius stichter van de stad Alba Longa opgevolgd als koning. Numitor werd door zijn broer Amulius van de troon gestoten. Amulius kreeg de voorspelling te horen dat hij verstoten zou worden door de kleinzonen van zijn broer Numitor. Hierop beval hij dat de enige dochter van Numitor bestemd was als Vestaalse maagd. Dit betekende dat het verboden was voor haar om te trouwen en ze diende haar kuisheid te bewaren.

Maar Amulius had niet op de God Mars gerekend. Hij verwekte bij haar de tweeling Romulus en Remus. Over wat er met Rhea gebeurde doen verschillende verhalen de ronde. Sommigen menen dat ze als straf levend begraven werd. Dit was de straf voor onkuise Vestalinnen. Omdat Amulius bang was dat deze jongens hem later van de troon zouden stoten liet hij ze in een mandje in de rivier gooien, hopend dat ze zouden verdrinken. Op het moment dat ze in de rivier werden gegooid stond het water nog hoog door een overstroming en toen het water zakte bleven ze achter op het droge land. Ze werden gevonden door een wolvin. De wolvin Lupa Capitolina ontfermde zich over deze twee jongens en zoogde ze met haar melk. De wolvin werd geholpen door een specht die eten bracht. De specht en de wolf zijn heilige symbolen van mars.

Romulus en Remus werden gevonden door een herder genaamd Faustulus en zijn vrouw Acca Larentia. Ze namen de jongens op als hun eigen zonen. Toen de jongens de leeftijd van volwassenheid bereikten vertelde hun adoptievader over hun afkomst. Ze besloten hierop terug te keren naar Alba Longa. De voorspelling waar Amulius zo bang voor was kwam ondanks al zijn inspanningen toch uit. De twee broers verstootten hun oudoom van zijn troon zodat hun grootvader zijn rechtmatige plaats op de troon weer kon innemen. Romulus en Remus besloten om hun eigen stad te stichten op de plaats waar de wolvin hun had gered en verpleegd. Helaas kregen de broers ruzie over wie de heerser over de stad zou zijn. Hierover zijn ook verschillende versies maar het feit wil dat Remus werd gedood door Romulus in hun tweestrijd over de heerschappij. Romulus werd zo de eerste koning van Rome. Dit verhaal/mythe zou zich afgespeeld hebben in 753 v. Chr., wat overheen komt met het ontstaan van Rome als een georganiseerde gemeenschap.

Volgens oude teksten zou deze grot in de buurt van het paleis van de eerste keizer van Rome, keizer Augustus, gelegen zijn. Deze teksten vermelden dat keizer Augustus de Lupercale gerestaureerd had en verfraaid met de witte adelaar. De Lupercale moet een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de heerschappij van keizer Augustus van de late 1ste eeuw v. Chr. tot zijn dood in het jaar 14. In de buurt van de ruïnes van het paleis van keizer Augustus op de Palatijn in Rome is een holte ontdekt versierd met schelpen en mozaïeken. Archeologen vermoeden dat het Lupercale is. Lupercale komt van Lupa dit is het Latijnse woord voor wolvin. De afgelopen twee jaar hebben experts de ruimte onderzocht met endoscoop en laserscanners.

Men was bang voor instortingsgevaar als men de plaats zou afgraven. Afgelopen maanden werd op vijftien meter diepte met behulp van een sonde een grot aangetroffen. De archeologen twijfelden er niet aan dat dit het oude heiligdom is waarover in de oude teksten wordt verteld. De eerste beelden, gemaakt met een minicamera, tonen een grot met een plafond van helder gekleurd marmer en een witte adelaar, het symbool van het Romeinse rijk. Volgens Andrea Carandini, een professor aan de archeologie aan de La Sapienza universiteit van Rome is, dit een van de geweldigste ontdekking ooit gedaan.

 

Zett: leuk als ze dergelijke zaken nog vinden. Ik hou er wel van als mythologische gebeurtenissen meer bewezen wordt. nu nog dat god van boven kwam.... letterlijk.
Op 21-11-2007 20:17:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt: Cool

:S
Op 21-11-2007 21:18:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden