DromenIedereen droomt, maar zelden herinneren we ons bij het ontwaken waarover. Vorige nacht had ik één van die zeldzame heldere dromen. Ik dacht over mijn droom na en plotsklaps kreeg ik het idee om een top 10 over dromen te schrijven. Geen top 10 van de belangrijkste onderwerpen waarover we dromen maar een omgekeerde top 10 van de meest opmerkelijkste feiten.

10. Blinden dromen

Mensen die na hun geboorte blind geworden zijn kunnen beelden in hun dromen zien. Mensen die blind geboren zijn daarentegen zien geen beelden, maar hebben even levendige dromen die betekenissen van geluid, ruiken, voelen en emotie impliceren. Dit gegeven is moeilijk te begrijpen of zelfs te veronderstellen, maar de lichamelijke behoefte aan slaap is zo sterk dat dromen vrijwel alle mogelijke fysieke situaties overnemen.

9. We vergeten 90% van onze dromen

Amper 5 minuten na het ontwaken is de helft van de droom vergeten, na 10 minuten is dat al 90%. De beroemde dichter Samuel Taylor Coleridge werd op een ochtend wakker van een fantastische droom (waarschijnlijk door het gebruik van opium). Hij zette zijn pen aan het schrijven en begon zijn 'vision in a dream' te schrijven, wat één van de beroemste Engelse gedichten is geworden: Kubla Khan. Tijdens het schrijven werd hij echter even afgeleid door een 'Person from Porlock'. Colderidge concentreede zich weer op zijn gedicht, maar kon zich de rest van zijn droom niet meer herinneren. Hij heeft zijn gedicht nooit voltooid. Ook merkwaardig is dat Robert Louis Stevenson na een droom op de proppen kwam met het verhaal van Jeckyll en M. Hyde. Frankenstein van Mary Shelley is ook het geesteskind van een droom.

8. Iedereen droomt

Ieder menselijk wezen droomt, behalve in gevallen van extreme psychologische wanorde. Mannen en vrouwen hebben echter verschillende dromen en verschillende fysieke reacties. Mannen neigen om over andere mannen te dromen terwijl vrouwen over zowel andere mannen en vrouwen dromen. Zowel mannen als vrouwen ervaren tijdens het dromen fysieke seksuele reacties, ongeacht of de droom seksueel getint is. Mannen zitten plots met een erectie terwijl vrouwen met een verhoogde vaginale bloedstroom zitten.

7. Dromen verhinderen psychose

In een recente studie werden een aantal studenten wakker gemaakt van zodra zij begonnen te dromen. Hoewel ze 8 volledige uren sliepen had elk van de proefkonijnen bij het wekken last van concentratiestoornissen, prikkelbaarheid, hallucinaties en na drie dagen tekenen van psychose. Wanneer de studenten mochten genieten van een REM-slaap maakten de hersenen dankbaar gebruik om de tijd doorgebracht in REM-slaap aanzienlijk te verlengen.

6. We dromen enkel wat we weten

Onze dromen zijn meestal gevuld met vreemdelingen in hun eigen rolpatroon. Wist u dat uw gedachten deze gezichten niet 'uitvinden'? Het zijn namelijk gezichten van mensen die u eerder al gezien hebt, maar die u niet kent of niet meer herinnert. De moordenaar in uw laatste droom zou heel goed de pomphouder kunnen zijn die uw vaders auto voltankte toen jij nog een kind was. We hebben met zijn allen honderdduizenden gezichten gezien zodat wij een eindeloze voorraad van karakters hebben die wij tijdens onze dromen kunnen gebruiken.

 

5. Niet iedereen droomt in kleur

Een dikke 12% van de mensen droomt uitsluitend in zwart/wit. Mensen neigen ook om gemeenschappelijke thema's in hun dromen te hebben. Die kunnen betrekking hebben op school of werk, seksuele evaringen, vallen, achtervolgd worden, te laat komen, auto-ongevallen, falen op een examen en zelfs het uitvallen van tanden. Het is niet bekend of het effect van een droom met betrekking tot geweld of dood emotioneler is voor zwart/wit-dromers of andersom.

4. Dromen zijn bedrieglijk

Als je over één of ander bepaald onderwerp droomt is het meestal onmogelijk dat de droom er daadwerkelijk over gaat. De dromen 'spreken' in een diep symbolische taal. De onbewuste mening probeert om je droom met iets anders te vergelijken dat gelijkaardig is. Je zal nooit iets vergelijken in een droom, je zal nooit een zonsondergang beoordelen als een 'mooie' zonsondergang. Ieder gegeven dat voorkomt in uw droom heeft slechts een symbolische betekenis.

3. Mensen die gestopt zijn met roken hebben levendige dromen

RokenIedereen die voor een lange tijd gestopt is met roken heeft veel meer levendigere dromen dan dat hij ooit zou kunnen ervaren. Van 293 rokers - die tussen de 1 en 4 weken niet meer gerookt hadden - meldde 33% dat zij minstens één droom over roken hadden. In die dromen zien zij zichzelf met een sigaret in de mond waardoor sterke emoties zoals schuld en paniek de kop opsteken. Dromen over roken is het rechtstreekse gevolg van de ontbering aan nicotine, aangezien 97% voordien nooit droomde over roken.

2. Externe factoren stimuleren dromen

Men noemt dit de 'integratie van de droom' en is de ervaring die men heeft als een werkelijk geluid van buitenaf in onze droom wordt waargenomen en zelfs geïntegreerd wordt. Gelijkaardig, maar minder extern, is het psychische gevoel van dorst dat als realiteit aanvoelt in de droom. In één van mijn dromen dronk ik een groot glas ijskoud water waarbij ik het aangenaam gevoel van 'dorst lessen' ervoer. Enige tijd later had ik weer dorst en dronk nog een glas water. Dit fenomeen herhaalde zich tot ik wakker werd en uiteindelijk echt een glas water dronk. Het hier bijgevoegde schilderij van Salvador Dali geeft dit concept weer.

1. Tijdens een droom zijn we verlamd

Geloof het of niet, maar uw lichaam is vrijwel volledig verlamd tijdens uw droom. Dit ingebouwd mechanisme verhindert uw lichaam waarnemende aspecten in uw dromen daadwerkelijk uit te voeren. Bepaalde klieren beginnen een hormoon af te scheiden dat zodat neuronen signalen naar het ruggenmerg sturen om het lichaam te ontspannen en uiteindelijk grotendeels te verlammen.

Bonus: extra feiten

1. U droom niet als u snurkt.
2. Baby's dromen niet over zichzelf tot rond het derde levensjaar.
3. Kinderen tussen 3 en 8 jaar hebben meer nachtmerries dan volwassenen.
4. Een droom kun je levendiger herinneren als je tijdens de REM-slaap wakker gemaakt wordt.

bron: thelistuniverse

Ja Horus: En de schrijver is ..?
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 02-12-2007 6:17:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Overigens is het simpel jezelf te leren 'lucide' te dromen. Een kwestie van jezelf progammeren - van tevoren te hersenspoelen 'wat' te doen 'wanneer'...
Zo hoef je bijvoorbeeld niet weg te rennen voor je angsten (welke vorm ze ook aannemen) en, sterker nog, je kunt je dromen zo manipuleren dat je (eindelijk) kunt vliegen en w a t d a n o o k.
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 02-12-2007 6:25:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: A Dream Within A Dream

Take this kiss upon the brow!
And, in parting from you now,
Thus much let me avow-
You are not wrong, who deem
That my days have been a dream;
Yet if hope has flown away
In a night, or in a day,
In a vision, or in none,
Is it therefore the less gone?
All that we see or seem
Is but a dream within a dream.

I stand amid the roar
Of a surf-tormented shore,
And I hold within my hand
Grains of the golden sand-
How few! yet how they creep
Through my fingers to the deep,
While I weep- while I weep!
O God! can I not grasp
Them with a tighter clasp?
O God! can I not save
One from the pitiless wave?
Is all that we see or seem
But a dream within a dream?

Edgar Allan Poe
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 02-12-2007 6:30:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio:
merlin:

Niet over dromen maar wat anders: heeft iemand wel eens meegemaakt dat hij/zij ('s nachts) wakker werd en het gevoel had dat alles trilde? Heb dit meerdere malen meegemaakt. In eerste instantie denk je dat alles om je heen trilt maar het is niet de omgeving maar je lichaam dat trilt...

Dit doet mij denken aan de 'trillingstoestand' waar Robert Monroe het in zijn boek 'Uittredingen' het over heeft. Monroe beschrijft een soort van 'trillingstoestand' waarin je lichaam moet verkeren om uit je lichaam te kunnen treden.

Mijn vraag is of er meer mensen zijn 's nachts 'trillend' wakker worden?

merlin

Als mijn moeder snachts wakker wordt van 'trillingen' dan weet ze dat ze de volgende ochtend id krant leest dat er ergens een aardbeving is geweest...serious.
Op 02-12-2007 11:01:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: Hmm als je het gevoel krijgt dat je trilt opstijgt of valt dan heeft dat bij de meeste mensen te maken met de eigen frequentie van de ziel.
Je stapt dan een nivo omhoog of omlaag op de geestelijke ladder.
Stroom moet vloeien.
Op 02-12-2007 13:04:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Leuk blogje:-)

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 02-12-2007 13:51:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CrystalEyez: En dan zijn er nog de dingen die gebeuren op het moment dat je eigenlijk wel ligt te dromen maar wakker bent. Of zo.
Jaren geleden ervoer ik hoe iemand (ikzelf) een geweldadige dood sterft. In dat geval was het een aardbeving en werd ik bedolven, samen met enkele andere lotgenoten. Ik voelde de zindering zo door me heen gaan op het moment dat ik de brokstukken op me kreeg.
Onlangs, enkele jaren later dus, nu enkele weken geleden, ervoer ik hoe het voelt als je een natuurlijke dood sterft. Het gevoel daarbij is niet te beschrijven in woorden. Allé, het kan wel, maar het zou niet bewoorden welke emoties je voelt op dat moment. Ik heb zo het gevoel nu, dat ik met enige zekerheid het moment van overgaan kan uitleggen. Zeker al niets om bang voor te zijn.
En die 2 belevenissen kwamen heel natuurlijk voor. Ik gebruik geen drugs en ik nuttig doorgaans geen alcohol.
Nu nog de reden vinden waarom ik zoiets meemaak. Ik heb nog nergens iets gelijkaardigs gehoord. Iemand van de forumgangers?
| Ik weet niet wat ik niet weet |
Op 02-12-2007 19:31:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CrystalEyez: Dank voor de come- back. Zou kunnen. Nochtans had ik niet de indruk dat het iets uit het verleden zou zijn, aangezien bepaalde details (mensen in de omgeving) slagen op dit leven. In de laatste gebruikte ik een naam die van een 15- tal jaren geleden dateerde. Vreemd, niet?
| Ik weet niet wat ik niet weet |
Op 03-12-2007 19:39:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Oz: Wat te denken over voorspellende dromen?
Elke keer voor mijn rijexamen droomde ik dat ik zou zakken En iedere keer kwam het uit. De laatste keer droomde ik dat ik het zou halen.. en je raad het al. Ook mijn moeder heeft zo vaak voorspellende dromen. Wel vreemd. Maar in de literatuur kan je ook lezen over voorspellende dromen van grote rampen die aantoonbaar te bewijzen zijn.
Op 03-12-2007 20:48:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Ik had laatst ook een vreemde droom. Ik liep door een donkere dorp er liepen allemaal overleden mensen/zielen.Ik was naar iets/iemand op zoek dat aanvoelde aan als licht maar kon het niet vinden. Zelf was ik ook licht ik had een wit gewaad aan.Toen kwamen al die donkere zielen op mij af hielden mij tegen. Ik vluchte naar een donker meertje waar ook deze gepijnigde zielen waren. Liep naar een plateau midden in het meertje. Het voelde als een soort reincarnatie ketel waar zielen zich schoon wassen van een vorig leven. Plotseling storten alle zielen zich op mij op een sexueele manier Ze sleurde mij naar een tunnel die aan lava tunnel deed denken. Ik wilde dit niet hoorde er ook niet en riep om iemand en werd wakker.
(bericht gewijzigd op 4-12-2007 13:44:58)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 04-12-2007 13:42:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marcellino: Ik droom elke nacht en kan er meestal wel iets van onthouden, maar let er eigenlijk niet zo op. Toch af en toe is er een droom die me helemaal bijblijft, waar ik sterke emoties bij heb en die me niet met rust laat in gedachten of zelfs terugkeert tot ik de uitleg gevonden heb. Dromen is normaal voor het verwerken van de alledaagse activiteiten maar sommige dromen hebben ook echt een boodschap, denk ik. Het kan soms een tijdje duren voor ik die betekenis gevonden heb, maar wanneer dat dan toch gebeurt, voel ik het vanbinnen: hoe iets op z'n plaats valt, hoe de informatie toegekomen is waar het moest zijn. Een therapeut heb je daar echter niet voor nodig. Een uitgebreide bib van droomsymbolen vind je op www.starmanproductions.nl (onderaan: dromenencyclopedie)
vind ik altijd een goed startpunt :-)
Op 04-12-2007 14:09:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
randell:
celtic:

Ik had laatst ook een vreemde droom. Ik liep door een donkere dorp er liepen allemaal overleden mensen/zielen.Ik was naar iets/iemand op zoek dat aanvoelde aan als licht maar kon het niet vinden. Zelf was ik ook licht ik had een wit gewaad aan.Toen kwamen al die donkere zielen op mij af hielden mij tegen. Ik vluchte naar een donker meertje waar ook deze gepijnigde zielen waren. Liep naar een plateau midden in het meertje. Het voelde als een soort reincarnatie ketel waar zielen zich schoon wassen van een vorig leven. Plotseling storten alle zielen zich op mij op een sexueele manier Ze sleurde mij naar een tunnel die aan lava tunnel deed denken. Ik wilde dit niet hoorde er ook niet en riep om iemand en werd wakker.


Mooi is dat deze droom je laat zien dat je zelf licht hebt/bent en dat je daar dus niet buiten jezelf naar hoeft te zoeken.
En dat je te maken hebt met duistere zielen die je proberen te betrekken in hun duistere sfeer vraagt erom doorzien te worden.
Succes.
Op 04-12-2007 18:55:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden