Velen voelen zich geroepen maar weinigen zijn uitverkoren. Door de eeuwen heen duiken er telkens weer de meest wonderlijke figuren op die zeggen 'The One' te zijn. Soms worden ze door God ingefluisterd en soms door een andere hogere macht die om de één of andere vage reden niet zelf de boodschap kan verkondigen. Meestal eindigen deze lieden een voortijdige carrièrebreuk in een liefdevolle door de psychiatrie ter beschikking gestelde omgeving.

Een enkeling weet echter door te breken en een kring van volgelingen te enthousiasmeren. En zo ontstaat er een stroming met aanzuigende werking voor allen die zich laten inspireren door de 'boodschap' of de verkondiger zelf. We noemen dergelijke stromingen al gauw een sekte. Triomfvolle opkomsten van sekten gaan vaak naadloos over in roemloze ondergangen. Hieronder een paar anekdoten.


Margaret Peter was zo'n zelf benoemde goeroe. In 1923 wist de Duitse Peter uit Wildisbuch vrienden en familie te overtuigen van haar speciale goddelijk band met god. Het liep fout toen ze verklaarde dat de duivel zijn toevlucht op haar zolder had gezocht en een offer noodzakelijk was. Margaret's zuster werd door zes volgelingen doodgeslagen. Helaas bleek het offer te klein en Margaret was er van overtuigd dat de duivel nog steeds op zolder woonde. En dus besloot Margaret zich te laten crucificeren. Haar dood was van minder belang want zij zou na drie dagen herrijzen. En zo geschiedde. De volgelingen hingen haar aan het kruis en sloegen haar vervolgens dood. Maar Margaret herrees niet. Wel verscheen er politie die de volgelingen arresteerden. Hoe het met de duivel op zolder is afgelopen verteld het verhaal niet, waarschijnlijk lachte hij zich een krul in z'n staart.

In de 1814 hadden we ook nog de diep religieuze Engelse Joanna Southcott. Joanna wist een trouw schare volgelingen om zich hen te verzamelen toen ze kond had gedaan van haar visioen. 'uit haar zou de nieuwe Messias geboren worden en Zijn naam zou Shiloh zijn' was haar niet geringe boodschap. Toen ze overleed in 1814 bleven de volgelingen nog dagenlang bij haar lichaam waken en wachten op de komst van de messias. Toen de stank ondragelijk werd haalde men er toch maar een dokter bij die het lijk opende. Ra ra politiepet, al wat de dokter vond was geen kind laat staan een Messias. Om de gênante vertoning toch een beetje goed te praten bedacht men dan maar dat Shiloh het gevolg moest zijn geweest van een spirituele geboorte. Tot op de dag van vandaag leeft de spirituele messias Shiloh voort in de 'Panacea society' .

Maar ook Nederland kende meerdere 'geroepenen' zoals de vergeten 'Profeet van Opperdoes' die meende dat Jezus ieder moment kon terug keren of de wat bekendere 'Lou de Palingboer'. Lou wist zijn volgelingen voor te houden dat hij een god was, onsterfelijk. En dat laatste gaf een grappig tafereel toen hij ziek werd. Zijn volgelingen raakten in verwarring en vroegen zich vertwijfeld af of men iemand die onsterfelijk is wel of niet naar het ziekenhuis moest brengen? Toen hij tenslotte toch stierf werd gepoogd hem weer tot leven te brengen door urenlang "Lou kom terug" te roepen. Na enkele dagen werd besloten hem toch maar te begraven. En zo waren ook deze volgelingen een illusie armer en een ervaring rijker.

Minder grappig waren de acties van de Japanse Aum Shinrikyo sekte. Leden van deze groep, die van mening waren door acties de wereld te redden, lieten in 1994 het zenuwgas sarin vrij in de ondergrondse van Tokio. Hierbij vielen twaalf doden en 1000 andere slachtoffers. Andere sektes zijn heel succesvol en machtig. Opus Dei bijvoorbeeld. Doel van het Opus Dei is het bewustzijn onder de mensen te bevorderen dat zij tot heiligheid geroepen zijn. Het spoort hen aan in overeenstemming met het geloof te leven en aan de evangelisatie van de maatschappij bij te dragen. Maar goed, we zouden het in dit stuk leuk houden dus meer over Opus Dei een volgende keer.

zie ook: Opkomst en ondergang van de Bhagwanbeweging

Chiron: Ja, en nu????
Op 04-12-2007 0:07:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard:
Chiron:

Ja, en nu????

Op het vervolg wachen?
'Don't forget rule number 6'
Op 04-12-2007 7:45:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Quot: toen ze KOND had gedaan van haar visioen.?
Dat had ik weleens willen zien.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 04-12-2007 0:57:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lampie: Zo zie je maar, als je een leuk en aantrekkelijk verhaaltje op een goede manier weet te brengen zijn er altijd wel mensen die achter je aan lopen. Meestal de mensen die zelf geen zin hebben om na te denken en dit aan anderen overlaten.

Dus eigenlijk het overgrote deel van de mensheid.
Op 04-12-2007 13:02:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Ze maken eigenlijk misbruik van de zwakkere mens. Mensen die emotioneel aan de grond zitten of lichaamelijk erg of ongeneeslijk ziek zijn.Mensen die hoop zoeken maar juist het tegen overgestelde vinden en verder weg zaken in hulpeloosheid.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 04-12-2007 13:09:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje: dacht je van jonestown???? ook bizar voorbeeld..... de arme dominee schijnt nog beïnvloed te zijn door de cia ook....
...
Op 04-12-2007 20:43:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden