Vele bizarre experimenten die uitgevoerd worden in naam van de wetenschap zijn van oudsher bekend. Zelfs ten tijde van de Tweede Wereldoorlog waren er bepaalde LSD-intoxicatie bij olifanteninstanties en mensen - die ik pertinent weiger bij naam te noemen - meester in het 'uitvinden' van zogenaamde wetenschappelijke proeven op meestal levende personen teneinde een perfect ras te creëren.
Daarover wil ik het geenszins hebben, dus reisde ik met dsl-snelheid de grote plas over op zoek wat het aandeel is van 'wetenschappers' in de Nieuwe Wereld.
'LSD-intoxicatie bij olifanten, honden met twee hoofden en seks bij kalkoenen' zijn maar een greep uit het brede - maar vreemde - aanbod waarmee ik terugwarpte.

Augustus 1962, Lincoln Park Zoo, Oklahoma City. De directeur Thomas Warren richt zijn geweer op Tusko de olifant en drukt af. Het projectiel komt terecht in het achterwerk van de olifant en een patroon gevuld met de hallucinerende drug LSD spuit zijn inhoud in de dierlijke bloedsomloop. De dosis was 3000 keer meer dan wat een mens voor 'recreatieve' doeleinden zou gebruiken. Tusko begon woest rond te lopen en speelde een heleboel onharmonieuze noten op zijn trompet. Toen viel hij dood neer. Thomas en zijn collega's hielen het op een ongelukkige afloop van een wetenschappelijk experiment. Ze wilden enkel nagaan of LSD een reactie van waanzin bij olifanten kon afdwingen zodat een kleverige vloeistof door hun klieren wordt afgegeven. In een rapport dat vier maanden later verscheen concludeerde het team: "Het blijkt dat de olifant uiterst gevoelig is voor LSD".
Het experiment met Tusko de olifant behoort tot één van de meest bizarre experimenten in naam van kennis en wetenschap. Als er een lijn bestaat tussen waanzin en genie, dan is die al verschillende keren doorkruist geweest.

De jaren 60 van vorige eeuw, Luchtmachtbasis Fort Hunter Liggett, Californië. Tien militairen schepen in voor een routinevlucht. Op een hoogte van 5000 voet slingert het vliegtuig zich rond zijn as en begint te vallen. Met behulp van de intercom meld de piloot: "We hebben een noodsituatie, één motor is geblokkeerd en het landingsgestel functioneert niet. Ik ga proberen om het vliegtuig op de oceaan neer te zetten". Terwijl de militairen doodsangsten ervaren deelt een steward verzekeringsdocumenten uit. Hij vraagt de militairen deze in te vullen en zeker te verklaren welk soort begrafenis zij wensen. De militairen weten op dat moment niet dat alles opgezet spel is en dat ze veilig en wel zullen landen. Het was slechts een experiment om te weten te komen hoe extreme spanning de cognitieve capaciteiten beïnvloedt. Zodra de laatste militair zijn formulier ingevuld heeft meldt de piloot: "De noodsituatie was een grapje!". Een volgende poging om het experiment te herhalen met een nieuwe groep onwetende 'vrijwilligers' werd geruïneerd door één van de vorige militairen die een waarschuwing op een 'sickbag' had neergeschreven.

Eén van de meest gruwelijkste experimenten werd uitgevoerd door de Sovjetchirurg Vladimir Demikhov. In 1954 kwam hij tevoorschijn met een tweehoofdige hond. Dubbelhoofdige hondIn een laboratorium had hij het hoofd, de schouders en de voorpoten van een puppy op de hals van een Duitse herdershond aangebracht. De journalisten die aanwezig waren om het schepsel te bewonderen merkten hoe melk van het stompje hoofd van de puppy druppelde in een poging om te drinken. Nu en dan waren beide hoofden in een gevecht gewikkeld waarbij de Duitse herdershond probeerde de puppy af te schudden en de puppy wraaknemeend terugbeet. Hoewel de ongelukkige verwezenlijking slechts zes dagen leefde herhaalde Dr. Demikhov het experiment 19 keer over een periode van 15 jaar. Zijn 'werk' werd buiten de Sovjet Unie afgedaan als een wansmakelijke publiciteitsstunt, maar in de Sovjet Unie werd Dr. Demikhov gecrediteerd voor het ontwikkelen van ingewikkelde chirurgische technieken die de weg zou banen voor de eerste menselijke harttransplantatie.

Verscheidene pogingen om de geheimen van de menselijke aard te ontrafelen maken ook deel uit van de bizarre lijst.
Clarence Leuba, een psycholoog uit Yellow Springs, Ohio, trachtte te ontdekken of lachen als reactie op een kieteling een spontane reactie was. Zijn pasgeboren zoon, en wat later zijn dochter, werden gerecruteerd voor het onderzoek.

In 1942 was er ene Lawrence LeShan, een onderzoeker in Virginia, die in de slaapkamers van jongens de woorden "Mijn vingernagels smaker zeer bitter" bleef herhalen tot het ochtendgloren om te zien of hij hun zenuwslopende gewoonte kon bezweren terwijl ze sliepen.

In een ander experiment beslist Stubbins Ffirth, een arts uit Philadelpia om braaksel van patiënten met gele koorts te drinken. Hij wilde bewijzen dat het geen besmettelijke ziekte is. Hij claimde in 1804 de juistheid van zijn stelling om de eenvoudige reden dat hij niet ziek geworden was. Sindsdien hebben wetenschappers aangetoond dat gele koorts uiterst besmettelijk is wanneer het virus in contact komt met bloed, zoals bijvoorbeeld met een muggenbeet.

Een onbegrijpelijk experiment in 1930 van Robert Cornish in de Iniversiteit van Californië probeerde om dode dieren terug in leven te brengen door ze hevig heen en weer en op en neer te laten 'schommelen'. De weinige exemplaren die tot leven kwamen vertoonden grote hersenschade.

Het is een beetje voorspelbaar dat onderzoek over seksueel gedrag ook deel uitmaakt van de lijst.Kalkoenen In een onderzoek naar seksuele driften bij kalkoenen waren wetenschappers van de Penn State Universiteit geamuseerd toen ze merkten dat mannelijke kalkoenen 'het' deden met nagemaakte kalkoenen. Stukje voor stukje namen ze delen van het model weg en waren geïmponeerd toen ze merkten dat de mannelijke kalkoenen zelfs nog voor een hoofd op een stok hun driften niet konden bedwingen.

Laten wij het maar houden bij culinaire experimenten met kalkoenen. Kerstdag lijkt mij de geschikte kalkoenendag. Het enige wat mij ontbreekt is een goede bereidingswijze omdat ik het op deze manier eens uitprobeerde:

Kalkoen met whisky:
De eend larderen en de binnenkant inwrijven met peper en zout. De oven 10 minuten voorverwarmen (heteluchtoven 180 °C, gasoven stand 6-7). Een longdrinkglas voor de helft vullen met whisky. De whisky opdrinken gedurende het voorverwarmen van de oven. De eend op een vuurvaste schotel leggen en een tweede glas whisky inschenken.Welke kan u me aanraden?

Het tweede glas whisky opdrinken en de eend in de oven zetten. Na twintig minuten de oven op 200 °C zetten en twee glazen met whisky vullen. Beide glazen opdlinken en de scherven van het eerste glav oplaapen. Nog een halff glav insjenke en opdlinke.
Blandwondesalv in de batkaamer gaan naale en op de bovekant van de linkehand doenn. Deh hove een sgop geve.
Twee glave wiski insjenke ent middeste glav leegdwinke. Den ove opedoen naadatte eerste glav leeggis en de sjotel vastpakke.
Blantwondesalf op de binnekant van de regthand doenn en deend oprape. Deend noggis oprape en met ne handoek bwantwondesalf van deend vege. De hande ontfette med viskey en de tupe salff weerr oprape.
Tkapotte glazzepvege enn deent trug in de hove duuwe. Deentuitsgelde en hardur duuwe. De tweeede flez wiki opedoen dopraape en dflesj wee ofreindsette. Opstaan fan de floer en de zpekreepjus onder de kaast veege. Noggis plobeern opsstaan wan de vjoer en... togmaa blijfe sitte... Ui vless dlinke wandte glave sijn kabot. Denoven afsette, d'ooge sluite en omfalle.

Stefchenko: Bij dit artikel moet ik ook denken aan het Stanford gevangenisexperiment:

"Het Stanford-gevangenisexperiment was een revolutionair psychologisch experiment dat opgezet werd door Philip Zimbardo van de Stanford University. Studenten werden willekeurig in twee groepen opgesplitst: een gevangenengroep en een bewakersgroep. Na korte tijd begonnen de studenten zich naar hun rol te gedragen; gevangenen werden onderdanig, en bewakers kwamen in de verleiding om hun macht te misbruiken. Het experiment werd stopgezet toen Christina Maslach, een studente die interviews afnam in de 'gevangenis', kritiek op de mensonterende omstandigheden uitoefende. Slechts zes dagen van de geplande twee weken waren volbracht. Zimbardo merkte nog op dat van de vijftig buitenstaanders die de gevangenis van binnen hadden gezien, Maslach de enige was die vraagtekens bij de moraal ervan had gezet."
Op 14-12-2007 0:26:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden