Toegegeven, heel zeker zijn we er niet van, maar de kans dat Sinterklaas zijn speculaas haalt bij Lotus is Sinterklaastoch wel héél groot. Toch was dit bedrijf dat bestaat sinds 1932 niet de uitvinder van de speculaas. Het speculaasrecept is al eeuwen oud. De hoofdingrediënten zijn bloem, bruine suiker, boter en speculaaskruiden zoals kruidnagel, nootmuskaat en kaneel. Tijdens de Middeleeuwen verspreidde het recept zich over de Lage Landen. Ieder land en zelfs iedere streek had zijn variant. Al snel kwam men er achter dat het speculaasdeeg zich uitstekend leende om koekjes in allerlei vormen en met heel veel details te bakken. Tegenwoordig wordt speculaas het ganse jaar door gegeten, maar vroeger was dat anders.

Deze knapperige kruidige koek komt uit de tijd van de Verenigde Oostindische Compagnie (zeventiende eeuw) en dat is niet toevallig. De schepen van de compagnie namen allerlei goederen mee naar Nederland die voor de mensen hier nieuw waren: koffie, peper en verschillende kruiden. Deze spullen waren bijzonder en daarom erg kostbaar. 'Peperduur' is niet voor niets een uitdrukking die we nog kennen uit die tijd. Bakkers maakten van een mengsel van deze kruiden (speculaaskruiden noemen wij die nu) een nieuw soort koek: speculaas. Eeuwen lang was speculaas een echt feestbanket. Het werd alleen gebakken in de tijd rond Sinterklaas en Kerst. Bakkers deden er extra hun best op. Ze maakten hun speculaas zo lekker en mooi als ze konden.

Moderne speculaasvrijerIn die tijd bestond er een heel bijzondere manier om je liefde aan iemand te verklaren. Op de vooravond van Sinterklaas gaf je een versierde speculaaspop - een 'speculaasvrijer' - cadeau aan iemand waar je een oogje op had. De pop werd versierd met glazuur en noten. Daar zou trouwens de uitdrukking 'iemand versieren' vandaan komen. Wie de koek aannam, maar er direct een stuk van brak, die brak ook meteen het hart van de schenker. Deze gewoonte van toen is vergelijkbaar met het sturen van een valentijnskaart nu.

De oorsprong van het woord speculaas is zelfs voor het etymologische woordenboek een raadsel. Anderen denken aan het Latijnse speculum (spiegel, in de geneeskunde gebruikt om in lichaamsopeningen te kunnen kijken) omdat de koek traditioneel een beeltenis heeft. Zo droeg de Romeinse honingkoek een beeltenis van een god: zodoende was de koek een 'spiegel' van de god.
Het verband tussen de Sint en speculaas zou liggen in het feit dat het een koek was die in alle bevolkingslagen gemaakt kon worden en daarom zeer geschikt was om uit te delen bij Sinterklaas.
Een variant van speculaas is 'speculoos'. Dit gelijkaardige product wordt zo omschreven als het geen speculaaskruiden bevat.
Speculaas is niet alleen lekker, het stimuleert de darmen en heeft een laxerende werking.

bron: Zwarte Piet

I. Gorewitz: Alemaal een gezelige snikelaas
(bericht gewijzigd op 5-12-2007 0:15:56)
Op 05-12-2007 0:15:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: sinterklaas kapoentje
Gooi wat in mijn schoentje
Gooi wat in mijn laarsje
Dank u sinterklaasje.

Nu mag ik vast wel bij sinterklaas op schoot zitten
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 05-12-2007 7:34:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: De ECHTE pepernoten;
Op 05-12-2007 13:31:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz:
Ivory^:

De ECHTE pepernoten;


niks te zien
(bericht gewijzigd op 5-12-2007 16:30:59)
Op 05-12-2007 16:30:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Oz: bron: Zwarte Piet

L L
Op 05-12-2007 21:27:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Best goed te kanen: Wittebrood met zelf gemaakte speculaas
Voor mij een ware traktatie
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 06-12-2007 1:27:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden