Duitse archeologen menen sporen gevonden te hebben van een lijm die door de Romeinen meer Romeinse helmdan 2.000 jaar geleden werd gemaakt en werd gebruikt om zilveren laurierbladeren op helmen te zetten. De onderzoekers bij het historische museum van het Rijnland in Bonn hebben de resten van de lijm ontdekt op een ijzeren helm die dichtbij de stad Xanten werd gevonden. De Romeinse helm werd gevonden in wat 1500 jaar geleden eens de bedding van de Rijn geweest was.

Frank Willer, de belangrijkste restaurateur van het Landesmuseum, zei dat onderzoekers de lijm als bij toeval ontdekten toen ze een stukje metaal met een fijne zaag verwijderden. De hitte ontstaan door het zagen zorgde ervoor dat zilveren laurierbladeren, die de helm verfraaiden, loskwamen van de helm. Ze merkten hierdoor sporen van lijm aan de schil van de helm.
"Het is een sensationele vondst en een gelukkig toeval dat wij sporen van de substantie op de helm na 2.000 jaar nog konden vinden", zei Mr. Willer.
Het archeologisch team van het museum laat weten dat, aangezien de helm zo lang op het rivierbed heeft vertoefd, de lijm niet aan de vernietigende gevolgen van de atmosfeer werd blootgesteld en daarom zijn zelfklevende kracht niet verloor.
M. Willer zei ook nog dat andere Romeinse artefacten, met inbegrip van oude oorlogsmaskers, die bewaard worden in het Pattex lijmmuseum, ook sporen van zilveren decoratie droegen en waarschijnlijk ook gelijmd werden op de zelfde manier. Deze artefacten zijn echter in een te slechte conditie om enig bewijsmateriaal van lijm terug te vinden.
De analyse toont aan dat de Romeinse lijm van bitumen en rundvleestalk werd gemaakt, maar de onderzoekers zeiden dat zij tot dusver er niet in waren geslaagd om de kleefstof te reproduceren, en dat hoogstwaarschijnlijk zaagsel, roet of zand werden toegevoegd om het lijmproces te voltooien.

Als we er ooit in slagen om de samenstelling van de lijm te achterhalen zal deze lijm zeker kunnen concureren met het hedendaagse equivalent. Tenslotte moeten wij ons de vraag stellen of onze lijm binnen 2000 jaar nog zal kleven.

Het gebruik van lijm is geen Romeinse uitvinding. 4000 jaar geleden gebruikte men in het Babylonië van toen al lijm om de ivoren ogen in standbeelden vast te zetten. Zo was ook de graftombe van Toetanchamon afgedicht met lijm. De ons zo bekende lijmen op basis van cyanoacrylaat werden pas in 1951 op de markt gebracht.

Hoewel de GW-redactie het soms praktiseert, is het ons nog steeds niet bekend waar de uitdrukking 'blijven plakken' vandaan komt...

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden