De opmars van de nanotechnologie is niet meer te stuiten en de mogelijkheden zijn schier eindeloos. 'Scotty beam me' up wordt werkelijkheid.

Wat er zelfs op dit moment al mogelijk blijkt te zijn volgens het artikel onder deze link is niet minder dan fantastisch.

 

Zo lezen we; “In het dagelijkse leven worden we nu al omringd door nanosnufjes. Denk aan de microchip batterijen in mobieltjes. Of aan een nieuwe yoghurtsnack, waarbij aan de binnenkant van de plastic knijpverpakking een antimicrobieel laagje nanomoleculen verhindert dat bacteriën er zich aan vasthechten. Hierdoor is het verse product langer houdbaar.
Ook verse soep wordt op die manier verpakt. Er zijn al zonnebrandcrèmes op de markt met nanomoleculen van zinkoxide die de ultraviolette straling tegenhouden. Dankzij de
bijzonder kleine moleculen zijn die crèmes doorzichtig en niet langer melkachtig. Een uitkomst voor ijdele zonaanbidders. In Japan is er dan weer textiel dat zichzelf reinigt. Na het gewoon nat maken van een vuilafstotende coating kan de viezigheid zo van de kleren worden geklopt. De auto-industrie gebruikt intussen al krasvaste lak op basis van nanomoleculen.”

En wat te denken van kleding van textiel dat geurtjes absorbeert, vitamines afgeeft àla nicotinepleister èn automatisch onthaart, klik hier voor nadere informatie. Het zit in de planning.
Ook medisch zijn er voordelen; ziek zijn is uit de tijd.
Nooit meer geld op zak en betalen door simpelweg in de buurt van de scanner te lopen; “RFID Nederland-voorzitter Cor Molenaar voorspelt: "Ik verwacht in 2007 of 2008 de echte doorbraak. In 2010 is de caissière in de supermarkt een uitstervend ras."

Met het laatste nog als toekomst muziek wordt er momenteel echter al druk gebruik gemaakt van Nanotechnologie. Een van de bekendse technologiën waar de nano's in gebruikt worden is de chip.

Zo kun je opa al in de gaten laten houden via een satelliet middels een geïmplanteerde chip, de VeriMed en controleren of hij zijn medicijnen wel heeft ingenomen.

Zie hier een 2.5 minuut durend filmpje van een implanteerbare chip, de Verichip, waarbij de voordelen uiteengezet worden.

FDA keurt implantatie RFID-chips in mensen goed
De FDA heeft zijn licht laten schijnen op het toepassen van RFID-chips in de medische wetenschap en is van mening dat het implanteren van dergelijke chips nuttig kan zijn om beter aan zorgverstrekking te kunnen doen.

Doe het zelf RFID-techneut
Amal Graafstra is een techneut die constant z'n sleutels en portemonnee verliest. Hij liet daarom chirurgisch een RFID-chip in zijn linkerhand plaatsen die hij wil gebruiken om zonder sleutels en wachtwoord toegang tot zijn auto, huis en PC te krijgen. De chip is twaalf millimeter lang en heeft een doorsnee van twee millimeter.

Voor geïnteresseerden hier een linkeen rapport over onderzoek naar actuele juridische vraagstukken op het gebied van informatie en communicatietechnologie met als titel “Recht naar binnen kijken: een toekomstverkenning van huisrecht, lichamelijke integriteit en nieuwe opsporingstechnieken”

En dit is nog maar een kleine greep uit de mogelijkheden. Helaas, zoals met alles dat te mooi is om waar te zijn, heeft ook de nanotechnologie e naar en keerzijde. Een aantal citaten;

Hackers klonen implanteerbare rfid-chip
Hackers hebben tijdens de HOPE-conferentie in New York gedemonstreerd hoe de implanteerbare rfid-chip Verichip gekloond kan worden

Deze link, jammer genoeg in het Engels, geeft een vijftal voorbeelden van hoe makkelijk het is om iemands chip uit te lezen. De titel luidt : Ze kunnen je smartcard stelen, je paspoort, je auto en zelfs de chip in je arm klonen en je zult er niets van merken.

Chipimplantaat niet langer science fiction
Duizenden Amerikanen hebben inmiddels zo’n RFID chip onder hun huid laten aanbrengen. Dit is vreselijk handig en kan zelfs levensreddend zijn voor wie in verwarde of bewusteloze toestand in een ziekenhuis beland. Hoewel ik betwijfel of chipimplantaten binnen afzienbare tijd verplicht gesteld kunnen worden ligt voor de hand dat wie zijn gezondheid in gevaar brengt door chiploos door het leven te gaan straks meer zal moet en betalen voor zijn ziektekostenverzekering. En als het om de portemonnee gaat dan zal de weerstand snel gebroken zijn

Een meer uitgebreide toelichting (in het Engels) kunt u terugvinden bij Rense.com onder deze link.

Inwendige chip veroorzaakt kanker;
Een chip die in het lichaam wordt geplaatst om mensen of dieren te identificeren, kan kanker veroorzaken. Dat zeggen Amerikaanse wetenschappers. De RFID-chip hoort dan ook niet in het menselijk lichaam thuis vinden ze.

Microchipimplantaten veroorzaakten snel groeiende tumoren
Vernietigende onderzoeksresultaten betekenen mogelijk het einde van de VeriChip.

De risico’s van nanotechnologie zouden groter kunnen zijn dan de gevolgen van genetisch gemanipuleerd voedsel, niet alleen omdat de nano's in alle facetten van het leven verwerkt zullen worden, maar ook omdat ze door hun kleine afmeting gelijkenis vertonen met asbest. Ze kunnen ingeademd worden, de celwand doorbreken en het DNA bereiken. De zware metalen waaruit ze bestaan kunnen zich gaan ophopen in de hersenen, wat Alzheimer tot gevolg kan hebben. In ieder geval is er op dit moment nog te weinig bekend over de mogelijke gevolgen.
Toch ziet men grote voordelen in het gebruik van nano’s bijvoorbeeld bij het verpakken en preserveren van voedsel. Snel bederfelijk voedsel zoals sla zal dan na een maand nog vers zijn. Inname van nano’s is daarbij echter niet uit te sluiten.
Het schijnt dat een Amerikaanse firma zelfs een patent heeft ingediend om titaniumdioxide en siliconedioxide in de vorm van nanodeeltjes te gebruiken om aan chocolade een glanzend uiterlijk te geven.


( Afbeelding van een koolstof nanobuisje dat een menselijke cel binnendringt. )

De consumentenbond wil dat rfid-chips standaard uit staan.
Meer dan de helft van de Nederlanders wil niet dat een rfid-chip in een product nog aan staat als ze er na aanschaf mee de winkel uitlopen. De Consumentenbond vindt dat bedrijven aan deze wens tegemoet moeten komen.

Onveiligheden van het nieuwe biometrische paspoort
2006: het jaar van het biometrisch paspoort.
Nederlanders krijgen vanaf augustus 2006 een paspoort met een radiochip met een digitale foto. Later volgt hun vingerafdruk. Deze gegevens komen ook in een centrale databank. Netkwesties sprak met critici, ook met de baas van de Amerikaanse paspoorten, over nut en gevaren.

Vrachtwagenchauffeurs niet veilig voor RFID-hackers
Onderzoekers hebben een manier ontdekt om de elektronische productcode van producten die door vrachtwagens vervoerd worden, te scannen en hacken. Via een tweede generatie EPC lezer en antenne was het een koud kunstje om de lading binnen de vrachtwagen te achterhalen.

Een quote uit het artikel met de titel “Onze vrijheid op het spel?
“Het is geen fantasie of samenzweringtheorie, zoals sommige bevooroordeelde journalisten beweren dat steeds meer mensen voor veiligheid kiezen boven privacy en zijn bereid het verlies van elke vorm van privacy te accepteren. Bart Schermer komt tot conclusie en promoveert met de stelling : over 20 jaar bestaat er geen privacy meer en over 25 jaar geen recht op privacy.”

Woningzoekenden implanteren met chip
De Hilversumse woningcorporaties Atella stelt voor om woningzoekenden te implanteren met computerchips, met het doel woningfraude en scheefwonen effectief te bestrijden. De chip registreert of een bewoner van een sociale huurwoning recht heeft op die woning en of de bewoner ook echt in de woning woont.

'Identificatieplicht, sleutel tot controlestaat.'
Informatie kan alleen effectief worden gebruikt als die aan bestaande personen of groepen gekoppeld kan worden of omgekeerd; als mensen aan informatie gekoppeld kunnen worden en dat wordt in het beleid van de laatste jaren, belangrijker geacht dan de mens zelf. Daarom staat de identificatieplicht in combinatie met biometrie in deze workshop centraal.

VS analyseert opnieuw persoonlijke gegevens
Het nieuwe ADVISE-systeem moet in grote hoeveelheden ruwe data 'verborgen relaties' ontdekken, bijvoorbeeld hoe een link te leggen is tussen vrienden, familie, locaties en werkplekken. De data bestaat onder andere uit creditcardtransacties, telefoon- en internetgegevens, medische dossiers en financiële informatie.

Blijft er nog iets over van onze privacy?
Het lijkt wel daadkrachtig om
digitale gegevens aan elkaar te koppelen en er vergaande conclusies uit trekken, maar het levert helemaal niet zoveel op. En bovendien ligt er misbruik op de loer.

Zoals u ziet is zowel voor de voor- als voor de nadelen van de naotechnologie wat te zeggen. Ik ben benieuwd naar uw mening hierover.

Update: Nanotechnologen van het Technion-instituut in Haifa hebben de volledige tekst van het Oude Testament op een oppervlak kleiner dan een halve suikerkorrel weten te graveren. In totaal beslaat het heilige nanogeschrift 308.428 nanowoorden. De voor- en nadelen van nanoreligie moeten zich nog laten blijken.

schelpje: MANCHESTER United stars could be fitted with a tiny microchip to help Sir Alex Ferguson track their movements on the pitch.
http://www.manchestereveningnews.co.uk/news/s/217/217056_man_utd_plan_to_chip_players.html

Dit artikel dateert al uit 2006, dus vermoedelijk zijn ze al gechipped
(bericht gewijzigd op 16-12-2007 1:23:56)
Op 16-12-2007 1:23:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Wat het verveende is we kunnen het niet tegen houden. Het gebeurd toch wel. Het maakt je zo gefustreed door de machteloosheid.
Je kan niets doen om het te stoppen.

(bericht gewijzigd op 16-12-2007 11:23:45)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 16-12-2007 11:23:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
schelpje: Och weet je, back to basics en goed opletten wat je eet, bij voorkeur direct van de boer, elimineert al een hoop ellende

Ik mag aannemen dat de boer niet kropje voor kropje z'n sla staat in te pakken in ongewenste verpakkingen, toch?

Zoals ik het zie; des te minder je meedoet aan de rage van laatste snufjes, des te minder last je ervan hebt, toch? En wat de rest betreft; alles kan gehacked, veranderd of aangepast worden. Elke beweging heeft zijn tegenbeweging. Ik heb goede hoop. We hoeven niet alles te accepteren. Als we massaal de cashless society weigeren moet ik nog zien dat het doorgaat. 't is enkel hopen op de grootte van "massaal" en dat dit genoeg zal zijn.
(bericht gewijzigd op 16-12-2007 11:57:53)
Op 16-12-2007 11:57:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lampie:
celtic:

Wat het verveende is we kunnen het niet tegen houden. Het gebeurd toch wel. Het maakt je zo gefustreed door de machteloosheid.
Je kan niets doen om het te stoppen.We zouden wel wat kunnen doen. Maar dan moet de gehele bevolking zich 'en masse' hiertegen verzetten. Alleen krijg je dat moeilijk voor elkaar. Maar onmogelijk is het niet.
Op 17-12-2007 8:49:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cappuccino:
celtic:

Wat het verveende is we kunnen het niet tegen houden. Het gebeurd toch wel. Het maakt je zo gefustreed door de machteloosheid.
Je kan niets doen om het te stoppen.


Allemaal V for Vendetta kijken!
Op 17-12-2007 11:55:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
cappuccino:

celtic:

Wat het verveende is we kunnen het niet tegen houden. Het gebeurd toch wel. Het maakt je zo gefustreed door de machteloosheid.
Je kan niets doen om het te stoppen.


Allemaal V for Vendetta kijken!

heb gezien.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 17-12-2007 0:35:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Voetnoot: ja, meneer, grenswetenschapper, zou u mijn e-mail adres aub kunnen verwijderen? Ik heb me eenmalig ingelogd om te kunnen reageren, maar ben niet van plan om hier verder gebruik van te maken. Was alleen onder het woord 'nanotechnologie' op jullie site terecht gekomen.
Dank en veel succes met alles. Groet
(bericht gewijzigd op 18-12-2007 9:49:34)
Nvdr: we zien geen e-mailadres van je?
Op 18-12-2007 9:49:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Eerst maken ze iedereen angstig met reclame spotjes over terrorisme.
Dan komen ze met een oplossing voor meer veiligheid in de wereld.
Laat u chippen.
En wie trap daarin? De angstige onwetende burger en worden zonder ze het door hebben maatschappelijke slaven overgeleverd aan de mensen die het zogenaamd goed met ons voor hebben.En als ze het doorhebben is het te laat. De toekomst beeld voor mijn kinderen is angstig. Ik hoop dat het ze lukt om een stukje vrijheid te behouden zodat ze het in de toekomst kunnen laten groeien tot een instrument om de onwetende wetend te maken. Ze wakker te schudden en samen een instrument vormen dat gebruikt kan worden voor de omverwerping van de overheersende terreur van de zogenaamde beschermers en redders van de mensheid.
(bericht gewijzigd op 18-12-2007 18:35:31)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 18-12-2007 18:34:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Jacqueline:
marga:

Je hebt m.i. gelijk Jacqueline, maar het scenario is zo ongeloofwaardig dat het niet overkomt bij de meeste mensen
Een jaar of 10 geleden was een geïmplanteerde chip werkelijk te gek voor woorden; nu is het werkelijkheid en wordt het her en der al toegepast.
Ik vermoed dat de meeste mensen gewoon teveel aan hun hoofd hebben om zich hiermee bezig te houden. Enkel zodra het hun eigen belevingswereld raakt zullen ze het in overweging nemen, en niet eerder.
Je kunt aan de kant staan blazen wat je wilt, maar ieder mens wordt op zijn/haar eigen tijd wakker Wat dat betreft wie zegt dat wij "wakker" zijn; wie weet wat er nog meer gaande is of welke technologie al gebruikt wordt waar wij geen weet van hebben


Wat betreft het ongeloofwaardige scenario heb je zeker gelijk, maar als we niets doen zal het geen scenario meer zijn maar werkelijkheid. Ik voel echter niet de behoefte daarop wachten.
het is belangrijk mensen "wakker" te maken en ze te wijzen op wat er staat te gebeuren. Op internet is er genoeg over te vinden en het boek van Marcel Messing geeft ook genoeg links om het e.e.a. te onderzoeken.
Op 11-01-2008 18:46:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden