De KRO zendt al een tijdje de populaire TV reeks 'Spoorloos' uit. In deze afleveringen van Spoorloos laten mensen zich door de KRO helpen om hun verloren gewaande bloedverwanten terug te vinden. Eigenlijk slaan de programmamakers met de naam 'Spoorloos' de plank mis want in de meeste gevallen weet men broer, zus, vader of oma gewoon terug te vinden. Toch zijn er mensen die wel letterlijk spoorloos verdwijnen. Neem bijvoorbeeld Natalee Holloway die op Aruba wist te verdwijnen of de kleine Maddie McCann die op onverklaarbare wijze uit een Portugees appartement in rook wist op te gaan. Het leuke aan spoorloos verdwijnen is dat bij gebrek aan gegevens bijna iedere theorie geldig is tot het tegendeel is bewezen. Misschien dat het concept spoorloos verdwijnen mensen daarom juist zo aanspreekt. Alles kan maar het mysterie blijft een mysterie.

Spoorloos verdwijnen is niet iets van de laatste jaren mensen doen het al duizenden jaren lang. Zo verdween Frontier Award boegbeeld Nefertiti (vrouw van farao Achnaton) ongeveer 3.336 jaar geleden plotseling uit de historische verslagen. Van de ene op de andere dag schreef men niets meer over haar. Werd ze verbannen? Was ze simpelweg overleden? Of ging ze stiekem verder onder een andere naam? Het blijft gissen.

Maar ook van Romulus, koning van Rome, wordt gezegt dat hij gedurende een storm in het jaar 717 voor Chr. op mysterieuze wijze verdween.

Ergens tussen 600 en 300 voor Chr. verdween ook Tao grondlegger Laozi (Lao tzu of Lao tse) zonder een spoor nadat hij zijn meesterwerk schreef. Het blijft gissen waar de wijsheer is gebleven.


(een wijs man weet wanneer hij moet gaan)

Meestal ligt een verdwijning voor de hand als methode om te overleven. Zo wist Tempelier Pierre de Bolonga in 1311 uit zijn cel te ontsnappen om aan zijn pauselijke terechtstelling te ontkomen. Ze hebben de man nooit meer terug gevonden. Waarschijnlijk dacht de Bolonga "wie niet gevonden kan worden kan ook niet terecht staan".

Een andere groep van mensen die traditiegetrouw verdwijnen zijn de ontdekkingsreizigers. In 1501 verdween Corte-Real toen hij een noord-westpassage zocht. La Pérouse deed dat in 1788 wat grootschaliger over. Hijzelf inclusief twee schepen met in totaal 220 bemanningsleden verdwenen in het niets tijdens een ontdekkingsreis op de Stille Oceaan. En in 1907 wisten de wetenschappers von Knebel en Rudloff te verdwijnen op IJsland toen ze een caldera onderzochten. De lijst van vermiste ontdekkingsreizigers is misschien wel net zo lang als van vermiste Maffiafiguren.

En natuurlijk zijn er ook lieden waarvan anderen het waard vinden om te verdwijnen. In 1920 verdween de socialist Grayson van Engelse bodem. Men neemt aan dat hij vermoord is.Wie zijn kop boven het maaiveld uitsteekt heeft een goede kans hem letterlijk kwijt te raken. Zo ook de beroemde diplomaat Gustav Wallenberg die duizenden Hongaarse joden uit de handen van de Nazi's wist te houden. Mogelijk dat de Russen hem om het leven gebracht hebben maar misschien ook wel niet. Het blijft een raadsel.

In 1953 verdween piloot Felix Moncla nadat hij achter een UFO aanjoeg. Was er een crash of hebben we hier te maken met een X-file? UFO's en verdwijningen blijken in de regel goed samen te gaan.


(Moncla. les 1: jaag nooit achter UFO's aan)

Een ander categorie mensen die relatief vaak verdwijnen zijn kinderen. Nu hebben we Maddie maar in 1957 was het de Schotse Moira die de gemoederen bezig hield. Moira verdween op 11 jarige leeftijd onder de neus van oma. Men ging toen uit van een misdrijf. Australië kent ook zo een verdwijning. De grootscheepse zoekactie naar de 9 jarige Jane, 7 jarige Arnna en 4 jarige Grant die van het ene op het andere moment van het strand verdwenen leverde niets op. Het mysterie staat te boek als "de verdwijning van de Beaumond kinderen".

De lijst van vermiste personen is lang, heel lang. Soms kiezen mensen er zelf voor om te verdwijnen zoals recentelijk 'de kanoman' om elders een nieuw leven te beginnen en soms gaat het vermoeden uit naar moord of een ongeluk. Maar tussen die twee uitersten zit natuurlijk een heel groot grijs gebied. Een gebied waar iedere theorie geldig is en het mysterie blijft voortleven. Wat is er nu eigenlijk gebeurd met Maddie en heeft Joran nu wel of niet Natalee vermoord?

Broh-Koh Lee:
Demosthenes:

Wallenberg is gevangengenomen door de Russen en in de jaren 80 overleden. Dat is al vrij lang geleden toegegeven door de Russische authoriteiten. Hij heeft (pech voor hem) net de val van de muur niet meegemaakt.

Daar herinner ik me ook iets van.
Fruit dan?
Op 17-12-2007 15:50:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz:
gast:

Hij lijkt op Frank die foto Reïncarnatie??

http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1056

Wheheheeee
Op 17-12-2007 20:01:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
gast:

Hij lijkt op Frank die foto Reïncarnatie??

http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1056

Grin, klopt!
Nu begrijp ik waarom GW UFO-blogs heeft.

:S
Op 17-12-2007 20:07:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden