In het midwinter seizoen werd er al eeuwen feest gevierd, al lang voor de geboorte van Jezus. De feesten begonnen op de winterzonnewende. Dit markeert de langste nacht en de kortste dag. De Europeanen vierden de geboorte van het licht na de donkere dagen. De ergste donkere winterdagen lagen achter hun. Ze hadden de vooruitzicht dat elke dag de zon eerder opkwam en de dagen langer werden zodat iedere dag steeds meer licht en warmte geschonken werd in de koude van de winter.

In Scandinavië vierden de Noren op 21 december tot januari Yule ”De winterzonnewende”. Vaders en zonen brachten dan grote stukken boomstronk mee naar huis. Meestal was het hout van de hulst en eiken boom. De hulst en eik waren voor de Noren heilige bomen. Deze staken ze dan in brand als eerbetoon voor de terugkeer van de zon. Ze vierden net zolang feest als het hout bleef branden. Dat kon wel 12 dagen duren. De Noren geloofden dat de vonken van het hout een nieuwe zwijn of kalf vertegenwoordigden die in het nieuwe voorjaar geboren zou worden.

In de meeste Europese gebieden was december de beste tijd om feest te vieren. Want aan het einde van het jaar werd het meeste vee geslacht zodat ze tijdens de winter niet te veel dieren hoefden te voeren. In deze tijd hadden ze dan een overvloed aan vers vlees. De wijn en bier die ze dat jaar hadden laten gisten was klaar om gedronken te worden. In sommige landen had deze tijd een duistere, angstaanjagende kant. In Duitsland werd in deze tijd de heidense god Odin geëerd. Men was erg bang voor deze godheid. Ze geloofden dat Odin nachtelijke vluchten door de hemel maakte waarbij hij de mensen observeerde om te beslissen wie in het nieuwe jaar succesvol zou zijn en wie een stuk minder gelukkig zou zijn, wat vaak betekende dat je het loodje zou leggen. De mensen verkozen daarom in deze donkere dagen binnen te blijven. Hopend niet op te vallen.


Hoe u het ook viert hierbij wens ik iedereen gezellige, gezonde en veilige dagen. Wie weet hebben we misschien ook sneeuw.


Lanoe: Dank je and the same 2 U:-)

Carpe diem homo universalis

Carpe diem homo universalis
Op 19-12-2007 13:36:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: Blessed be

Geniet met mate

Op 19-12-2007 13:42:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden