Nanotechnologie Nanotechnologiezou wel eens de revolutie in de voedselketen kunnen ontketenen. Nieuwe agrarische en technische ontwikkelingen op het vlak van voedselveiligheid, verpakkingsmaterialen, micro- en nanoschaalprocesvoering en produktontwikkeling vormen in de levensmiddelensector belangrijke actiedomeinen.
Of: hoe technologie en voedingsprodukten hand in hand gaan.

Intelligente verpakkingsmaterialen

De steeds hogere eisen die consumenten aan hun voedsel stellen, vormen voor folieproducenten een stimulans om intelligente verpakkingsmaterialen te ontwikkelen die de houdbaarheid van levensmiddelen optimaliseren. Deze oplossingen zouden in staat moeten zijn om kleine defecten te herstellen, op omgevingsfactoren (zoals temperatuur en luchtvochtigheid) te anticiperen of de consument te waarschuwen in het geval van contaminatie. Nanotechnologie kan hier een oplossing bieden door de permeabiliteit van folies te wijzigen, de barrière-eigenschappen (mechanisch, thermisch, chemisch en microbieel) te verbeteren of antimicrobiële materialen te ontwikkelen. Daarnaast wordt gewerkt aan de ontwikkeling van materialen die microbiologische of biochemische wijzigingen in levensmiddelen kunnen detecteren.

Elektronische tong

'Kraft Foods' werkt samen met de Amerikaanse 'Rudgers University' aan een 'elektronische tong' die in de verpakking kan worden ingebouwd. Het systeem bestaat uit een reeks van nanosensoren die extreem gevoelig zijn voor de gassen die vrijkomen wanneer voedsel bederft en die een indicatie kunnen geven of levensmiddelen Koolstof nanobuisjein de verpakking al dan niet vers zijn. 'Bayer Polymers' heeft een verpakkingsfolie (Durethan) ontwikkeld die lichter, sterker en meer hittebestendig is dan de bestaande types. Het nieuwe materiaal kan worden omschreven als een hybride systeem dat met een enorm aantal silicaatachtige nanopartikels is verrijkt. Het verhindert de uitdroging van de verpakte levensmiddelen en de penetratie van zuurstof en andere gassen uit de omgeving waardoor het bederf drastisch wordt beperkt. Andere voorbeelden zijn plastic bierverpakkingen die niet met hun inhoud reageren en het CO2-verlies beperken waardoor ze een vergelijkbare houdbaarheid als glazen bierflesjes bieden.

Strijdmiddel voor voedselveiligheid

Wat voedselveiligheid betreft is het onderzoek en de ontwikkeling vooral op de snelle detectie van contaminaten, pathogegen of toxines in het voedsel gericht.Buckyball nanotechnologie Vaak duurt de bepaling van de aard van een contaminant meerdere dagen. Vandaar dat veel onderzoek op de versnelling van de analyse is gericht, bijvoorbeeld via draagbare nanosensoren of veelzijdige en goedkope 'diagnostische tools'. Zo heeft 'AgroMicron' een 'NanoBioluminiscnene Detection Spray' ontwikkeld die een luminiscente proteïne bevat die zich aan de celwand van bacteriën, zoals 'Salmonella' of 'Escherichia coli' bindt. Wanneer een dergelijke verbinding optreedt straalt de proteïne zichtbaar licht uit, wat een snelle detectie van bacteriële contaminatie toelaat.

Radio Frequency Identification

Een toepassing waarbij nanotechnologie wordt aangewend is 'Radio Frequency Identification' (RFID). Deze technologie ontstond meer dan vijftig jaar geleden voor militaire doeleinden. Ze maakt gebruik van microprocessoren en antennes die signalen naar een draadloze ontvanger kunnen versturen. Op die manier zouden levensmiddelen van de fabriek tot in het bord van de consument kunnen worden gevolgd.Koolstof nanobuisje tussen twee elektroden In tegenstelling tot barcodes vragen RFID-tags geen manuele uitlezing met een scanner maar kunnen ze vanop afstand worden gevolgd. Bovendien kunnen honderden signalen per seconde worden uitgelezen. Grote supermarktketens zoals 'Wal-Mart', 'Home Depot' en 'Tesco' verrichten onderzoek naar deze technologie. Het belangrijkste nadeel tot op heden is de verhoogde productiekost door de siliciumtechnologie die nodig is voor de inbouw van de sensoren. Maar door de combinatie van nanotechnologie en elektronica zouden RFID-tags in de nabije toekomst aanzienlijk in prijs kunnen dalen, wat hun implementatie zou vereenvoudigen.

Waakzaamheid geboden

Ondanks het feit dat nanotechnologie ontegensprekelijk een positieve invloed op de voedselketen in het algemeen, en de voedselveiligheid in het bijzonder, kan hebben is waakzaamheid geboden wat de gezondheidsaspecten van Nanotechnologienanopartikels betreft. De manipulatie van levensmiddelen door middel van nanotechnologie heeft het potentieel om bij de consument dezelfde controverse teweeg te brengen als bij genetische gewasmanipulatie. Meer onderzoek over het al dan niet schadelijk effect van nanodeeltjes op de gezondheid is vereist en de wetgeving dient volgens de resultaten te worden aangepast. Op dit ogenblik ontbreekt elke regelgeving en zijn voedselproducenten niet verplicht om de aanwezigheid van nanopartikels in hun produkten op de verpakking te vermelden! In eerste instantie lijkt het invoeren van een verplichte veiligheidsevaluatie voor marktintroductie dus aangewezen. Anderzijds kan 'interactief' voedsel voor meer energie, beter cognitieve functies, verbeterde werking van het immuunsysteem en vertraagde veroudering zorgen...

Radiation: Open dan maar eens een pakje vis met sprekende nano: 'ik ben gevangen voor de Nederlandse kust op 18 december 2007 om 4:30 uur. Ik ben 23 minuten later overleden. Ik ben verpakt op blablablabla...'. Hebben wij deze technologie écht nodig tussen onze boterham?
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 20-12-2007 7:05:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
Radiation:

Open dan maar eens een pakje vis met sprekende nano: 'ik ben gevangen voor de Nederlandse kust op 18 december 2007 om 4:30 uur. Ik ben 23 minuten later overleden. Ik ben verpakt op blablablabla...'. Hebben wij deze technologie écht nodig tussen onze boterham?

Nee denk het niet. Want als mijn voedsel begint te praten heb ik al gegeten en gedronken.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 20-12-2007 11:47:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt: Door gebruik te maken van silicium-nanodraden hebben onderzoekers van de universiteit van Stanford oplaadbare lithium-ion-accu's ontwikkeld die tien keer zoveel energie leveren als met bestaande technologie mogelijk is.

Bron: http://tweakers.net/nieuws/50938

:S
Op 20-12-2007 15:06:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Callan: Wat een negativiteit! Men had hier in plaats van een auto nog liever een paard en wagen?

Elke ontwikkeling is geweldig. Tuurlijk moet e.e.a. veilig zijn, maar door dergelijke ontwikkelingen zal de voedselverspilling door bederf (met name in arme en warme landen) positief kunnen worden beinvloed.
Op 20-12-2007 16:22:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Voetnoot:
Callan:

Wat een negativiteit! Men had hier in plaats van een auto nog liever een paard en wagen?

Elke ontwikkeling is geweldig. Tuurlijk moet e.e.a. veilig zijn, maar door dergelijke ontwikkelingen zal de voedselverspilling door bederf (met name in arme en warme landen) positief kunnen worden beinvloed.

Wat maakt het dan uit als jáááren later blijkt wat de negatieve gevolgen zijn.

Leef, consumeer, en denk niet na is uw motto?
Enne: heb jij ooit een melk-pak in arme,warme landen gezien? Die luxe kennen ze alleen in rijke landen.
Op 20-12-2007 16:35:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
Voetnoot:

Enne: heb jij ooit een melk-pak in arme,warme landen gezien? Die luxe kennen ze alleen in rijke landen.

Heb je een koelkast voor nodig. Of water waar je de pakken in kunt hangen om af te koelen. Kennen ze niet in Armië.

:S
Op 20-12-2007 17:27:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Callan:
Voetnoot:

Callan:

Wat een negativiteit! Men had hier in plaats van een auto nog liever een paard en wagen?

Elke ontwikkeling is geweldig. Tuurlijk moet e.e.a. veilig zijn, maar door dergelijke ontwikkelingen zal de voedselverspilling door bederf (met name in arme en warme landen) positief kunnen worden beinvloed.

Wat maakt het dan uit als jáááren later blijkt wat de negatieve gevolgen zijn.

Leef, consumeer, en denk niet na is uw motto?
Enne: heb jij ooit een melk-pak in arme,warme landen gezien? Die luxe kennen ze alleen in rijke landen.


Even goed lezen: het gaat hier om 'toekomstige mogelijkheden die worden onderzocht'. Bespaar me alsjeblieft oogklepopmerkingen alsof mijn motto 'leef, consumeer en denk niet na' zou zijn.

De voorgaande reacties waren bij voorbaat negatief omdat er alleen wordt gekeken naar wat er nu niet goed aan is en niet wat voor fantastische mogelijkheden dit kan opleveren. Tuurlijk is er nog onderzoek nodig, maar dat is met veel zaken.
Op 29-12-2007 21:12:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2016Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden