De koepel van de St.Pietersbasiliek in hartje Rome domineert een van de vreemdste landen in de wereld: het geheel onafhankelijke, maar religieus gedreven Vaticaanstad waarvan één derde uit zorgvuldig bijgehouden planten, bomen en andere gewassen bestaat. Groene jongens, die Vaticanen. Vaticaanstad ziet er imposant uit. Hoge muren in en rond de stad doen het op plaatsen zelfs op een versterkte burcht lijken. Een fort dat onder andere met een eigen (consequent in Zwitserland gerecruteerd) leger bewapend is, om de hardwerkende onderdanen van de unieke stadstaat te beschermen. En gewerkt wordt er. Als hoofdkantoor van de Kerkfabriek wordt er in Vaticaanstad gezwoegd om de blijde boodschap van Christus en kornuiten de wereld in de brengen. Priesters krijgen er hun opleiding en breken zich het hoofd over de interpretatie van Gods woord.

St.Pieterbasiliek
St.Pieterbasiliek

God ziet u, hier vloekt men niet

Er werken in totaal zo´n 5.000 mensen voor Vaticaanstad maar slechts 10% daarvan – u mag even rekenen – wonen binnen de streng bewaakte ommuring van de stadstaat. Nog niet de helft daarvan heeft een Vaticaans paspoort. Officieel staan er dus slechts rond de 200 mensen als Vaticaniër ingeschreven. Men volgt er strikte regels, aan de poorten van de stad controleren bewakers iedere auto en de verblijfsvergunningen van de inzittenden. In elke publiekelijk toegankelijke kamer van Vaticaanstad staat bewaking en op veel plaatsen hangt ook een camera. Het actieve oog van God, valt het in dit geval te noemen. Daarnaast kent de plaats natuurlijk winkels, een postkantoor en ook een tankstation.

Zoals ieder ander land heeft Vaticaanstad een eigen regering, in dit geval is dat een select clubje. De leider daarvan is niet de paus, maar een Amerikaanse heer die zelden de media haalt: kardinaal Edmund Szoka. Hij is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in heel Vaticaanstad, dat slechts 44 hectare inneemt. ‘Het is een soevereine staat, een soeverein land, en dat is heel belangrijk voor de Heilige Vader. Zodat Hij niet leeft in een land waar hij onderdrukt wordt door lokale wetten of de mening van een koning of president. Dat is een heel praktische reden om een eigen grondgebied te hebben,’ aldus kardinaal Edmund Szoka in de National Geographic-documentaire ‘Inside the Vatican’.

De pausAan het hoofd van de stad staat natuurlijk de paus. Hoewel hij hoofdzakelijk een spiritueel leider is heeft hij een grote invloed op de wereldpolitiek. Het Christendom is dankzij de invloed van de pauselijke lijn de enige religie die permanent zittingen van de VN mag bijwonen. Vaticaanstad is de spil van een netwerk vol diplomatie en gelobby. Er zijn regelmatig privé-audiënties van presidenten, diplomaten of andere maatschappelijke actieve personages. God's ogen en oren in de wereld bestaan uit ambassadeurs, nuncios genoemd, die de paus informeren over lokale toestanden.

Heilig Graf

De St. Pietersbasiliek die centraal in Vaticaanstad ligt huisvest een belangrijk relikwie uit de Christelijke traditie. Toen Jezus 2000 jaar gelezen zijn apostelen toesprak had hij één persoon op het oog die zijn leer aan de mensen moest overbrengen. Die éne apostel, Petrus, zou de rots van het geloof worden. De Romeinse keizer Nero dacht daar anders over en liet ook Petrus kruisigen. Zijn graf ligt met een overweldigend decorum in de St. Pietersbasiliek. De kunstige pracht en symbolische praal omringen de laatste rustplaats. De basiliek is een uniek kunstwerk; de koepel versierd met mozaïeken die door Renaissanceman Michelangelo, concurrent van da Vinci, zijn ontworpen.

De koepel

De mozaïeken bestaan uit kleine stukjes gekleurd glas, maar het ontbreekt zeker niet aan gouden steentjes. Het Vaticaan heeft eigen ateliers waar dergelijke kunst nog steeds gemaakt wordt om zowel nieuwe werken te maken, als oude te restaureren. De nieuwe mozaïeken die kunstenaars er maken worden geëxporteerd voor de verkoop, of door paus en afgevaardigden cadeau gegeven tijdens internationale gelegenheden. Door de jaren heen is er zoveel kunst gemaakt dat niemand het ziet zitten om alles te gaan tellen. Dichter bij ‘van onschatbare waarde’ kan niet.

Allo Allo

Vaticaanstad heeft een eigen radiostation waar de grote radiogolvenman Marconi letterlijk aan de basis van gestaan heeft. Tegenwoordig bereikt het station enkele duizenden mensen, maar het begon kleinschaliger. Paus Pius XI vond naast zijn roeping ook wetenschap interessant. Hij las over de actuele ontdekkingen van Guglielmo Marconi en nam contact met hem op. Pius XI vond radiogolven dermate fascinerend dat hij er meteen het eigen nut van inzag: Radio Vaticaan. Marconi realiseerde de wens van de paus en de moeder van alle radiostations was op 12 februari 1931 geboren. De allereerste uitzending was van paus Pius XI zelf. Hij sprak in het Latijn, de boodschap werd wereldwijd verspreid.

Het is echter niet allemaal maar spiritueel en vooruitstrevend geweest. In meer donkere, nóg conservatievere tijden was vaticaanstad het grootste wiel in het rad van de Inquisitie. (Grens)wetenschap werd slechts getolereerd als het binnen het plaatje van de Kerk viel. Galileo Galileï die beweerde dat de Zon, niet de Aarde, centraal stond in het heelal, werd het knap lastig geweest. Hij moest zijn geloof afzweren, of anders viel hij ten prooi aan de sadistische marteltuigen van de Inquisiteurs. Terwijl Galileï onder huisarrest stond, slaagde hij er gelukkig in zijn belangrijk werk naar Nederland te laten smokkelen: Discorsi e Dimostrazioni Matematiche, intorno a due nuove scienze (Gesprekken en wiskundige bewijzen in twee nieuwe wetenschappen). Hierin verdedigde hij zijn controversiele inzichten. Het werd in 1637 in Leiden gepubliceerd. En God zag dat het goed was...

 

Radiation: En wat te denken van de geheime bibliotheek van het Vaticaan? De Riserva opent enkel zijn deuren voor de Paus himself. Wedden dat er een origineel ligt van de Discorsi e Dimostrazioni Matematiche, intorno a due nuove scienze?
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 18-12-2007 8:11:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
Radiation:

En wat te denken van de geheime bibliotheek van het Vaticaan? De Riserva opent enkel zijn deuren voor de Paus himself. Wedden dat er een origineel ligt van de Discorsi e Dimostrazioni Matematiche, intorno a due nuove scienze?

Ik zou inderdaad eens in die bibliotheek willen snuffelen alleen één probleempje. Ik zal waarschijnlijk niet in staat zijn om het te lezen
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 18-12-2007 16:45:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation: Dan zijn we met twee...
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 18-12-2007 16:53:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: u riep
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 27-01-2008 20:04:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation: Als ik me niet vergis waren die woorden aan mij gericht :-)
(bericht gewijzigd op 27-1-2008 20:51:09)
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 27-01-2008 20:50:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Invasion: Wetenschappers willen resten Galilei opgraven

ROME - Italiaanse en Britse wetenschappers willen de stoffelijke resten van sterrenkundige Galileo Galilei opgraven. Zo willen ze erachter komen of oogproblemen zijn wetenschappelijke werk hebben beïnvloedhttp://www.nu.nl/wetenschap/1904339/wetenschappers-willen-resten-galilei-opgraven.html
Op 23-01-2009 21:46:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden