In de decembereditie van het (doorgaans aan te raden) maandblad Kijk stond op de voorpagina ‘Apocalyps in 2012?’. Het betrof een artikel geschreven door Gert Jan Pos. Aangezien we 2012 als onderwerp redelijk volgen moesten we wel lezen hoe de inkt dit keer gebakken was.
Het was een semi-sceptisch stuk dat zich hoofdzakelijk diende van het feit dat álle onheilsprofeten het tot op heden mis hadden. Het begin van het artikel focust zich rondom Tom Cruise die een bunker tegen een invasie door ruimtewezen Xenu liet bouwen. Later wordt de film ‘War of The Worlds’ nog genoemd. Niet iets dat veel zegt over 2012, maar zo is de Kijk-lezer tenminste op de hoogte van het Scientology-gedachtegoed en het hedendaagse Hollywoodaanbod. We lezen verder...

Kijk, 2012
Kijk, 2012

Om duidelijk te maken dat er vooral niet teveel geloofd moet worden van de ‘2012-hype’ zijn 3 Nederlandse onheilsprofeten verzameld: Louwrens Voorthuijzen, Heinrich van Geene en Maria Brandwijk-Vogelaar. Drie ‘zieners’ waarvan er slechts eentje spreekt over 2012, namelijk Maria Brandwijk-Vogelaar van de Omnicum die meent dat ze een incarnatie van Maria Magdalena is. Ze is gestationeerd in Frankrijk en heeft alle verkoop van persoonlijk bezit als toelatingseis. De opbrengst daarvan moet aan Maria worden gegeven en de leden krijgen er workshops en cursussen voor terug. Alleen wie in ‘het lichtgebied van Omnicum’ zit zal de ramp in 2012 overleven.

Maya-kalenderGelukkig, na een groot deel informatie die het onderwerp geen recht aan doet, behandelt de schrijver de Mayakalenders ook. Daarvan weet hij dat er verschillende zijn om er vervolgens slechts drie te noemen. De auteur schetst rigide dat de Maya’s geloofden dat, als het op dagcombinatie X regent, het op de volgende gelijke dagcombinatie ook zal regenen. Zo ongenuanceerd pikten de Maya’s echter hun informatie niet uit de kalenders op. De gedrukte insinuatie dat de Westerse wereld uitgaat van vooruitgang waar de Maya’s dat niet deden, is op los zand gebouwd. Vooruitgang, groeiprocessen, waren de Maya’s niet vreemd. Hun kalenders beschrijven net dat soort evoluties, waar onze Westerse kalender eenzijdig en losjes de Zon, Maan en Aarde als fundamenten kent.

Auteur Gert Jan Pos is een surfer, blijkt aan zijn korte opsomming van internetpagina’s over 2012. ‘Zelfs een eigen startpagina,’ verbaast hij zich. Hij las dat de kalenders in verband werden gelegd met de opwarming van de Aarde en het gat in de ozonlaag. Pos merkt op dat de ‘gelovigen’ hiermee lijken te zeggen dat de Maya’s nog zo gek niet waren. De strekking van het Kijk-artikel is dat we het allemaal niet te serieus moeten nemen. Zo wordt er ook beweerd dat de Mayakalenders het smelten van de polen voorspellen, terwijl de Maya’s hoogstwaarschijnlijk niet eens wisten dat er poolkappen bestonden, laat staan dat ze zouden smelten.
Rond het einde van het middenstuk wordt duidelijk wat de bron is van het 2012-scepsisme. Pos baseert zich op slechts één (slecht) boek: Apocalyps 2012 van Lawrence E. Joseph, eerder ook op GW besproken. Daarin meent hij te lezen dat alle planeten op 21 december 2012 op één rij staan. Een vaak voorkomende misvatting. Wat Lawrence in zijn boek beweert is dat in 2012, precies zoals de Maya’s voorspelden, een kosmische samenstand zal plaatsvinden. Voor het eerst in 26.000 jaar zal op 21-12-2012 om 11.11 universele tijd de aarde precies in lijn liggen met het centrum van het universum. Iedereen met astrologie-software kan zien dat de eerstkomende planetaire samenstand, alle planeten op een rij, pas in 2040 is. De Kijk-redactie had klaarblijkelijk geen astrologie-software geïnstalleerd en blies deze oude 2012-hoax nieuw leven in. Toch raden ze ons aan op te letten voor slinkse moderne Mayaprofeten: ‘de hedendaagse Mayaprofeten vermengen hun evangelie heel modieus met dat van milieu-activisten en anti-globalisten’. Sowieso is er geen sprake van een nieuwe ijstijd, aldus de schrijver van het artikel.

Nog geen nieuwe ijstijd
( Nog geen nieuwe ijstijd )

Onder de kop ‘Hemelse ontknopingen’ beschrijft een artikel-inlay 4 vormen van eindtijden: de Hindoes die wachten op de ruiter uit de hemel, de Christenen op de Apocalyps en Gods oordeel, Moslims op een hemel vol rook en sterrenkundigen op asteroïde 1950 die in 2880 de Aarde een kosmisch kusje zal geven. Daaronder bevindt zich de literatuurlijst die uitsluitend bestaat uit het Apocalyps 2012-boek van Lawrence E. Joseph.
Kortom, het Kijk-artikel bekijkt u beter niet, tenzij u van eenzijdige en flauw beargumenteerde opiniestukken houdt. Voor een bredere blik op verschillende omschreven eindtijden kunt u ook terecht in onze blogreeks ‘Der Untergang’. Meer informatie over 2012 vindt u in onze 2012-special die inmiddels al een jaartje oud is.

Ja Horus: @Tetzmol
Scherp!
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 14-12-2007 9:34:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Stefchenko:
J. K. Poer:

'Atheism is just another religion that screams...believe in me!'


Als je voor het gemak even vergeet dat atheisme op feiten berust wel. Atheisten kunnen de grootste schreeuwers zijn. Het is echter wel erg kort door de bocht om het in een lijn met religies te zetten.

Of kan je beelden van de eerste mens op de maan (conspiracy theories daargelaten) ook vergelijken met de gemiddelde science fiction film?
Op 14-12-2007 20:39:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Stefchenko: Door de eeuwen heen zijn we religieuze dogma's gevoerd. Ik denk dat de 'strijd' die het atheisme levert ter overcompensatie van deze dogma's dient.

Een stukje zelfreflectie ontbeert men inderdaad veelal. Ook dit is echter onder andere terug te leiden naar de kerk. Waarom in jezelf kijken als het in een heilig boek te lezen valt, toch?

Los daarvan, een ieder is vrij (of zou dat moeten zijn) in het zoeken van zijn weg naar verlichting. Of dit nou uit theïstische of atheïstische overtuiging gebeurt.

En is ons ego niet een filter om ons niet direct van de wijs te laten brengen? We bekritiseren overtuigingen die niet de onze zijn, om deze zodoende verder van ons af te plaatsen. Je ego, je ik, je ziel. Datgene wat je op jou pad naar verlichting houdt.

Mijn punt is, atheïsme doorbreekt door 'strijd' wel dogma's en kan mensen motiveren buiten hun tunnelvisie te kijken. Het lijkt mij dat dit juist tot een stuk zelfreflectie leidt.
Op 15-12-2007 4:13:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Wat een waardeloos artikel in kijk.

@redactie van kijk: Doe eerst je huiswerk eens wat beter voor je wat publiceerd!!!

Ff een zeer realistische visie van mij zonder enige vorm van hokus-spokus:

Ik denk zelfs dat de periode van 2012 naar 2013 onopgemerkt aan ons voorbij gaat, ofwel er gebeuren gewoon geen schokkende zaken behalve dat er nog meer stomme beslissingen genomen zullen worden in Den Haag, maar gebeurt dat al niet hele decenia's?.

Dat de tijd en alles steeds sneller lijkt te gaan is ook maar schijn.
Dat is in principe heel normaal en wordt veroorzaakt door het biologische proces dat we gewoon "ouder worden" noemen.
Tijd is namelijk niks meer en niks minder dan een door de mens verzonnen iets wat ook nog eens geld opleverd door in een steeds korter wordend tijdsbestek steeds meer werk af te leveren.

Ik begin steeds meer in bovenstaande te geloven en ik denk dat dat ook de realiteit is en niks meer en niks minder.

Bovendien wordt de aarde heus wel weer een keer door een steentje getroffen uit de ruimte, iets waar iedere planeet mee te maken heeft wat bovendien niet aan een jaartal te koppelen is.

Mensen houden van doomdenken.

De enige 2 doomscenario's wat denk ik voor mij van toepassing is, is dat ik me dusdanig te pletter in werkt dat mijn hart er op een dag gewoon mee stopt.
Of dat het leven zo duur wordt dat ik sterf aan de g-honger.
Beide door mensen veroorzaakte scenario's zonder magie of whatever.

(bericht gewijzigd op 15-12-2007 17:57:59)
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 15-12-2007 17:56:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Oja, en echt in de toekomst kijken kan niemand
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 15-12-2007 18:16:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Nu moet ik eerlijk toegeven dat er weldegelijk meer is tussen hemel en aarde. Diep in mezelf weet ik ook wel dat het een en ander gebeurt en nog staat te gebeuren. Alleen wat weet ik niet, ja ik weet het wel, maar niet in dit bewustzijn

De reden dat ik een dergelijk scenario plaatste was omdat ik het totaal niet eens ben met de info dat kijk ons verschaft.
Kun je netzo goed gaan geloven dat er gewoon niks gebeurt

Enne, in de toekomst kijken kunnen sommige mensen weldegelijk
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 16-12-2007 2:57:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
schelpje: @ Boro
nu gaan we het waterman(Enki) tijdperk in van waaruit dus allemaal weer nieuw

Waarom zijn volgens jou waterman en Enki onderling verwisselbaar, waar baseer je dat op?
(bericht gewijzigd op 16-12-2007 9:46:07)
Op 16-12-2007 9:46:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
schelpje:
Boro:

marga:

@ Boro
nu gaan we het waterman(Enki) tijdperk in van waaruit dus allemaal weer nieuw

Waarom zijn volgens jou waterman en Enki onderling verwisselbaar, waar baseer je dat op?


Er zijn meerdere manieren om de sumerische overleveringen te lezen. Eén daarvan is het astrologische aspect want zo hadden alle vooraanstaande Nefilim een naam die overeenkwam met een sterrebeeld. Enki -Aarde / Enlil-uranus / Ninmah-maan / Inanna-venus / Anu-zon enz.


Helder


(bericht gewijzigd op 16-12-2007 12:00:05)
Op 16-12-2007 0:00:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
Lemetje:

De conjuctie is al geweest op 20-12-2007, omdat de Gregoriaanse kalender 5 jaar verschil heeft ondertussen met de Juliaanse. Heb er niets van gemerkt en de media zwegen ook in alle talen.

De conjunctie duurt enkele jaren en is eigenlijk een periode van om en bij de 16 jaar. Er is geen 1 punt daarin. Hey, we hebben het hier over de zon en de melkweg. Dat zijn geen tennisballetjes maar gigantische hemelobjecten. Denken dat je dan over 1 dag kunt spreken lijkt mij (met alle respect) naief.
(bericht gewijzigd op 29-1-2008 20:17:31)
Op 29-01-2008 20:17:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
paragnostwillem:

ach denk dat ze vergeten zijn een variable te laten meedoen dat maak een verschil van plus minus 400.000 jaar

Ehm...

We hebben het over de meest precieze kalender ter wereld die die van ons laat verbleken en jij denkt dat hij er 400.000 jaar naast zit? Das straffen toebak.
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 01-06-2008 13:28:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
paragnostwillem:

dat zou inhouden dat de wereld iedere keer een chaos wordt als amerika een president kiest

Daar zeg je zo wat. Ordentelijker wordt het er alleszins ook niet op.
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 01-06-2008 16:57:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden