Ik roep wel altijd flink dat ik nooit iets koop aan de deur, maar ik ben aardig op weg om verhangen te raken aan een nog veel gevaarlijker manier van inkopen doen: eBay, de natte droom van de koopjesjager, het casino van Monte Carlo voor de huismussen en de schijtlijdsters onder ons. Ik neem aan dat u het systeem beter kent dan ik. Voor een klein bedrag kan u alle rommel die u in de garage of op zolder heeft staan, in de vorm van een foto te koop aanbieden op het internet. U stelt een minimum verkooppprijs vast en wacht af...

Na een paar dagen komt er een vriendelijk bericht: 'Beste klant, een mevrouw uit Düsseldorf heeft 2 euro geboden voor uw lampenkap (of vergrootglas, lege rolmopsbokaal, Monopoliespel, geurkaars in de vorm van een hartje, bierglazen, nooit gebruikte deodorant die je vorig jaar kreeg met Nieuwjaar, euroconvertor, postzegels, ...).

Eigenlijk heeft men geboden voor uw object - alles bij eBay noemt een object. Probeer maar eens je schoonmoeder te verkopen: u zal zien dat 'het object' nog drie dagen op het internet blijft. Ondertussen kan het bod steeds verhoogd worden. Succes ermee!

En ja, vlak voor het afsluiten heeft een meneer uit Poelkapelle nog één euro méér geboden voor uw lampenkap. U stuurt dus uw object naar België en Poelkapelle stuurt het geld naar u en de zaak is beklonken. Wie vals speelt krijgt een negatieve beoordeling en mag in het vervolg niet meer meedoen. Om de zoveel dagen wisselt het aanbod op het internet zodat iedereen steeds weer op zoek kan gaan naar nieuwe, geweldige, totaal overbodige objecten, in de hoop ooit dat éne fantastische koopje te doen, dat alle lampenkappen, rolmopsbokaals en geurkaarsen onder uw bed zal doen vergeten.

Persoonlijk zit ik na 3 weken eBay opgezadeld met een aquarel uit Spanje, voorstellende een koe in een rode wei, een gehandtekende foto van Bruce Willis, vier dvd's met filmklassiekers, een gefossiliseerde vis van 600 miljoen jaar oud en een boek over piramiden, ik denk in het Pools. Ik heb er zo goed als niets voor betaald, maar voor tien keer bijna niets kan een mens toch eens lekker gaan eten en dus heb ik me voorgenomen vanaf nu een tikkeltje kieskeuriger te zijn. Tot gisteravond...

Ik had onder het hoofdstuk 'Kunst' gekeken met als onderverdelingLower Manhattan van George Grosz 'Lelijke landschappen en schilderijen van blote vrouwen' en ineens stuitte ik op een lichtjes verkreukte tekening van de Duitse tekenaar George Grosz. Nu moet je weten dat ik een fan ben van laatstgenoemde. George Grosz was tijdens en na de Eerste Wereldoorlog zowat de beste karikaturist ter wereld. Hij tekende kapitalisten met dikke sigaren, straatmadelieven, kwaaie honden en fascisten met lelijke bakkesen en soms al dat fraais tegelijk. Toen hij op de loop ging voor Hitler en hoopte dat ze hem in Amerika met wijde armen zouden onthalen, viel dat tegen en is hij redelijk arm gestorven. Maar intussen, zoals het blijkbaar hoort bij echte kunstenaars, wordt er overal gevochten om zijn werk en dus was die tekening op eBay een godsgeschenk.

De eigenaar, een anonieme meester uit Wenen, schreef dat hij niet zeker was of zijn Grosz een originele tekening was of een kopie. Hij had ze laten nakijken in een museum en daar zeiden ze: 'Ze is echt', maar een garantie kon hij niet geven. De biedingstermijn liep af binnen het uur. Het hoogste bod was 780 euro.

Ik wist dat een vergelijkbare tekening een maand eerder in Londen geveild was voor 50.000 euro. Een winst van meer dan 49.000 euro op één minuut! Taksvrij! Ik heb nog een uur geaarzeld en dan niets gedaan. De Grosz is naar een andere, stoutmoedigere bewonderaar gegaan. Waarschijnlijk was de tekening een vervalsing. Volgens een kenner, die ik deze morgen belde, is minimum 90 percent van de kunst op eBay vals en kan je beter alleen maar lampenkappen kopen.

Maar toch... Mijn object zag er zo mooi en zo echt uit. Wat zou u gedaan hebben? Gegokt op die 10 percent?

Ja Horus: Voor mij is het een half maandsalaris, maar er zijn natuurlijk ook mensen die het per uur verdienen. Dan gokt het wat makkelijker weg...
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 25-12-2007 10:45:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden