Copuleerde de moderne mens met de Neanderthaler, en zo ja, resulteerde dat in eenRoemeense schedel van 26.000 jaar geleden half-menselijke/half-Neanderthaler hybride? Volgens de auteurs van een nieuwe studie is het antwoord 'misschien ja' voor zover het onderling copuleren, maar 'zeker neen' voor een hybride. Centraal in de studie - die online gepubliceerd is in de Journal of Human Evolution - staat een 29.000 jaar oude Roemeense schedel, één van de oudste Europese fossielen met 'menselijke kenmerken'. Maar de kenmerken zijn niet direct een 'perfect match' met de onze, zodat sommige wetenschappers het voorstelbaar achten dat het wel eens een kruising tussen mens en Neanderthaler zou kunnen zijn.

Volgens studieleider Dr. Katerina Harvati, een onderzoekster bij 'The Department of Human Evolution' bij het Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology en professor in de antropologie bij de City University of New York Graduate School, is dat niet zo.

'De schedel verschilt van de moderne mens op een subtiele manier en dat is normaal binnen de waaier van moderne menselijke variatie', zegt Harvati, die met een andere onderzoeker van het Max Planck Instituut, Dr. Philipp Gunz, en Professor Dan Grigorescu, van de Universiteit van Boekarest, samenwerkte.

'De schedel heeft bijvoorbeeld lichtjes zwaardere wenkbrauwen dan de gemiddelde persoon en is over het algemeen enigszins robuuster dan gemiddeld. Later evolueerde de moderne mens gewoonweg geleidelijk aan naar een lichter en slanker uiterlijk', voegde ze er aan toe.

Calvaria Cioclovina

Schedels vergelijken

Samen met haar team maakte ze gedetailleerde 3D-berekeningen op de Roemeense schedel, Calvaria Cioclovina genoemd. Ze vergeleek de metingen met gelijkaardige hoofdvormanalyses van de Neanderthaler, de moderne mens en fossielen van andere hominiden die in Europa, Afrika en landen rond de Oostelijke Middellandse Zee gevonden werden. Ze bestudeerden ook dierlijke hybriden en ontwikkelden een ongekende lijst van voorgestelde criteria voor de evaluatie of een fossiel al dan niet een hybride is. De criteria omvatten: groter of kleiner dan de gemiddelde soort, bewijsmateriaal voor ontwikkelingsinstabiliteit en de mogelijke aanwezigheid van zeldzame attributen zoals extra tanden of beenverbindingen.

'Cioclovina voldeed aan geen van deze criteria - een sterke weerlegging van de hypothese dat het een hybride vertegenwoordigt' zegt Harvati. 'Onze theorie stelt dat de modern mens tussen 200.000 en 100.000 jaar geleden op één enkele plaats - meest waarschijnlijk Afrika - evolueerde en later om agrarische redenen, samen met de Neanderthaler, de wereld afreisde.'

De onderzoekers sluiten echter niet uit dat het onderling 'kruisen' kan hebben plaatsgevonden. De moderne mens en de Neanderthaler zijn immers zeer dicht verwante soorten. Vandaag de dag zijn er verwante primatensoorten die in beperkte graad onderling copuleren, zodat de onderzoekers niet uitsluiten dat het onderlinge 'kruisen' kan hebben plaatsgevonden. Als het gebeurde was het echter een zeldzame gebeurtenis en het resultaat was zeerzeker niet significant voor de verdere evolutie.

Clark Kendt: Duidelijk.:S
(bericht gewijzigd op 18-12-2007 13:01:45)
Op 18-12-2007 13:01:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: @ clark; whahahahahaha goeiuh tis wel een lekker ding (A)
Op 18-12-2007 14:34:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Zett: ik zou graag aannemen dat dat een van de 2 rassen was die wij als voorouder mogen betitelen
Op 18-12-2007 23:11:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
Ron B.:

.:

Het is voldoende aangetoond dat wij niets met de Neannies hebben te schaften.

wat het vraagstuk nóg groter maakt
we moeten toch ergens van afstammen...

VAN ALIENS
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 19-12-2007 13:16:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
celtic:

VAN ALIENS

Precies: http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1192

:S
Op 19-12-2007 13:41:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
marwinius: Zelfs als er nageslacht is geweest, is het zeer de vraag of dat heeft meegeholpen bij de voortplanting van onze voorouders.
Op 23-01-2009 21:25:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje:
marwinius:

Zelfs als er nageslacht is geweest, is het zeer de vraag of dat heeft meegeholpen bij de voortplanting van onze voorouders.


Kijk om je heen...uiterlijke en karakteristieke kenmerken kunnen generaties lang terugkomen.

Nb. e mens copuleerd met alle mogelijke levensvormen.
Op 24-01-2009 9:28:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
marwinius:
lemetje:

Kijk om je heen...uiterlijke en karakteristieke kenmerken kunnen generaties lang terugkomen.

Nb. e mens copuleerd met alle mogelijke levensvormen.

...en kunnen misschien nakomelingen krijgen, die op hun beurt vaak geen jongen meer kunnen krijgen.
(denk aan paard met ezel)
Op 24-01-2009 17:11:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden