Afgelopen 9 december hadden bijna alle media een artikeltje overgenomen over een Amerikaanse glazenwasser die een val van 47 verdiepingen wist te overleven. Zijn broer en collega die samen met hem de diepte in viel overleefde de val niet. Apart verhaal, maar de vraag hoe iemand een val van 47 etages kan overleven werd niet beantwoord.

In de historie zijn meer gevallen bekend van mensen die een behoorlijke doodsmak hebben overleefd. Zo was er een man in Minneapolis die 16 etages aan zich voorbij zag vliegen om vervolgens in de overkapping te blijven hangen. Of wat dacht je van een parachutespringer die zonder zowel zijn shute als noodshute van 1000 meter hoogte crashed in een vijvertje met amper een meter water. Beide wisten hun val te overleven.

Toch is er een verschil. Een laagje water en zachte bodem van een vijvertje of een meeverende overkapping kan de impact op het lichaam redelijk verzachten. Er zijn meer van dergelijke verhalen bekend en hoewel ongelovelijk toch waren en meestal verzachtende omstandigheden. Takken van een boom, bosschages, een dik pak sneeuw of een redelijk schuine ondergrond (zodat de energie werd omgezet in een rollende beweging.) Maar wat hielp de glazenwasser?

De broers stonden dus op hun platform toen het ding afbrak. Collega's van de onfortuinlijke glazenwasser denken dat broers geprobeerd hadden om het platform als surfplank te gebruiken. Naar verluidt krijgen New Yorkse glazenwassers in hun training die tip mee. Door plat op het platform te blijven liggen verhoogt men de luchtweerstand en dus daalt de snelheid van de onvrijwillige afdaling. Dat en een behoorlijk dosis geluk zou misschien voldoende zijn geweest.

Formeel is er nog geen verklaring afgeven en de kans dat die komt is nihil. Wel troffen de hulpdiensten de overlevende broer zittend en bij bewustzijn op het overgebleven deel van het platform aan. Zijn minder gelukkige broer lag half onder het platform. Misschien was het de combinatie van verhoogde luchtweerstand door op het platform te blijven liggen en een ietsje zachtere landing door deels op de broer terecht te komen voldoende? Misschien iets voor mythbusters om het uit te proberen?

Hoe hard vallen we eigenlijk?

Een mens bijvoorbeeld van een kilometer of tien hoogte valt zal hij eerst versnellen, dan steeds minder versnellen omdat de wrijvingskracht steeds groter wordt, dan even met constante snelheid vallen, en dan, naarmate de lucht steeds dichter wordt, zelfs weer een beetje gaan vertragen. Hij smakt ongeveer met een vaartje van 200 km per uur tegen de grond. Van relatief behoorlijke invloed is Cw (Weerstandscoëfficient) waarde. Als een duiker met het hoofd loodrecht naar beneden valt zal de snelheid toenemen en met armen en benen horizontaal gespreid afnemen.

In de wereld van parachutisten weet men al lang dat om een doodsmak te overleven het handig kan zijn om onder anderen:

1) je luchtweerstand te vergroten, dus horizontaal vallen.
2) proberen naar een zachte(re) landingsplek te sturen.
3) met de voeten eerst de grond te raken.
4) buig dan door de knieen en rol mee.
5) ontspan je zo veel mogelijk.

Garanties worden echter niet afgegeven.

Ondanks natuurkundige wetten en goedbedoelde tips kom je zonder een behoorlijk portie 'geluk' nergens en kan je je nek al breken als je van de drempel valt. Het blijft wonderbaarlijk.

cappuccino: Mijn ecgrste nachtmerrie is nog altijd die van in een lift staan die plotsklaps van grote hoogte naar beneden klettert. Zijn daar ook handige tips voor?
Op 24-12-2007 10:53:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
cappuccino:

Mijn ecgrste nachtmerrie is nog altijd die van in een lift staan die plotsklaps van grote hoogte naar beneden klettert. Zijn daar ook handige tips voor?

Drie weesgegroetjes
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 24-12-2007 0:39:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje: valt mee dus...
...
Op 24-12-2007 16:56:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
Horatio:

cootje:

valt mee dus...

COOOOOOOOOOTTTTTTTJJJJJJJEEEEEEEEEEEE!!!!?????

Give me a c
Give me a o
Give me a o
give me a t
give me a j
give me a e

Yeeeee cootje!!! maakt nu vrije val van stoel

(bericht gewijzigd op 24-12-2007 17:38:53)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 24-12-2007 17:35:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden