Afgelopen weken kwamen er weer beesten in het grenswetenschappelijke nieuws. Zo kwam afgelopen week de Australische kat Jelly in het nieuws die één van zijn negen levens kwijt raakte. Wat gebeurde er? Jelly (zie foto hieronder) kwam doodleuk de tuin inlopen met een uiterst giftige en levende 'copperhead' slang om zijn nek geknoopt. Paniek alom en er moesten slangen experts aan te pas komen om de kat van de slang te verlossen, of andersom zo u wilt. Aanvankelijk leek Jelly het voorval zonder problemen doorstaan te hebben echter een dag later was de kat toch door het gif ziek geworden.

( Let op de slang om zijn nek )

Geen nood. Jelly ging naar het ziekenhuis en kreeg anti-gif en maakt het nu naar verluidt goed. De reden waarom de kat toch de giftige beet overleefde is volgens artsen te danken aan z'n snelheid. Vermoedelijk heeft de slang slechts de kat geschampt waardoor er geen direct fatale dosis in de kat terecht kwam.

Zet een bewegingcamera neer in het bos en je vangt de meest vreemde wezens op de gevoelige plaat. Ditmaal geen 'bigfoots' maar een unicorn of liever triocorn hert. De Amerikaan David Ebeling moest wel heel gek opgekeken hebben toen hij ontdekte dat het hert op de foto's een extra hoorn op z'n kop had. Collega's die de foto nader bekeken meenden dat de extra hoorn een stuk van een gewei is dat bij een vechtpartij in de kop van het onfortuinlijke hert is blijven steken. Een grap van genenpoel of een souvenir van een vechtpartij? Wie zal het zeggen, opzienbarend is het in ieder geval.


( Hert met extra stukje gewei )

Mammoet beschoten vanuit de ruimte. Het klinkt als een titel van een maf science fiction verhaal maar het is echt zo. Wetenschappers ontdekten in 35.000 jaar oude slagtanden van een mammoet fragmenten van een meteoriet. De slagtand werd gevonden in Alaska. In Siberië was al eerder een schedel van een oeroude bizon gevonden met exact dezelfde inslagpatronen. Toch had de bizon het schot ruimte hagel overleefd bewijst nieuw botweefsel dat later rond de kratertjes was gevormd. Het idee is dat een enorme meteoriet in de atmosfeer als een soort fragmentatiebom uit elkaar is gespat. Misschien leiden deze nieuwe inzichten op de vraag hoe de massale uitsterving in het verleden hebben kunnen plaats vinden.


( Slagtand met inslag sporen )


( Nikkel-ijzer fragmenten in het bot )

Het leuke van zoölogie is dat het boek nooit uit is. Onlangs ontdekte men weer tal van nieuwe soorten waarvan we niet wisten dat we deze planeet met ze deelden. Zo ontdekte men in Ghana een nieuw soort teek, de spinnenteek, zo genaamd om zijn gelijkenis met een normale spin. De nieuw ontdekte tekensoort, waarbij de mannelijke exemplaren zijn voortplantingsorganen op de pootjes heeft, behoort tot een aparte groep waarvan er nog maar 57 andere soorten bekend zijn.


( Hoera, weer een nieuwe soort )

En dan hebben we nog het verhaal van de verdwenen forellen in Engeland. Eigenaars van een forellenkwekerij moesten met lede ogen toezien hoe er steeds meer forellen zonder een spoor na te laten uit de kweekvijvers verdwenen. Gelukkig wist de 59 jarige natuurfotograaf Dennis Bright het mysterie met één druk op de knop op te lossen. De forellen zwommen gewoon tegen de stroom in een afwateringspijp in op weg naar hun vrijheid. Ondanks het hoogteverschil en nauwe doorgang van de pijp wisten de forellen gewoon hun ontsnapping uit te voeren. Forellen zwemmen met de komst van het paarseizoen graag tegen de stroom in om in de bovenlopen van rivieren en beken te paren. Hun motivatie om te ontsnappen had dus niets met vrijheid maar alles met seks te maken.


( Forellen gaan de pijp in hun vrijheid tegemoet )

Gerelateerd aan deze publicatie:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden