AperitiefBreekt het angstzweet je al uit? Heeft je partner nu net die gasten uitgenodigd die steeds opnieuw niets minder verwachten dan de culinaire apotheose van het jaar? Is je inspiratie tot onder het vriespunt gezakt, al was het maar om je nog meer stress te bezorgen? Vrees niet langer, een geslaagd feest start je sprankelend met een origineel aperitief: bubbels, een kleurrijke cocktail, een gezond vruchtensapje, een borrelhapje,... en het (grenswetenschappelijke) feest kan beginnen.

Een streepje informatie

Het woord 'aperitief' komt van het Latijnse werkwoord 'aperire', wat openen betekent. De traditie van het aperitieven zou ontstaan zijn om de spijsvertering en de speekselaanmaak te stimuleren. Verwen je gasten daarom vanaf de eerste minuut. Goed begonnen is immers half gewonnen.

Shaken maar

Veel feestjes starten met een glas champagne of schuimwijn. Geef toe, je voelt dat de godendrank je doet sprankelen: net of er een engeltje op je tong pist. Champagne is een glamourdrank, een drank voor de magische momenten. Er zijn niet alleen veel en soms bijzondere grote verschillen in kwaliteit, ook de smaakstructuur kan verscheiden zijn. In het algemeen is die fris en knapperig.

Maar het hoeven niet altijd bubbels te zijn. Verras je gasten eens met iets anders. Cocktails zijn tegenwoordig zeer populair. Ze zijn niet alleen erg lekker, maar geven je feest ook de nodige kleur. Bovendien kan iedereen zijn smaak kiezen: zoet, bitter, exotisch, met of zonder alcohol, met ijsblokjes, met vers fruit, met honing, ...

Het gamma aan en mixdrankjes is overweldigend. Veel gebruikte dranken voor cocktails zijn: Blue Monday (lichtgevende cocktail)gin, rum, bourbon, apricot brandy, cointreau, pisang ambon, amaretto, curaçao, sinaasappelsap, sodawater en suikersiroop. Shaken maar! Exotische smaken vind je niet alleen in cocktails, ook allerlei kleurrijke vruchtensapjes voeren je zo mee naar exotische oorden: ananas, banaan, kiwi, passievrucht, ... Het geeft de feestruimte trouwens een exotische look. Je schudt met wat fantasie zo een aardig tafereeltje uit de mouw vol heerlijk geurende fruitsoorten, aperitiefdrankjes, fruitsapjes, borrelhapjes, ... Zelfs al triomfeert de eenvoud, je zal steeds het gevoel hebben dat je in de Tuin van Eden bent beland...

Een grenswetenschappelijke cocktail? Klik op het plaatje hierboven voor de bereiding van een lichtgevende Blue Monday.

Heerlijke hapjes

Natuurlijk mag de maag niet vergeten worden bij het aperitief. Ook hier is er een waaier aan keuze: Borrelhapjestoastjes met zalm, paté, kerstomaatjes met garnalen, tapenade van olijven, tomaten, foie gras of kaviaar. Je kan ook kiezen voor gazpacho, rauwe groenten, brochettes van tomaat en mozzarella, meloen en ham, mini-quiches of mini-pizza's, ... Maar wie zeker wil scoren bij alle gasten, jong en oud, kiest voor chips en nootjes. Te gewoon? No way! Het assortiment is tegenwoordig zo ruim dat iedereen er zijn smaak in terugvindt. Wie op zijn lijn let hoeft niet van al dat verrukkelijks af te blijven. Light-producten bieden de oplossing. Let wel op dat je niet overdrijft met aperitiefhapjes. Het aperitief moet de honger scherpen, maar mag die niet stillen.

Nog interessant om weten is dat een aperitief met een hoog alcoholpercentage en weinig suiker de meeste honger opwekt. En nu aanschuiven aan de feestdis...

nvdr: lichtgevende ijsblokjes zijn verkrijbaar in diverse kleuren en hebben een aan/uit schakelaar om continue te branden of knipperstand. Je kan ze meermalen gebruiken, gewoon in de vriezer. Richtprijs: 1,5 euro. Per stuk natuurlijk...

celtic: Froost,hik.Sorry last van de chemie
(bericht gewijzigd op 29-12-2007 9:54:51)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 29-12-2007 9:54:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2016Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden