Collega Ubbo Wokkels had het in zijn blog 'Knoflookwijsheid nu wetenschap' over - vanzelfsprekend - knoflook. Verder onderzoek naar de affaire - de GW-redactie pluist alles uit - bracht ons op het - in eerste instantie onwaarschijnlijk - spoor van de Stinkende Roos. En we werden er - godzijdank - wijzer van. Een mens zou voor minder zijn nachtrust laten. En wat we allemaal ontdekten...
Zolang er al atleten aan wedstrijden deelnemen wordt er gepoogd de sportieve prestaties met allerlei middelen te verbeteren. KnoflookIn de Oudheid, in de tijd van de originele Olypische Spelen, gebruikten de Grieken daarvoor knoflook. Niet als psychologisch oorlogswapen, maar omdat men toen al wist dat knoflook revitaliserend werkt, dat hij het uithoudingsvermogen verbetert en een gunstige invloed heeft op de tanende seksuele drift. Modern wetenschappelijk onderzoek heeft achterhaald waarom: knofloof is een weldaad voor hart en bloedvaten. Daarom is hij als geknipt voor de moderne mens.

Moderne wetenschap leert ons dat knoflook:

- een echt tonicum is voor hart een vaten,
- het aaneen klitten van de bloedplaatjes voorkomt,
- het ontstaan van bloedstolsels tegenwerkt,
- mild cholesterol- en triglyceriden-vertragend werkt,
- verhoogde bloeddruk tegengaat,
- arteriosclerose helpt voorkomen,
- ontkrampend op de vaten werkt,
- licht vaatverwijdend is,
- de hartspier tegen zuurstoftekort beschermt.

De geur van knoklook

Knoflook is dus goed voor de liefde, en nog veel meer, al zit daar het bekende geurtje aan. Terecht noemden de Grieken hem dan ook 'Stinkende Roos'. Knoflookcapsules van de derde generatie zijn echter geurloos en bevatten de gunstige werkstoffen uit knoflook - hoog gedoseerd - met daarbij nog een reeks natuurlijke substanties die er een allround verzorgingsproduct voor hart en bloedvaten van maken, ook voor de kleinste vaatjes in hoofd en de benen. Dank zij een revolutionaire maceratiemethode bleef er in de capsules inderdaad plaats voor oxidanten, voor zogenaamde OPC's uit druivensuiker, Omega 3, B-vitaminen, rutine (vitamine P), Q10, meidoorn-, mistel- en ginkgo biloba extract.

Hoe en waarom het werkt

Er bestaan duizenden wetenschappelijke studies die de werkzaamheid van knoflook staven. Maar het is pas heel recent dat men juist weet waarom knoflook zo'n gunstige invloed heeft op onder meer de bloeddruk en de cholesterol, en waarom knoflook het risico op arteriosclerose en hartaandoeningen verlaagt. In het Amerikaanse vakblad 'Proceedings of the National Academy of Sciences' verklaarden biologen van de universiteit van Alabama in Birmingham hoe dat ineen zit:

'De organische zwavelverbindingen in knoflook zijn daar verantwoordelijk voor. Eiwitten op de membranen van de bloedcelllen zetten de zwavelverbindingen om in zwavelwaterstof - een signaalstof - die de membraankanalen opent in de spiercellen van de bloedvaten. Daardoor onstpannen die zich, met als gevolg dat de bloedcirculatie verbetert.'

Beter voorkomen

Laten we elkaar geen Liesbeth noemen: reeds bestaande ernstige arteriosclerose of een heuse hartkwaal kan men met geen enkel knoflookpreparaat genezen. Daar is overigens deskundige hulp voor nodig. Met een beetje vernuftig eten, een minimaal aan beweging en een goed allround knoflookmiddel kan echter veel ellende voorkomen worden. De cardiologen prijzen ons steeds weer het mediterrane, vooral Kretenzische dieet aan. En wat zit daar in? Omega 3, anti-oxidanten, OPC's, Q10, B-vitaminen, vitamine P, heel veel olijfolie in de keuken en... veel knoflook.

De GW-redactie wenst u nog geurige tijden toe.

cappuccino: Ik denk dat ik eens even ga kijken hoe ik in mijn aandelen knoflook-industrie zit. Zou wel eens the next best thing kunnen zijn als je het zo leest.
Op 02-01-2008 13:26:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden