Mysterieuze lichamen zijn door mensen gemaakte regelmatige veelvlakken, waarvan we niet weten waarvoor ze dienden. Regelmatige veelvlakken werdenMysterieuze meetkundige lichamen al rond 300 voor Christus beschreven door de Griekse wiskundige Euclides. Hij is de grondlegger van de meetkunde die je in schoolboeken tegenkomt, zijn belangrijkste werk is 'De Elementen'. Dit geeft in maar liefst dertien boeken de oudste systematische verhandeling over de meetkunde. Hierin worden achtereenvolgens de vlakke meetkunde, de rekenkunde en de ruimtelijke meetkunde behandeld. Het laatste, dertiende boek, eindigt met de constructie van vijf regelmatige lichamen. Dat zijn de tetraëder (4 driehoeken), de kubus (6 vierkanten), de octaëder (8 driehoeken), de dodecaëder (12 vijfhoeken) en de icosaëder (20 driehoeken). Dit zijn ook gelijk de enige vijf, want er is inmiddels bewezen dat er geen andere regelmatige lichamen bestaan. Aangenomen wordt dat de eerste drie regelmatige lichamen door de school van Pythagoras ontdekt zijn en dat ze ook bekend waren bij de Egyptenaren. De laatste twee worden gezien als ontdekkingen door Plato's academie.

Dobbelstenen als meetkundige lichamen

De steentijd

Al veel eerder, tijdens de steentijd, hebben mensen ook al regelmatige lichamen gemaakt Dodecaedron bal               - de zogenaamde 'mysterieuze lichamen'. In Schotland zijn meer dan 425 stenen ballen gevonden die gemaakt zijn tijdens de overgang van de late steentijd naar de vroege bronstijd, tussen 3000 en 1500 voor Christus. Archeologen vonden deze granieten ballen in graven, oude kerken, oude Romeinse kampen en bij de muur van Hadrianus.

Eerst dachten de archeologen dat de stenen als wapens en knotsen dienst deden, maar de vondst van steeds meer regelmatige lichamen heeft dit min of meer ontkracht. Nu weet eigenlijk niemand waar de ballen voor gebruikt werden, daarom worden ze ook mysterieuze regelmatige lichamen genoemd.

We weten wél hoe de ballen gemaakt zijn: met dezelfde techniek als waarmee Neolithische granieten stenen bijlen gemaakt werden. De stenen hebben ook dezelfde bewerkingen die we op megalithische bouwwerken tegenkomen. De meeste ballen zijn gedecoreerd met een aantal grote of kleine vlakken en hebben over het algemeen zes vlakken zoals bij een kubus. Er zijn ook complexere ballen gevonden die bestaan uit meerdere vlakken en er is zelfs een voorbeeld van een dodecaëder. Verder hebben veel ballen versieringen, zoals lijnen, cirkels en spiraalvormen.

Niet alle ballen zijn afbeeldingen van wiskundige lichamen, want sommige ballen zijn nog helemaal rond en hebben alleen de spiraalmotieven of hebben veel puntige knoppen. Ongeveer 390 van deze ballen zijn gecatalogiseerd door het National Museum of Antiquities of Scotland.

UGRO'S

Er zijn ook voorbeelden van regelmatige lichamen uit de Gallo-Romeinse tijd. Deze regelmatige lichamen staan bekend als de Gallo-Romeinse Pentagon-DodecaëdersOGRO - Dodeceadron (ook wel UGRO, Unidentified Gallo-Roman Object). De UGRO is een bronzen object in de vorm van een dodecaëder en is tussen de vijf en elf centimeter hoog. De dodecaëder is hol van binnen en in elk van de twaalf vlakken zit een gat. Deze gaten zijn van verschillende afmeting. Op elk van de twintig hoekpunten van het object zit een kleine kogel. Ze waren populair in de tijd van 100 na Christus tot 300 na Christus. Inmiddels zijn er zo'n 90 van dergelijke objecten gevonden en is er zelfs een icosaëder gevonden (UGRO2). UGRO2 was op de een of andere manier in de Bonnse bodem belandUGRO2 - Isocahedron en bevindt zich nu in het archief van het Rheinisches Landesmuseum. De UGRO'S zijn verder gevonden in de Romeinse provincies langs de Rijn en verder in Engeland, Frankrijk en Zwitserland.

De UGRO'S zijn gegoten en het origineel, met slechts twee van de twaalf openingen, ook wel productiegaten genoemd, werd in was gemaakt. Daaromheen werd een stevige mal gemaakt en vervolgens werd de mal gebakken waardoor de was smolt en uit de mal vloeide. De mal waarin het origineel als lege ruimte zat werd dan volgegoten met vloeibaar brons. De overige tien gaten werden er later ingeboord en de hoekkogels zijn door verhitting aan het object 'gelijmd'.

Twijfelachtige verklaringen voor UGRO'S

In één geval stonden er op de zijden van een UGRO de tekens van de dierenriem. Dit wijst op de meest waarschijnlijke verklaring voor de UGRO tot dusver. Men denkt dat een UGRO misschien de sterrenhemel representeert. Dit klinkt wat vergezocht, maar voor de Oude Grieken waren de regelmatige lichamen heel bijzonder. Plato spreekt in zijn 'Timaeus' bijvoorbeeld over de vijf regelmatige lichamen en hoe alles daaruit is opgebouwd. Het element vuur bestaat volgens hem uit deeltjes die de vorm van tetraëder hebben, lucht uit octaëder, water uit icosaëder en de grond natuurlijk uit kubussen. Het dodecaëder is volgens Plato door de schepper voor 'het geheel' gebruikt. Hij zou figuren gecreëerd hebben op de zijden van de dodecaëder.

Mensen met nog meer fantasie zien UGRO's als objecten die door buitenaardse wezens naar hier met UFO's gebracht zijn. Zo zijn er in de loop der tijd heel wat twijfelachtige verklaringen aangevoerd (een aantal hiervan is te zien op de wanden rond de UGRO in het Rheinisches Landesmuseum).

Helaas kon de GW-redactie ook niet bedenken waar de UGRO's voor dienden. Wij denken dat het mysterie van de UGRO's voorlopig nog onopgelost is. Misschien kan een oplettende lezer dat wel...

Radiation: Zoals je aanhaald antigone: het museum in Tongeren heeft een aantal prachtexemplaren. Rare dingen. Best een uitstapje waard!
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 31-12-2007 16:55:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt: kunnen die stenen ballen niet gewoon een soort kogels voor een katapult zijn ofzo?

:S
Op 31-12-2007 17:32:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation:
Clark Kendt:

kunnen die stenen ballen niet gewoon een soort kogels voor een katapult zijn ofzo?

:S


Welke humanoïd zo zoveel werk steken in een 'object' om even later in het water te gooien?
Misschien was de UGRO gevuld met zwavel. Prehistorisch vuurwerk!
En bovendien recycleerbaar!
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 31-12-2007 18:17:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation: Ik ben naar je link gaan kijken. Je hebt - tot mijn grote verbazing - gelijk met hetgeen je beweert. Desondanks uw opmerking komt mijn informatie uit een geschreven bron; zwart op wit. Wie de eigenaar is van de oorspronkelijke tekst laat ik in het midden, omdat het niet het minst in mijn belang is om een 'copyright' te schenden. Veel belangrijker voor mij is om informatie 'uit eerste hand' te mogen gebruiken. Ik vertrouw dus op mijn 'buitenlandse' bronnen, die me net nu hetzelfde vertellen...
Met kennisname,

Thomas Renneboog
(bericht gewijzigd op 31-12-2007 19:48:15)
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 31-12-2007 19:45:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
KC: Doet me denken aan een sleutel... Uit de film
Ik ben omdat 'ik' is. 'Ik' heeft nooit niks en is voor altijd.
Op 02-01-2008 20:59:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden