Nederland Sattelietfotoen België zijn twee van de meest verlichte landen van Europa. De belangrijkste toepassingen van verlichting zijn assimilatiebelichting in kassen, sportvelden en openbare verlichting, lichtreclame en tuinverlichting.

De lichtvervuiling is in kaart gebracht via Amerikaanse satellieten. Hoe roder de kleur, hoe meer licht er gemiddeld per hectare omhoog wordt gestraald. Zonder lichtvervuiling is het in Nederland en België mogelijk om 2500 sterren te zien. Met lichtvervuiling stopt de teller bij 50. Over lichtvervuiling en lichthinder is nog relatief weinig bekend. Negatieve effecten zijn: licht- en energieverspilling, ontregeling van de natuur, aantasting van gezondheid en verstoring van het nachtelijk landschap. In dit blog meer informatie over deze effecten.

Lichtverspilling

Het licht van straatverlichting of schijnwerpers die een gebouw verlichten komt ook wel eens ergens terecht waar het niet nodig of gewenst is. Bijvoorbeeld een buurtuin of slaapkamer. Of deze verspilling van licht ook echt als hinder wordt ervaren, verschilt per persoon en per lichtbron.

Ontregeling natuur

Uit onderzoek blijkt dat verlichting negatieve effecten op dieren heeft. Omdat meer dan 50% van de dieren 's nachts actief is, heeft licht een grote impact. Veel dieren worden aangetrokken of juist afgestoten door licht. Dit zorgt voor versnippering van leefgebieden, maar ook voor een grotere kans om ten prooi te vallen aan andere dieren. Een mooi voorbeeld zijn de vele insecten die rond een lamp draaien. Desoriëntatie kan leiden tot uitputting. De sterke teruggang van de insectensoorten wordt door een aantal onderzoekers dan ook vooral aan verlichting toegeschreven.
Een ander belangrijk effect is het ontregelen van de biologische klok. Dit dagelijkse ritme wordt gestuurd door licht en donker. Onnatuurlijke verlichting kan de biologische klok verstoren. Vogels gaan bijvoorbeeld eerder zingen, eerder of later paren, nesten bouwen of trekken. Dit beïnvloedt de overlevingskansen van de soort.

Energieverspilling

Gemiddeld komt 50% van het jaarlijks elektriciteitsverbruik van een gemeente voor rekening van de openbare verlichting. 3% van de Nederlandse elektriciteit gaat op aan het verlichten van kassen. Er kan nog veel energie bespaard worden door anders en efficiënter te verlichten. Dit kan oplopen tot wel 80%.

Lichtreclame

Aantasting gezondheid

Over de gevolgen van nachtelijk kunstlicht voor de mens is relatief weinig bekend. De gezondheidsraad concludeerde in het jaar 2002: 'Hoewel er geen aanwijzingen uit epidemiologisch onderzoek zijn, valt niet uit te sluiten dat buitenverlichting, door verkorting van de avond en de nacht, via stress en in combinatie met andere stressfactoren in de leefomgeving, op den duur leidt tot aantasting van de gezondheid'.

We hebben duisternis nodig om te rusten. De rust brengt ons in een diepe slaap. In die slaap verwerken wij onze dagelijkse ervaringen van emoties en andere indrukken die ons de voorbij dag opgeleverd heeft. In de slaap worden alle gedane lessen verwerkt en netjes opgeborgen in de hersenen. Als de zon ondergaat - en dat gebeurt niet voor niets - komt niet alleen het lichaam maar ook de geest tot rust. Het lichaam heeft een biologisch dagritme. Gaan we dat verstoren dan gaat de balans tussen geest en lichaam verloren. Alles raakt ontregeld en het lichaam raakt in de war.

Mensen met onregelmatige werkdiensten hebben hier vaak last van, met het gevolg dat er veel lichamelijke klachten ontstaan. Melatonine is een belangrijk hormoon dat invloed heeft op de gezonde werking van het centraal zenuw-, maag-, darm-, hart- en vaatstelsel. Het speelt ook een belangrijke rol voor het afweersysteem. Dit hormoon wordt alleen aangemaakt in het donker en als men 's avonds niet met voldoende duisternis is omringt, stagneert de produktie van dit hormoon waardoor allerlei klachten optreden. Een mens die uit balans geraakt wordt niet alleen ziek, door lichtvervuiling gaan we minder goed - of niet - slapen. We krijgen stresskwalen en lopen het gevaar om gewillige slaven van de maatschappij te worden omdat we niet helder meer zijn en niet meer opvangen wat er werkelijk rondom ons gebeurt. De geest raakt vertroebeld en los van de dingen waarmee we verbonden zijn: de spirituele band tussen aarde en haar geestelijke natuur. We raken los van onze eigen natuur: 'het zelf zijn'. Dan komt de tijd dat de mens rijp is voor uitbuiting en overheersing.

Verstoring nachtelijk landschap

's Nachts, bij helder weer, zien we de mooiste sterren. Turend naar de hemel proberen we sterrenbeelden te ontdekken. Veel romantische gedichten zijn onder de sterrenhemel ontstaan. Maar door lichtvervuiling is de eens zo mooie sterrenhemel nog maar voor 10 tot 50 procent te zien. Veel objecten zijn voor de gewone amateur al niet meer waar te nemen. Dit vormt ook een probleem voor ufologen, maar misschien is dat juist de bedoeling: hoe minder men ziet, hoe minder men te weten komt.

Duisternis is de contramal van onze 24-uurseconomie, en die moeten we koesteren. Maar vooral: wat is een dichter zonder zijn sterrenhemel? Een mens zonder inspiratie. En zonder inspiratie is een mens een wezen zonder ziel...

 

Gerelateerd aan deze publicatie:
celtic: Weet je wat ook zo hinderlijk is? Die felle lampen die mensen aan hun deur of schuur hebben zitten en dat de hele nacht laten branden en je slaapkamer verlichten.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 03-01-2008 19:49:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
Ron B.:

iedereen mag van mij met kerst doen wat ze willen, maar als mijn buurman zo'n arreslee met 5 verschillende kleuren lichtjes die ook nog eens onafgebroken knipperen onder mijn raam zou zetten dan knip ik de draad ook door als hij m niet uitdoet...

waar ik zowieso niet bij kan is dat oa de NUON wedstrijden houd voor het mooist versierde (lees verlichte) huis, maar aan de andere kant zit te hameren op groene stroom, spaarlampen en apparaten van standby af te halen. sorry hoor, maar is dat niet een beetje dubbel? en is het niet op zn minst opvallend dat het bedrijf wat je die stroom verkoopt degene is die ook tot die wedstrijd oproept?

laat ieder maar doen wat ie wil, maar je zou kerstfeest ook evengoed commerciefeest kunnen noemen, en de mensen die daar niet aan mee doen hebben ook recht op hun mening


aplaus
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 07-01-2008 18:26:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation: Zie ik de lichtjes van de Schelde, dan gaat mijn hart toch sneller slaan...
Als ze de 'verlichting' op de walletjes maar niet doven, of de commercie is daar ook gedaan
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 07-01-2008 18:43:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden