Stel uw auto heeft kuren en u gaat naar de garage. De monteur kijkt in de uitlaatpijp, werpt een blik door de grill en meet de spanning op van de banden. Verbaasd ziet u hoe de monteur vervolgens een klein beetje olie aftapt voor onderzoek en met zijn oor op de motorkap ligt te luisteren naar het ronkende motortje. Na deze handelingen schrijft de monteur een briefje voor een specialist waarin te lezen staat dat de vulleiding mogelijk vervuild is of dat er ergens en lagertje uit is. Vervolgens krijgt u een vette rekening. U zou nooit meer naar die garage gaan. Toch doet uw huisarts bij u niet anders en blijft u rustig als tevreden klant nog jarenlang bij de piskijker terug komen. Natuurlijk is er een verschil. Doktoren kijken met afgunst naar het gemak waarmee automonteurs een motorkap openen om het inwendige te aanschouwen. Had u maar zo'n handige klep. Maar net dat uw partnerkeuze niet afhankelijk is van een stel mooie longen of lekker darmen koopt u geen auto om zijn glimmende lagers of mooie aandrijfstang. U laat zich leiden door het uiterlijk. Maar de ware schoonheid zit toch echt van binnen.


( Bevallige dood )

Mensen openmaken is een vak apart dat in de regel voorbehouden is aan medici en moordenaars. Maar de meeste artsen maken zo weinig mogelijk open en vooral zo gauw mogelijk weer dicht en moordenaars geven geen donder om uw innerlijke schoonheid. De ware genieters van het innerlijke volgen de leer van de anatomie. Laagje voor laagje pellen ze het lichaam open en loeren in de duisterste hoekjes die voor anderen verborgen blijven. Dankzij moderne technieken als een MRI scan hoeft u niet meer dood of een risicovolle operatie te ondergaan om uw inwendige bloot te geven. Handig maar eigenlijk ook een beetje jammer. Gelukkig is er een nieuwe website die ons de kunst van het schouwen door de eeuwen heen laat zien. Dream Anatomy is een pareltje op het net en zeker een bezoekje waard. Hieronder een voorproefje.

Anatomie bedrijven is één ding maar omstreeks 1700 moest men niet de estetische schoonheiduit het oog verliezen. Onderstaande persoon toont ons op elegante wijze de rugspieren.Onderstaande ivoren beeldje ( ca. 1500 - 1700) toont ons het inwendige volgens de fantasie van de maker. De longen zijn blaasbalgen en ook de maagstreek wordt bewoond door arbeiders. De mens als machine is niet eens zo een gek idee. Wie bestuurt uw lichaam eigenlijk?

Het idee van de mens als machine sprak ook latere artiesten aan. Zie onderstaande prent uit ca. 1900 door Fritz Kahn.Op de website van Dream Anatomy zijn nog veel meer opmerkelijke afbeeldingen te vinden. Wel de lusten maar niet de geur, waar wacht u nog op?

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden