U staat niets vermoedend appels met peren te vergelijken in de supermarkt. Plotseling hoort u een mysterieuze stem uit het niets die u aanraadt de sinaasappels te nemen. Verbaasd kijkt u om maar niemand anders schijnt de stem te horen. Nee, u bent niet gek maar slachtoffer van een technologie die 'Audio Spotlight' heet.

In Amerika wordt de techniek al met succes gebruikt op bijvoorbeeld tentoonstellingen. Terwijl de gast een voorwerp bekijkt hoort hij en hij alleen de bijbehorende uitleg. Makkelijk geen koptelefoon meer nodig. Maar buiten tentoonstellingen wordt de techniek nu ook ingezet bij commerciele activiteiten. Nog een stap verder en een 'stem in uw hoofd' raadt u bij het stembureau aan om het knopje 'Balkenende' in te drukken. Hoera voor de techniek.( Ieder voordeel heeft een nadeel.. bedenkt welke )

Dr. Joseph Pompei (nomen est omen) is de uitvinder van deze verrijking. Hoe werkt het? Normale geluidsgolven waaieren uit als de rimpels in het water, dat weten we allemaal. Maar ultrasound kan gericht worden als een lichtstraal. Door ultrasound exact te richten volgens ene wiskundig model kan men precies voorspellen waar het geluid hoorbaar wordt. Bijvoorbeeld alleen bij u als u voor de peren een keus probeert te maken. Voor de toehoorder lijkt de stem uit het niets te komen. En voor een moment weet de toehoorder hoe het is om schizofreen te zijn.

Afgelopen 10 december konden New Yorkers voor het eerst het fenomeen op straat horen. Niets vermoedende voetganger hoorde ineens een een vrouwenstem zeggen; "Who's there? Who's there?" . Geschrokken en verbaasd keken de slachtoffers op en om... maar er was geen bron voor de stem te vinden. De mysterieuze stem vervolgde , "It's not your imagination."
Het bleek een advertentie voor "Paranormal State" en de nietsvermoedende voetgangers waren ten prooi gevallen aan audio spotlighting.

Mag men ongevraagd stemmen in iemands hoofd stoppen? Is het een vorm van 'gedachtevredebreuk'? Kan men audio spotlighters aanklagen voor het verpesten van de innerlijke rust? Waarschijnlijk gaat men pas over deze en andere vragen nadenken als u op aanraden van 'De Stem' de sinaasappels al gekocht hebt of op Balkenende hebt gestemd.

CrystalEyez: "If you continue to hear voices when you walk away, please seek help immediately..."

Hierbij uit ik graag, ondanks deze periode van Aardse vrede enzo, een welgemeend 'wtf'...

Wat mij meteen tot het volgende brengt: Een prettig jaar gewenst dit jaar, lieve lezertjes.

En dan begin ik nu aan mijn anti-audio spotlight- concept te werken. Mijn WiFi Sonic Booster moet maar ff wachten...

Gegroet, Heer en Dame
| Ik weet niet wat ik niet weet |
Op 03-01-2008 14:28:31 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Eva:
gast:

Ik kijk nu met andere ogen naar al die gechannelde berichten

Yep, vandaar waarschijnlijk ook dat er over zulke 'channelingsberichten' beweerd wordt, dat ze door 'Duistere Machten' worden ingegeven.
Op 05-01-2008 2:22:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt: Die uitvinding heeft toch niets met subliminals te maken? 't Is gewoon een geluidstraal, gericht geluid dat iedereen kan horen die in de straal loopt. Net zoals iedereen die in een lichtstraal loopt er licht door krijgt.

:S
Op 05-01-2008 8:20:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CrystalEyez: Reklame houdt de markt van goederen en diensten op peil, goederen en diensten de reklame. Dus ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het grootste gevaar voor de reklame-mensen is dat mensen het proberen te vermijden. Onlangs werd een aanvraag ingediend voor een patent: reklame- blokken in DVD's die niet kunnen worden doorgespoeld...

Ik denk dat dit rollend gevaarte niet te stoppen is. Ethisch? Ik denk niet dat dat ons hoofd hun hoofdzorg is :-)

| Ik weet niet wat ik niet weet |
Op 06-01-2008 0:54:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CrystalEyez: Trouwens, hoe vaak doen we zélf aan reklame? Mijn oma vraagt zo dikwijls of ik geen overheerlijke kom champignon- soep wil, haar 'specialiteit'
Als iemand mij vertelt hoe hij/zij heeft gereageerd, zeg ik soms ook: ik zou zo reageren...

Eén feit is zeker: bovenstaande brengt wel ietwat minder geld in mijn laatje
| Ik weet niet wat ik niet weet |
Op 06-01-2008 0:58:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
gast:

Zou het niet gefinetuned kunnen worden? Van cirusoptocht naar zacht gefluister? Het feit dat dit gedoe toegepast wordt/gaat worden is m.i. verre van ethisch.

Het finetunen waar je van spreekt is in feite een geheel andere/onbekende techniek. De sprong die gemaakt wordt is mijns inziens te groot. Iets zachter zetten qua volume is iets helemaal anders dan subliminaal toevoegen.

Hoewel er natuurlijk opties zijn. Een tijd geleden was er dat geluid dat alleen door kids gehoord kon worden. Zoiets zou kunnen uitgebouwd worden, maar dan nog is het niet echt subliminal, denk ik.

:S
Op 06-01-2008 0:59:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
randell: Het probleem met reclames is dat er zo moeilijk een grens is te bepalen.
Zoals CristalEyez al aangaf, het begint met oma die haar soep aanprijst. Waarom zou ik als ik ergens enthousiast over ben dit niet mogen aanprijzen? Wat we zien is dat de grenzen daarin telkens worden verlegd. Wie kan voor een ander bepalen in hoeverre je dat mag doen of met welke bedoeling of op welke manier?

En hoe zit het eigenlijk met de reacties hier? Toch pogingen tot beïnvloeding lijkt mij? Ook onethisch?
Op 07-01-2008 0:01:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Voetnoot: Schitterende techniek.
Stel je voor, lekker je eigen muziek luisteren zónder iemand anders te storen, en zónder die ellendige doppen in/op je oren.
Doe mij er maar een.
Op 07-01-2008 22:34:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hendrik8: Breaking Breaking

if you hear voices from outside in your head you are the victum of mind control. You can stop this by putting earplugs of foamplastic with a layer of silverpaper and thin plastic in your ears

see
Op 29-12-2012 7:16:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4: Geinig artikeltje van nu alweer vijf zes jaar geleden. Is eigenlijk nog niet echt groot geworden dat 'Audio Spotlight system'.


(bericht gewijzigd op 1/1/2014 23:36)
It's all a figment of imagination!
Op 01-01-2014 22:48:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
A3aan v.d.B.:
Vagelijk kan ik mij iets dergelijks herinneren, niet met geluid maar met filmbeelden. In een Film waren fragmenten, flitsen, gemonteerd van een drank, die, door de korte tijd getoond, niet zichtbaar waren maar wél tot de hersens van de kijkers doordrongen. In de pauze werd er opmerkelijk veel van die, snel getoonde, frisdrank gekocht. Een, m.i. ontoelaatbare en gevaarlijke methode.
Denkt, aleer gij doende zijt, en doende, denkt dan nog. (Guido Gezelle)
Op 01-01-2014 23:27:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden