In Vrije val, deel 1 legde collega Bert u uit hoe te vallen vanaf grote hoogte. Blijkt namelijk dat, met wat geluk, een val vanaf hoge hoogte te overleven valt. Waar Bert de achtergrond uitlegde neem ik in dit blog de gelegenheid om u nog meer gevallen van wonderbaarlijke valpartijen te presenteren...

Wat dacht u bijvoorbeeld van deze Israëlische peuter die een val van de 12e verdieping nog kan navertellen. Volgens de Israëlische krant Jerusalem Post hield de peuter slechts enkele schrammen over aan de val. Het is niet duidelijk hoe het meisje kon vallen, maar dat doet er in dit geval ook weinig toe.

boem in aantocht

De 12e verdieping is hoog, maar het kan nog extremer. Neem bijvoorbeeld deze Slovaakse man die na een mislukte parachutesprong keihard op de snufferd ging. Hij liep natuurlijk talrijke botbreuken op, maar volgens het nationale persbureau TASR is hij buiten levensgevaar.

We houden het voor de rest bij de 'klein mannen'. Zo viel een peuter een tijdje geleden van de 2e verdieping af. Hij belandde een verdieping lager op een ander terras. De kleine uit het Britse Wolverhampton die op bezoek was bij zijn tante, raakte als bij wonder maar lichtgewond. De peuter profiteerde van een onbewaakt ogenblik toen zijn moeder zich omkleedde, om het terras te verkennen. Hij glipte daarbij tussen de spijlen van de terrasbalustrade.

'Wat hij kan, kan ik ook,' moet een andere peuter gedacht hebben. Een 3-jarig meisje uit Apeldoorn heeft een val van de derde verdieping van een flat overleefd. Een bij de flat geparkeerde auto brak haar val.
Ongeveer hetzelfde werd gedaan door een Engelse baby van 12 maanden. Het jongetje was over de reling van een balkon op de derde verdieping geklommen en viel beneden op de stoep. Hij ging meteen weer rechtop zitten, maar werd toch voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Daar werden slechts lichte verwondingen geconstateerd.

Drie etages is ongeveer 9 meter en dat is de hoogte van waaruit Daan, een peuter, uit een skilift donderde. De jongen uit het Belgische Kessel-Lo stortte uit de skilift naar beneden, en heeft niet eens een blauwe plek. Veertig meter voor de top ging het fout. Om een of andere reden heeft de vrouw die naast Daan zat, de veiligheidsbeugel van de lift losgemaakt. De kleine jongen had geen houvast meer. Hij schoof onderuit en viel negen meter diep. De toeriste deed alsof haar neus bloedde. Op de top stapte ze snel uit en skiede doodleuk weg.

boemHoger en hoger. Een 5-jarig jongetje is in Amsterdam zwaar gewond geraakt door een val uit zijn slaapkamerraam op de vierde etage. Tijdens het spelen met zijn broertje klom het kind op de vensterbank van zijn slaapkamer en viel naar beneden. Hij overleefde. Vermoedelijk werd de val gebroken door bosjes onder het raam. Het slachtoffertje werd met nekletsel opgenomen in een ziekenhuis.

Vierde etage plus derde etage is zevende etage, zo demonstreert het volgend vallend lijdend voorwerp ons. In de Russische stad Krasnojarsk heeft een kleuter een val vanaf de zevende verdieping overleefd. Het 3-jarig jongetje liep wel enkele botbreuken op. Hij was 's nachts opgestaan en op de vensterbank van een geopend raam geklommen, vanwaar hij naar beneden viel.

We sluiten af met iets lagere hoogtes: een kleuter die uit een auto valt. Ook daar is het namelijk belangrijk om goed terecht te komen, én om geluk te hebben. Een driejarig Duits meisje heeft op een autoweg in Zuid-Frankrijk de val uit een rijdende auto overleeft. Twee vrachtwagenchauffeurs trapten op de rem en zetten hun voertuig onmiddellijk dwars over de weg, nadat ze voor hen het meisje uit de auto zagen vallen. Eind goed, al goed.

Update: er is echt áltijd baas boven baas. Een ramenwasser die 47 verdiepingen naar beneden viel van een wolkenkrabber in Manhattan is wonder boven wonder bij bewustzijn gekomen. Hij kan weer tegen zijn familie praten en kan waarschijnlijk zelfs weer lopen. De 37-jarige Alcides Moreno overleefde op 7 december de val van meer dan 150 meter.

Update 2: Een tornado greep een peuter en wierp hem 100 meter verderop. Als bij wonder overleefde de kleine dreumes het voorval.

Update 3: Een glazenwasser in New York viel uit zijn bakje toen hij op de 47e verdiepeing de ramen aan het wassen was. Door snel en accuraat ingrijpen van een zeer goed medisch team van traumatologen en SEH artsen op de eerste hulp aan columbia university heeft hij de val overleefd.

Update 4: Tot verbazing van reddingswerkers heeft een Amerikaan een val van 150 meter in een mijn overleefd. Bowman is er ernstig aan toe en ligt in het ziekenhuis. Volgens een reddingswerker heeft hij meerdere botten gebroken. Als hij het overleeft wordt hij waarschijnlijk aangeklaagd voor het betreden van verboden terrein.

Update 5: Een Oostenrijkse parachutespringer heeft op miraculeuze wijze een ongeluk overleefd. Een 27-jarige man sprong op zo'n 4000 meter uit een vliegtuig, maar zijn hoofdparachute wilde niet openen. Hij stortte neer op een boom die de klap van 4 kilometer hoogte opving.

Update 6: Een Engelsman en zijn hond hebben een val van meer dan 60 meter van een klif overleefd. De man reed met zijn auto over de rand van een rots bij de kustplaats Swanage, in de buurt van het Zuid-Engelse Bournemouth. Tijdens de val werd hij uit het voertuig geslingerd.

Update 25-6-2008: In het Australische Surfer's Paradise is een glazenwasser 25 meter naar beneden gevallen. Hij heeft de val overleefd. De man brak zijn arm en schaambeen.

Mbase: Opvallend is wel dat vooral kinderen een val overleven. Dat zou wel eens te maken kunnen hebben met het feit dat zij zich niet voorbereiden op de val. Daardoor zetten ze hun lichaam niet in een kramp waardoor het lichaam de val beter kan absorberen. Vergelijk het maar eens met iemand die dronken is. Zo iemand is vaak minder gehavend als deze valt dan iemand die nuchter is. Of je bent gewoon getraind zoals de mensen in dit filmpje:

Op 20-01-2008 22:25:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt: De moeder van die tornadopeuter is overleden.

:S
Op 08-02-2008 16:04:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: "Als hij het overleeft wordt hij waarschijnlijk aangeklaagd voor het betreden van verboden terrein."

Whahahahahaha, my kind of sick humor

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 27-04-2008 14:12:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard:
Lanoe:

"Als hij het overleeft wordt hij waarschijnlijk aangeklaagd voor het betreden van verboden terrein."

Whahahahahaha, my kind of sick humor

Carpe diem homo universalis


Maar het lijkt wel steeds meer die kant op te gaan.
'Don't forget rule number 6'
Op 04-09-2008 0:58:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Broh-Koh Lee:
Lanoe:

"Als hij het overleeft wordt hij waarschijnlijk aangeklaagd voor het betreden van verboden terrein."

Whahahahahaha, my kind of sick humor

Carpe diem homo universalis


Humor?
Sadisme!
(bericht gewijzigd op 4-9-2008 13:09:38)
Fruit dan?
Op 04-09-2008 13:09:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden  
  • U wilt weten hoe een val vanaf een hoogte van tientallen meters te overleven? Dan bent u aan het goede adres in deze blogbundel