Tijdens een persconferentie op 17 december 2007 hebben de Lakota-indianen zich eenzijdig onafhankelijk verklaard van de U.S. Het gebied van de Lakota’s strekt zich uit over de staten Nebraska, Zuid Dekota, Montana en Wyoming.
Hierover is her en der een klein berichtje aan gewijd. De aktie is op touw gezet door de Lakota-activist Russell Means.

Dit volgt mooi op een uitspraak van de U.N. op 12 september j.l. die de inheemse bevolking wereldwijd de rechten teruggeeftvan land, territoria en middelen die zij traditioneel in eigendom, bezet of anderszins in gebruik of vergaard hadden”.

De redenen waarom de Lakota’s zich eenzijdig uit de overeenkomst met de U.S. terugtrekken worden echter nauwelijks belicht. Daarvoor kunt u terecht op hun eigen site

Voor het gemak treft u hier een Nederlandse vertaling van hun motivatie aan:

was al ruim anderhalf jaar in onderhandeling met de traditionele leiders om een kritieke massa op te bouwen voor de in december aangekondigde onafhankelijkheidsverklaring. Gezien de aan de Lakota’s opgelegde koloniale apartheidsvoorwaarden is terugtrekking uit de overeenkomst met de U.S. noodzakelijk. Deze condities hebben een verwoestend effect gehad;

 • De levensverwachting van de Lakota mannen is 44 jaar of minder, het laatste van om het even welk land in de wereld (met uitzondering van AIDS), maar inclusief Haïti.
 • Het sterftecijfer van de Lakota is het hoogste van de U.S.
 • De zuigelingensterfte ligt 300% hoger dan het Amerikaanse gemiddelde.
 • Meer dan de helft van de helft van de volwassenen kampt met verslaving of is ziek.
 • Het aantal dat lijdt aan tuberculose is ca. 800% hoger dan het Amerikaanse gemiddelde.
 • In 8 van de 10 families komt alcoholisme voor.
 • Het gemiddelde inkomen ligt tussen de $2,600 en $3,500 per jaar.
 • Een derde van de huizen heeft geen schoon water en
  adequate riolering en 40% moet het zonder elektriciteit stellen.
 • 60% van de huizen kampt met het giftige “back mold”, een soort schimmel.
 • 97% van de Lakota’s leven onder de armoedegrens.
 • De werkeloosheid op de reservaten is 85% of hoger.
 • De voedselverstrekking bestaat uit goederen met een hoog suikergehalte dat diabetes en hartkwalen veroorzaakt.
 • Zelfmoord door tieners is 150% hoger dan het Amerikaanse gemiddelde voor deze groep.
 • Onze eigen taal is aan het uitsterven.

  Na 150 jaar van koloniale onderdrukking, wanneer mensen in een hoek gedreven worden, is er slechts een alternatief; vrijheid weer in het leven roepen, de vrijheid van onze manier van leven.

  Canupa Gluha Mani

Het officiële document van de Unilaterale Terugtrekking van Lakotah van Alle Overeenkomsten en Verdragen met de Verenigde Staten van Amerika kunt u hier lezen.

De delegatie heeft inmiddels een bezoek gebracht aan de ambassades van Bolivia, Chilië, Zuid Afrika en Venezuela, en zullen hun diplomatieke missie de komende tijd in overzeese gebieden voortzetten.

De nieuwe “Lakota”-staat zal eigen paspoorten en rijbewijzen uitgeven en belastingvrij zijn; mits de bewoners hun Amerikaanse staatsburgerschap opgeven.

De Nederlandse Lakota Stichting geeft echter aan dat zij nog geen berichten hebben ontvangen, dat de traditionele 'treaty councils' of de 'tribal councils' van de huidige Lakota-reservaten zich achter dit initiatief geschaard hebben. De actie van de de Lakota indianen heeft wereldwijd veel steun ontvangen van sympathisanten.

Maar, er is ook een andere kant. De Lakota Sioux hebben zich volgens andere berichten NIET afgescheiden van de U.S.A.

In de internationale pers wordt Russel Means gepresenteerd als “tribal leader”, implicerend dat hij de Lakota Sioux vertegenwoordigt. Russels Means, een beroemde activist en de leider van de groep opstandelingen tijdens de bezetting van Wounded Knee in 1973, heeft echter geen zeggenschap over de grondgebieden waar hij de onafhankelijkheid voor vraagt.
Means heeft erkenning gezocht voor een onafhankelijke staat door middel van persberichten contacten met ambassades. De uitspraak dat deze “Lakota-Staat” eigen paspoorten en rijbewijzen gaat uitgeven en dat iedereen welkom is mits ze hun Amerikaanse nationaliteit afzweren, is ongefundeerd. De regio waar de onafhankelijke staat zich zou moeten gaan vestigen valt onder de jurisdictie van diverse stamhoofden, die zich echter nog niet over de afscheiding hebben uitgesproken. Het spel tussen cowboys en indianen blijft voortduren...

 

UPDATE april 2008:

Russel Means timmert nog steeds aan de weg. In het onderstaande interview licht hij onder meer toe dat het concept van de overeenkomst (onderdrukking) tussen de Amerikaanse overheid en de indiaanse inheemse bevolking (1934) model heeft gestaan voor de apartheid in Zuid-Afrika (1964), Palestina en Irak. Zelfs Hitler zou hierdoor geïnspereerd zijn bij het opzetten van zijn concentratiekampen.

De stichting krijgt veel steun van buitenlandse advocaten en investeerders beginnen interesse te tonen. Leven in vrijheid is het doel, schone vrije energie in de vorm van wind- en zonenergie, schoon water en natuurlijke teelt.

 

celtic: Ben erg benieuwd hoe zich dit verder gaat ontwikkelen. Maar denk niet dat het in de voordeel van de indianen zal zijn. Of zal eindelijk de rekening vereffend worden voor al dat bloedvergieten en andere gruwelijkheden die ze is aangedaan. Soms kunnen er hele onverwachte dingen gebeuren. Oplossingen die we nooit hadden kunnen bedenken. Het lot stuurt zichzelf
(bericht gewijzigd op 26-12-2007 10:45:03)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 26-12-2007 10:44:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Dat kunnen alleen wij.
Een complete genocide uitvoeren en er dan later leuke poppetjes van maken voor de kinderen, dan kunnen die onze genocide nog eens ff rustig overdoen.

Hebben de Duitsers toch nooit aangedurft

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 19-04-2008 11:45:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ourobouros:


De Indianen ondervonden al pijnlijk snel met (wie) wat ze te maken hadden:

The U.S. Government is a mask, behind which there is no face.
niets is iets, niet?
Op 26-11-2008 14:41:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dilettante Emme:
Lanoe:

Dat kunnen alleen wij.
Een complete genocide uitvoeren en er dan later leuke poppetjes van maken voor de kinderen, dan kunnen die onze genocide nog eens ff rustig overdoen.

Hebben de Duitsers toch nooit aangedurft

Carpe diem homo universalis


Goed opgemerkt!
Op 26-12-2008 7:40:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden