Aliens are watching usOnze astronomen scouten met high-tech-instrumenten het heelal. In de laatste twee decennia ontdekten zij 240 planeten. Geen enkele van hen had aardse karakteristieken. Maar wat als Aliens op jacht gaan naar leven buiten hun eigen planeet, met telescopen die slechts een beetje groter en krachtiger hoeven te zijn dan de onze? Kunnen Aliens in de uitgestrektheid van het heelal onze aarde detecteren en concluderen dat er leven is? Deze laatste vraag stond centraal in een document, mede gecreëerd door een astronoom van de Universiteit van Florida, dat online verscheen in de editie van het 'Astrophysical Journal'. Volgens de auteurs is het antwoord reeds geclasseerd als 'ja'...

Met een alientelescoop die groter is dan de ruimtetelescoop Hubble, die direct op onze zon wordt gericht, kunnen 'hypothetische waarnemers' de omwentelingsperiode van 24 uur van de Aarde meten die tot observaties van oceanen en de kans van leven leidt.Planeet met leven? Aliens zouden de Aarde dan als één enkel pixel kunnen zien. Dat zou voor hen genoeg kunnen zijn om onze Aarde te identificeren als een planeet die waarschijnlijk wolken en oceanen van vloeibaar water bevat. Dit onderzoek kan gek klinken, maar het heeft een ernstig doel: het ontwerpen van een intergalactische wegenkaart voor 'alle' astronomen. Voor mensen of nieuwsgierige aliens die planeten bestuderen is dit de uitdaging: bewoonbare planeten vinden.

De meeste (door ons) tot dusver gevonden planeten zijn veel groter dan de Aarde, waardoor deze waarschijnlijk hete gasplaneten, gelijkend op Jupiter, zijn: een onbewoonbare werelds zonder stevige oppervlakte en atmosfeer die grotendeels uit waterstof en helium bestaat. Maar astronomen beginnen nu al te plannen hoe de toekomstige ruimtetelescopen nieuwe planeten met de grootte van onze Aarde en de gelijkaardige nabijheid van de Aarde aan de zon direct zullen kunnen detecteren. De uitdaging: hoe ziet een 'als-de-Aarde-atmosfeer' er door een telescoop uit? Het antwoord ligt in het sonderen hoe de Aarde aan aliens zou verschijnen.

Astronomen hebben al lang toegegeven dat zelfs een grote telescoop op Aarde verscheidene Alien Starsweken zou moeten waarnemen om genoeg licht te verzamelen om chemische producten in de atmosfeer van een planeet te identificeren. Tijdens de observatie van de Aarde zou de helderheid ervan veranderen, hoofdzakelijk wegens de constant wijzigende wolkenpatronen. Als de alienastronomen de omwentelingsperiode van de Aarde kunnen meten, dan zouden zij weten dat slechts een gedeelte van de Aarde in observatie was. Onze astronomen zijn niet zeker of de veranderende wolkenpatronen van de Aarde het voor vreemde waarnemers mogelijk zou maken om de omwenteling te bepalen.

Zich baserend op gegevens van satellietobservaties van de Aarde creëerden astronomen een computermodel om de helderheid van de Aarde te bepalen. Wat blijkt: buitenaardse astronomen die de Aarde voor een periode van verscheidene maanden observeren zouden herhalende patronen zien, een beetje als het zien van vlekken op een spinnende bal. Door die herhalende patronen kunnen aliens de Let talk!omwentelingsperiode van 24 uur van onze planeet dan afleiden.

Nu nog een intergalactisch vertaalapparaat voorzien zodat we allemaal kunnen surfen op het ruimte-internet. Misschien best nog even wachten met decoderende videobeelden. Beide partijen zouden bij de eerste confrontatie wel eens niet meer in staat zijn om nog een woord te zeggen...
Wij zijn immers 'maar' mensen.

Voetnoot:
Shaggy:

Wat wetenschappers zoal onder de microscoop ontdekken (dna, quarks, leptons) lijken ze ook in het universum te zien, zoals de dna-strengen die door clusters van melkwegstelsels gevormd worden. Opvallend vind ik dat.

Heb je toevallig een bronnetje voor dit opzienbarende DNA-nieuws?
(bericht gewijzigd op 30-1-2008 0:06:04)
Op 30-01-2008 0:06:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden