Wetenschappers hebben eindelijk de betekenis van het piepen en fluiten van “Dolfijnen-taal” ontcijferd.

Volgens de Australische onderzoekers die dit “Dolfijnse dialect” hebben opgenomen, blijkt de taal van deze dieren meer overeenkomsten met mensentaal te hebben dan tot nu toe werd aangenomen.


De wetenschappers hebben inmiddels zo’n 200 verschillende fluittonen geïdentificeerd en stelden vast dat deze fluittonen gerelateerd zijn aan specifiek gedrag.

dolfijnBioloog Dr. Liz Hawkins en haar collega’s hebben 3 jaar lang geluisterd naar het geklets van wilde tuimelaars, ook wel Flipper genoemd.

Dr. Hawkins die verbonden is aan het onderzoekcentrum verbonden aan Southern Cross University, zegt dat deze communicatie erg complex en contextueel is. In deze zin zou het omschreven kunnen worden als een taal.

Het was bekend dat dolfijnen specifieke fluitgeluiden maakten om zichzelf aan anderen kenbaar te maken, maar het gebruik van de overige fluittonen was een mysterie.

Dr. Hawkins heeft 1.647 verschillende fluittonen van 51 groepen dolfijnen uit de Byron Bay in New South Wales vastgelegd.

De biologen die haar werk presenteerden tijdens een bijeenkomst van de “Society for Marine Mammalogy” in Cape Town, groepeerden de fluittonen in 5 toonhoogten en stelden vast dat deze groepen, en zelfs de individuele fluittonen, duidelijk geassocieerd zijn met specifiek gedrag.

Dr. Melinda Rekdahl van de Universiteit van Queensland in Brisbane stelde dat het nog te vroeg was om vast te stellen of de fluittonen een specifieke betekenis hadden, maar dat dit wel tot de mogelijkheden behoorde. Dolfijnentaal, zo stelde zij, is gecompliceerder dan we dachten.

Volgens de wetenschappers zal het onderzoek leiden tot een heroverweging van de sociale complexiteit van dolfijnen, en vragen doen opwerpen over hoe de in gevangenschap levende dolfijnen behandeld moeten worden.

Voor meer informatie over deze prachtige dieren kijk hier.

Update:12-03-2008

Dolfijn redt walvis met kalf, wat mensen niet lukte. De dieren leken met elkaar te communiceren volgens een reddingswerker.

Gerelateerd aan deze publicatie:
cappuccino: "Tot ziens, en bedankt voor de vis!"

Dit was te verwachten. Het is dom om te denken dat het praten van mensen de enige manier is om te communiceren. Nou nog even uitvinden wat die vrolijke tuimelaars nou precies bedoelen.
Op 08-01-2008 10:01:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: En ik hoef er niet eens het huis voor uit: mijn katten bedienen zich ook van taal, daarmee geven ze heel goed aan wat ze willen of wat er aan de hand is. Gewoon een kwestie van helder opletten en vooral alles wat je op school geleerd hebt vergeten, er gaat de wereld voor je open!
'Don't forget rule number 6'
Op 08-01-2008 10:11:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Ik heb een vis die springt iedere keer uit het water.
Ik heb gezegd als hij het nog één keer doet verzuip ik hem.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 08-01-2008 20:42:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
celtic:

Ik heb een vis die springt iedere keer uit het water.
Ik heb gezegd als hij het nog één keer doet verzuip ik hem.

Humor met een reukje.

:S
Op 08-01-2008 21:11:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
Boro:

Ik heb visjes waarmee ik in bad ga, of beter gezegd mee in bad ben gegaan. Ze poetsen/knabbelen je helemaal schoon en hebben vele psoriasispatienten al van hun huidaandoening (o.a. diverse soorten psoriasis) afgeholpen en/of tijdelijk tot rust gebracht.
Ik was volgens Neerlands beste en meest toonaangevende dermatologen (o.a. dr. TIO Dijkzicht) onbehandelbaar verklaard en stond zelfs model voor hem tijdens een aspirant dermatologen symposium. Deze visjes deden de aandoening dan in een maand tijd verdwijnen. Later kwam het echter wel weer terug maar na drie kuurtjes (de laatste twee jaar geleden) ben ik tot heden geheel psoriasisvrij en voel me sindsdien dan ook dol-fijn !!

Hoe heten die visjes?

:S
Op 08-01-2008 21:54:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
Lemetje:

Gerard:

En ik hoef er niet eens het huis voor uit: mijn katten bedienen zich ook van taal, daarmee geven ze heel goed aan wat ze willen of wat er aan de hand is. Gewoon een kwestie van helder opletten en vooral alles wat je op school geleerd hebt vergeten, er gaat de wereld voor je open!


Jaaaha, die rode theemuts van mij kan heel duidelijk zijn; als hij zijn zin niet krijgt gooit mijn hele kastje in de douche overhoop en op de grond of hij gaat gooien met zijn waterbak zodat ik aan het dweilen kan.
Wil iemand nog een grote rode (ex)kater?

Ik heb er al drie en wordt helemaal gek van hun gemekker en geblaat. Ben al blij dat ik geen vogels en honds versta, want nog meer getetter aan mijn hoofd...

Overigens lijken katten en dolfijnen elkaar ook prima te begrijpen:
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 09-01-2008 8:04:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Nu nog de taal van de wetenschappers ontrafelen.
'Don't forget rule number 6'
Op 12-03-2008 20:09:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps:
Gerard:

Nu nog de taal van de wetenschappers ontrafelen.

Hehehehe, die is leuk..."
Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 13-03-2008 9:36:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dr. Phil: dolfijnen zijn slimmer dan mensen
(bericht gewijzigd op 14-3-2008 1:13:37)
Op 14-03-2008 1:13:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden