Het nieuwe speeltje van de Amerikaanse politie, de taser, is niet zo onschuldig als het lijkt en blijkt grote gevolgen te hebben voor de slachtoffers.

Buiten de te verwachten kwetsuren, zoals brandwonden, heeft het een groot impact op hun leven. Velen lijden aan posttraumatische stress.

De werking van zo'n taser is als volgt; twee darts met stroomdraden schieten naar het doelwit toe en leveren een serie stroomstoten af. Ondertussen slaat een microprocessor gegevens over het gebruik op om misbruik te kunnen onderzoeken en tegengaan.

De taser veroorzaakt extreme pijn en onwillekeurige spiersamentrekkingen. Het slachtoffer verliest alle controle over zijn of haar lichaam en valt op de grond tot de stroomtoevoer stopt. Het hele gebeuren is zowel pijnlijk als mensonwaardig. Meer dan 130 mensen in de V.S. zijn er inmiddels aan overleden.De vele incidenten met tasers geven aan dat de politie hier ook niet goed mee om weet te gaan. De taser, zo blijkt, wordt bij het minste en geringste ingezet. Hieronder treft u enkele videobeelden aan van voorvallen waarbij een taser werd gebruikt. Een waarschuwing vooraf is op zijn plaats; sommige beelden zijn ronduit schokkend.

Vrouw wordt getasered in een winkel.
Ze kreeg een verontrustend telefoontje van haar kind en stapte de winkel uit. Dit werd als verdacht aangemerkt en de beveiliging stapte op haar af. Zie het verloop in deze link naar de video

Verkeerscontrole; schokkende beelden van een vrouw die getasered wordt omdat ze niet uit de auto wilde stappen.

Man wordt getasered tijdens een verkeerscontrole.

Vrouw wordt gedurende haar arrestatie meerdere malen getasered.

78 jarige man wordt getasered tijdens zijn arrestatie.

Jonge vrouw wordt getasered gedurende haar schokkende
arrestatie

Politieagenten oefenen met de taser op elkaar.

En zie hier Giel, die vrijwillig getasered wordt op TV. (Hou hierbij in gedachten dat de taser 2 standen heeft; de stun-stand en de "martel"-stand, waar de Amerikaanse politie blijkbaar een voorkeur voor heeft).

Wilt u meer zien, kijk hier voor een greep uit de vele incidenten.

Hier een link naar een minidocumentaire waarin 2 slachtoffers aan het woord zijn. Het begint met de uitleg van de werking van een taser.

cappuccino: De Taser is op zich een briljant wapen/verdedigingsmiddel. Geen vleeswonden, geen stukken lood in je die alles verwoesten, maar je wordt wel heel effectief uitgeschakekld en je laat het wel uit je hoofd om niet te luisteren naar de man/vrouw met de taser.

Het zijn, zoals zovaak, de idioten (en dan vaak Amerikaanse) die hem niet weten te gebruiken. Helaas zetten ze alleen in Star Trek de 'stun' functie aan. Nu ben ik zelf wel van de harde aanpak, maar misbruik is iets anders. Dit valt duidelijk onder misbruik.

Maar de taser zelf is een hele goede ontwikkeling.
Op 09-01-2008 11:14:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Dadelijk lopen er kinderen mee op straat als speeltje. Zullen we tasertje spelen. Want dit komt geheid in de handen van kinderen.Mam mag ik een tasertje? Natuurlijk schatje wel voorzichtig hoor.Pfffff
(bericht gewijzigd op 9-1-2008 13:22:14)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 09-01-2008 13:21:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cappuccino: @ Besjakie

nee dat weet ik niet. Dat weet niemand. Er is namelijk geen echt lange termijn onderzoek. Of het goed voor je is, tsja... Het menselijk lichaam is niet gebouwd om als stroomgeleider te fungeren. Maar al evenmin is het er op gebouwd om kogels op te vangen.

Als de stand niet te hoog wordt gezet (uiteraard) is dit een prima middel om iemand uit te schakelen. Uiteraard, als je al een zwak hart hebt, kan het risico's opleveren. Maar datzelfde geldt als je neergeknald wordt.

Het is uiteraard logisch dat je als agent veel hebt aan sociale vaardigheden. Maar soms zul je jezelf moeten verdedigen en daar kunnen gewonden en doden bij vallen. Bovengenoemde filmpjes tonen excessen aan. Maar deze hadden ook prima kunnen ontstaan met een vuurwapen. Dus dat is IMHO niet relevant. Kijk, deze triggerhappy agenten mogen wat mij betreft zelf onder stroom zetten. Ze verdienen niet beter. Maar er zij ook andere filmpjes waarin een arrestant effectief wordt uitgeschakeld zonder daar iets aan over te houden, waar hij anders wellicht neergeschoten zou kunnen zijn. Met alle gevolgen vandien.

En posttraumatische stress. Tsja. Lijkt me dat je dat van een kogel in je knie ook wel kan krijgen.

Wat een gelul trouwens dat als je geen risico wil lopen je geen agent moet worden. Dit gaat om risico verkleinen. Risico hoort nu eenmaal bij het vak. Mogen agenten zich daarom niet verdedigen? Criminelen en a-socialen waartegen een wapen gebruikt moet worden zouden bij zichzelf te rade moeten gaan. Het is een teken hoe ziek deze maatschappij is dat de publieke opinie zich tegen hardwerkende agenten keert in plaats van tegen raddraaiers die zich niet weten te gedragen.
Op 10-01-2008 15:28:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ward Aal: @Bramsan,

Zou je aub slechts een déél van een artikel hier willen overnemen, en dat voorzien van een bron?
Wel zo netjes voor de auteur, en wij krijgen geen gezeur over schending van copyright.

Dank U.
(bericht gewijzigd op 3-2-2008 15:50:18)
Op 03-02-2008 15:50:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden