In het zuidelijkste puntje van Engeland ligt de streek Bodmin Moor. Deze streek is onbekend bij de meeste mensen en daar gaan we dus verandering in brengen. Bodmin Moor is zowel een geologisch als archeologisch epicentrum omgeven door raadselen en opmerkelijke feiten. Voor de geaccepteerde wetenswaardigheden verwijs ik u naar deze interessante Nederlandstalige brochure (PDF alert) Misschien is het handig eerst even de interessante brochure door te nemen alvorens verder te lezen zodat u een beter beeld van de historie heeft.

( de cirkels )

Al meer dan 3.500 jaar geleden liepen er in Bodmin Moor lieden rond met, zoals destijds in de mode was, een enorme voorliefde om met zware stenen te slepen. We weten niet zo gek veel van deze megalietenbouwers en de vreemde cirkels van stenen die ze ons nalieten geven tot op de dag van vandaag voeding aan veel soorten verklaringen.


( de sterren )

Ook in Cornwall staat een mysterieuze steencirkel. Brian Sheen, chemicus en astronoom, voerde de exacte positie van de stenen in een speciaal astronomisch computerprogramma en wist zo aan te tonen dat de stenen een spiegel zijn van van de sterrenconstellatie Orion. Tijdens de winterwende staat de 'riem van Orion' precies op lijn met de stenen.

Volgens Sheen gebruikte de ouden deze wijsheid om het precieze moment tussen de herfst en lente equinox vast te stellen. Als gevolg van deze denkwijze neemt Sheen aan dat de ouden perfect op de hoogte waren van de jaargetijden, de lengte van de dagen en gedegen astronomische kennis bezaten. Afgelopen 21 december was het weer zo ver. Wie binnen de cirkels stond zou in het zuiden de drie middelste sterren van Orion precies in lijn zien staan met de drie megalieten.


( de stenen )

Andere oude bouwwerken die in verband met het sterrenstelsel Orion werden gebracht zijn het 5.500 jaar oude Thornborough, de stenen cirkels op mysterieuze eiland Orkney en de piramiden van Gizeh.

 

cappuccino: Om de zoveel tijd lees je wel weer eens wat over mysterieuze bouwwerken uit de megalitische oudheid en ieder keer valt me dan weer op hoe weinig we weten uit die periode. Het is voer voor mooie speculaties. Ik denk dat de onderzoekers er vaak wel aardig dichtbij zitten als ze het over astronomische doeleinden hebben, maar de vraag is: waarom?

Ok, in die tijd was de sterrenhemel veel zichtbaarder dan nu en was de beschaving veel meer landbouw geörienteerd, dus een goede kennis van seizoen was onontbeerlijk om het hele jaar door voorzien te zijn van spruitjes, broccoli en worteltjes. Maar dat had ook veel simpeler gekund. Waarom van die grote, pompeuze bouwwerken met zoveel detail? Godsdienst? Obsessie? Iets anders? Interessant vraagstuk. Ik weet het niet, maar je voelt bijna de oeroude kennis als je dit soort plaatsen bezoekt. En dat komt dan uit de tijd dat de mensheid toch niet zo 'verlicht ende beschaafd' was als nu.

Je vraagt je dan toch af hoeveel en welke kennis we verloren zijn in de loop van de jaren.
(bericht gewijzigd op 10-1-2008 12:28:51)
Op 10-01-2008 0:27:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden