"Wat zou je ervan zeggen als ik je vertel dat er landen zijn waar doktoren nog nooit van hooikoorts hebben gehoord?" Dr. Joey Weinstock (gespecialiseerd in immunologie) openende met deze vraag een interview in "The Boston Globe".  Weinstock observeerde dat ziektes zoals hooikoorts, astma, diabetes en zelfs multiple sclerosis steeds meer toenemen in de zogenaamde ontwikkelde landen terwijl ze in onderontwikkelde landen nagenoeg onbekend zijn. Weinstock meent ook een oorzaak daarvoor gevonden te hebben... de wormen, of liever het ontbreken daarvan.

( Deze worm voelt zich prima en heeft nut in een systeem waar alles samenwerkt... zo ook in u )  

Ziektebeelden waar honderd jaar geleden bijna niemand van gehoord had zijn tegenwoordig in onze moderne samenleving algemeen. Weinstock meent dat de oorzaak ligt in de veranderingen in onze omgeving en met name het gebrek aan blootstelling aan 'iets'. En met dat 'iets' bedoelt hij de wormen.

Van nature worden onze ingewanden bevolkt door allerlei wormpjes die zich aan of met ons tegoed doen. In de regel heeft een gezond mens daar geen last van en is het systeem keurig in balans. Maar vanaf de jaren '20 ging men in ontwikkelde gebieden op grote schaal kinderen ontwormen, dat was beter meende men toen. Dat kwam voort uit observaties dat spoel- of haakwormen bloedarmoede of zelfs bloedingen kunnen veroorzaken.

Nu heeft Weinstock een theorie ontwikkeld die stelt dat het massale ontwormen misschien de oorzaak van de opkomst van onder andere welvaartsziektes zijn. Het idee dat parasiterende wormen zoals de haak- en naaldworm misschien niet alleen onze vijanden zijn maar juist een nuttige rol spelen wordt momenteel in een laboratorium onderzocht. Ondanks dat er nog niets definitief bewezen is kreeg Weinstock van het blad Esquire de titel "Best and Brightest" omdat de goede dokter een glimp had gegeven in wat ze een 'compleet nieuwe wetenschappelijke revolutie" noemen. Nou ja nieuw...grenswetenschappers weten wel beter.


( Weinstock ziet het licht )

De ideeën van Weinstock sluiten keurig aan op de steeds minder dissidente 'hygiëne hypothese' die stelt dat een hoge mate van hygiëne voorkomt dat het immuunsysteem zichzelf oefent in het bestrijden van ziekten. Dat vies zijn juist goed voor u is hadden we hier al eerder beschreven. In toenemender mate accepteren we dat we ons lichaam delen met tal van wezens van de mijten in uw wenkbrauwen tot wriemelbeestjes in uw darmen. Dat doen ze al duizenden jaren en zolang de gastheer of -dame in normale omstandigheden leeft kan men er 100 mee worden.

Bacteriën zijn zowel onze vrienden als vijanden. Wie een goed werkend immuunsysteem heeft hoeft in de regel niets te vrezen. Een goed werkend immuunsysteem krijg je als het zijn tanden kan oefenen op zaken zoals kinderziektes en de standaard vuiligheid. De arts Tinus Smit signaleerde ook al eens dat vaccinaties weliswaar kinderziekten kunnen uitbannen maar dat daarmee het immuunsysteem juist aangetast wordt en later voor grote problemen zorgt. 

We dronken al zogenaamde probiotica (bacterieën die goed voor uw 'darmflora' zijn) in duurbetaalde yoghurtjes en misschien mengt men daar in de toekomst wel lekkere parasiterende wormen doorheen. YakultNu nog even die anti-bacteriële schoonmaakmiddelen vervangen door zand, zeep en soda en de ziektekostenpremies kunnen omlaag.

Ow, voor de Yakult-, Vifit- en andere wonderyoghurtjes drinkende medemens. Waar denkt u dat al die gezonde bacteriën vandaan komen die ze met een behoorlijke schep suiker door gewone yoghurt mengen? Inderdaad, uit de lichamen van gewone gezonde mensen. Dus u koopt beestjes die vermoedelijk al standaard uw binnenste bevolkte. Voor uw lichaam heeft het dus geen nut, maar wie weet smullen uw wormen ervan.

Gerard: Beste Ries,
zou het niet mooi zijn als er eens iemand, jij bijvoorbeeld, zou beginnen om wat vriedelijker te reageren op schrijfsels van anderen? Je leert meteen wat beter communiceren en bevordert wellicht de discussie over het onderhavige onderwerp. Het is maar een suggestie....
'Don't forget rule number 6'
Op 14-01-2008 16:45:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Voetnoot:
markje:

als het idd regenwormen zijn zou ik toch wel even de dokter bellen

Niet meer nodig.
Tegen de tijd dat de regenwormen je anale kanaal uitkruipen is er niet zo veel meer te doen.

Rest in Pies.

;-)
Op 16-01-2008 16:32:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Voetnoot:
Ringding:

F.Floor (61):

`Je rechterhand is om je kont mee af te vegen en om andere mensen een hand te geven. Je linkerhand is voor je voorste gat en om uit je neus te peuteren en je beide pinken zijn om vuiltjes uit je oog te halen. Begrepen?´
En daarmee blijkt dat ze in tropische landen echt niet gek zijn.


Sorrie hoor, maar de regel in tropische landen is dat je de 'vieze dingen' met je linker hand doet. Dus daar veeg je alles mee af na het toilet en dergelijke. En met de rechterhand eet je, en geef je mensen een hand en daar zit je mee aan je gezicht. Klinkt ook wat logischer he?


Je moet de heer Floor ook met de juiste dosis zout nemen....
Op 17-01-2008 9:20:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 23-01-2008 19:02:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden