De oudste methode van door Oude ijsschaatsmensenkracht aangedreven vervoer zou schaatsen zijn. Niet verwonderlijk als we nog niet zo lang geleden in een ijstijd zaten. Het schaatsen zou in het noorden van Europa 'uitgevonden' zijn, en dat zo'n 5000 jaar geleden.

Het archeologische bewijsmateriaal zijn schaatsen die dateren uit 3000 voor Christus, en die gemaakt werden van dierlijke beenderen. Het startsignaal voor de evolutie van de ijsschaats.

De eerste schaatsen werden gemaakt uit paarden- of koeienbeenderen, vastgebonden aan de voet met lederen riemen. Verder kan men ook niet spreken over echt schaatsen: de voorwaartse beweging werd geforceerd met een stok. Finland, waar het aantal meren binnen een bepaald gebied het grootst in de hele wereld is, zou toen de plaats to be geweest zijn voor skaters. In centraal en noordelijk Europa worstelde de bevolking 5000 jaar geleden om de strenge winters te overleven. Het is dus onwaarschijnlijk dat schaatsen zich ontwikkelde als hobby. Het schaatsen zou ontstaan zijn om de calorieën die verbruikt worden tijdens de dagreizen te verkleinen.

Bij een experiment op een ijspiste in de Alpen werd berekend dat de energiebesparing voor de Finnen een gemiddelde van 10% opleverde. Langs de andere kant zou dit voordeel zo goed als onbestaand geweest zijn (1%) voor mensen in andere gebieden en landen.

Conclusie: de Finlandse bevolking is erfgenaam van de allereerste schaats met gegarandeerde 10% energiebesparing binnen een gebied van 100 vierkante kilometer, door middel van 'de beunderscheuts'.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden