Het is weer een tijd geleden, maar we hebben het in deel 1 gehad over Bram Stoker's vampier en het moderne vampirisme.
In deel twee bespraken we de (vrouwelijke) vampieren, beschreven in de demonische mythologie.
En nu, in deel drie, wil ik het hebben over de wetenschappelijke kant van het vampirisme. Volgens de klassieke wetenschap zijn vele factoren verantwoordelijk voor de vampierlegende: lichamelijk, psychologisch, of net het gebrek aan kennis over beide. In tijden van epidemieën ontstonden bijvoorbeeld wilde toestanden. Er werden zondebokken gezocht voor de verschrikkingen die de bevolking werd aangedaan. Dat werden de demonen.

De demonen waren overal en uitten zich door besmettelijke dodelijke ziektes zoals de pest en diens verschrikkelijke ziektebeeld. Bij TBC werd het lichaam illustratief bleek en mergelde het uit. De slachtoffers moesten onophoudelijk hoesten. Daardoor ontstonden bloedingen die met het slijm meekwamen. Men werd slap en futloos. Gebrek aan eetlust zorgde voor een groot gewichtsverlies.

Deze kwalijke symptomen zijn ingrediënten uit het verhaal van de vampier Mercy Brown. Op Rhode Island waar de familie Brown woonde heerste een TBC-epidemie. De familie Brown was al drie maal geconfronteerd met een sterfgeval ten gevolge van TBC. Het gezin voelde zich machteloos en was onwetend over de oorzaak van de ziekte, dus zocht men een oorzaak in het bovennatuurlijke. Toen ze het graf van Mercy Brown openden werden heersende vermoedens, dat dit het werk was van een demonische vampier, bevestigd. Mercy’s lichaam was in perfecte staat. De doodgravers realiseerden zich niet dat de vrieskou de oorzaak was van het goed geconserveerde lijk.

Men had weinig tot geen kennis van het ontbinden van lijken. In tijden van epidemieën werden in dorpen waar het vampirisme hoogtij vierde veel lijken opgegraven, voor het vinden van een boosdoener. Doorgaans werden de vermoeden alleen maar bevestigd, vooral omdat het lichaam vaak werd opgegraven midden in het begin van het verrottingsproces. Als men dacht een half ontbonden lijk of skelet aan te treffen zagen ze iets dat indruiste tegen de verwachting.

Zonder kennis van het ontbinden van een lijk moet een dergelijke vondst er angstig en vreemd uitgezien hebben, zoals dit het geval moet zijn geweest met een andere vermeende boosdoener “vampier” Arnod Paolo. Toen zijn dorpsgenoten zijn graf openden troffen ze iets aan waardoor ze hun overtuiging alleen maar meer bevestigd zagen. Paolo’s lijk zag er vol en goed doorvoed uit. Zijn oude nagels waren vervangen door nieuwe lange nagels. Zijn haar was langer. Zijn oude huid vervelde en eronder groeide nieuwe huid. Tot hun afgrijnzen liep er vers bloed uit zijn oren, ogen en mond. Het bewijs dat paolo was veranderd in een demonische vampier. Toen ze een staak door zijn hart sloegen gaf poalo’s lijk nog een laatste kreunend geluid. En zien was voor de dorpelingen tenslotte geloven. Maar in feite zagen ze heel wat anders.

In het verrottingsproces ontstaan binnenin het lichaam gassen waardoor het lichaam opzwelt. Het ziet er dan uit als een goed doorvoed lichaam. Deze gassen komen via de natuurlijke lichaamsopeningen naar buiten met het bloederige lichaamsvocht. Dit kan een kreunend en gorgelend geluid veroorzaken. Vooral als men druk op het lichaam zet, bijvoorbeeld door er een houten staak doorheen te jagen. Als het lichaam ontbindt wordt de buitenste huidlaag (epidermis) afgeworpen. Hierdoor wordt de onderste huidlaag (endodermis) goed zichtbaar. Dit ziet er dan uit als een nieuwe huid. Dit gebeurt ook met nagels en haren. De huid en spieren trekken zich terug rond de nagels en haarwortels waardoor het lijkt alsof ze zijn gegroeid. In de mond trekt het tandvlees terug waardoor de tanden, voornamelijk de hoektanden, langer lijken.

Dan hebben we de categorie nog rondlopende vampieren en zijn vermeende slachtoffers. De klassieke wetenschappers waren het er allang over eens dat de beeldvorming van vampirisme een geestelijk of lichamelijk medische oorzaak had en nog steeds heeft. De oorzaak kon bijvoorbeeld gezocht worden bij huidproblemen zoals bij Morfea Sclroderma.
Morfea Scleroderma is een huidaandoening die niet vaak in het gezicht voorkomt. Maar het kan op de onderlip voorkomen. De aangetaste huid krijgt een paarse, lila-achtige verkleuring waardoor het lijkt alsof je net bloed hebt gedronken. De ontwetende dorpeling dacht niet beter dan dat men met een bloeddorstige demon te maken had. Sommige huidaandoeningen zoals pemphigus lijken op bijtwonden waardoor er gedacht kon worden dat men het slachtoffer was van een bloeddorstige vampier.

Vampieren staan er ook bekend om dat ze nachtwezens zijn omdat ze het daglicht niet kunnen verdragen. Dit is het geval bij porfyrie. Porfyrie is een erfelijke stofwisselingsziekte. Een enzymatische storing in de porfyrine-synthese. Een enzym is een eiwit. Deze eiwitten zorgen voor een bepaalde chemische reactie in de stofwisseling. Door deze storing kan men gevoeliger worden voor daglicht. Het kan zelfs zo erg zijn dat, als men in aanraking komt met daglicht, de huid akelig rood wordt en dat er blaasjes tot grote blaren onstaan op de huid.

Voor de bloeddorst heeft de klassieke wetenschap ook een mogelijke lichamelijke verklaring. Bij de erfelijke ziekte Thalassemie treedt er chronische bloedarmoede op, wat kan leiden tot het verlangen naar het rode vocht. In het bloed zitten belangrijke stoffen die men nodig heeft denk bijvoorbeeld aan ijzer. Mensen met ijzertekort eten daarom vaak een bloederig biefstukje.

Maar wat als vampirisme'-symptomen niet op het lichamelijk vlak te vinden zijn? Dan zoekt de wetenschap het gewoon op het geestelijk vlak. Misschien voelen deze “vampiers” zich abnormaal aangetrokken tot de seksuele aantrekkingkracht van bloed. De verleiding van de duistere sensualiteit. Het bovennatuurlijke van de onsterfelijkheid, of juist aangetrokken tot de dood dat zich zelfs strekt tot necrofilie: onweerstaanbaar seksueel aangetrokken voelen tot dode lichamen. Vampiers beelden de donkere kant uit van de mens waar sommige subculturen zich mee kunnen identificeren. Het is spannend en erg overdreven geromantiseerd. Iets waar de filmindustrie gretig gebruik van maakt, waardoor de mythe alleen maar in deze tijd versterkt wordt. Helaas blijft het niet alleen bij de fantasie en zijn er mensen die zich ontwikkelen tot geestesgestoorde vampieren. Psychopaten die moorden plegen onder het mom van vampirisme. Maar deze zogenaamde vampieren zijn niets meer en minder dan gewone psychopathische moordenaars.

Omdat het duister nu eenmaal een kant is die bij de mensheid hoort, zal de vampierlegende altijd een doorgang vinden in de cultuur van de mensheid. Wie weet wat er zich afspeelt in de duistere hoeken van onze geest.

celtic: Bloederig biefstukje mmmmm
Wel biologisch dan.
Eigenlijk zelf gevangen
(bericht gewijzigd op 20-1-2008 11:21:21)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 20-01-2008 11:20:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Invasion: 'Vampire' discovered in mass grave

A SKELETON exhumed from a grave in Venice is being claimed as the first known example of the "vampires" widely referred to in contemporary documents.http://www.newscientist.com/article/mg20126985.200-vampire-discovered-in-mass-grave.html
Op 12-03-2009 16:11:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
adenis: moet iemand dat meisje op die foto niet vertellen dat haar vriendje is overleden?

Op 13-03-2009 13:26:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden