Dat er in exotische oorden moordlustige waterbewoners zoals krokodillen leven weet iedereen. Wie kent niet de beelden van natuurdocumentaires waar meterslange anaconda's of gevaarlijke bijtschildpadden hun prooien zonder pardon verslinden. Daarbij vergeleken lijken onze slootjes op saaie watertjes waar alles pais en vree is. Niets is minder waar. Ook onze watertjes worden bevolkt door een geducht rover. Ik heb het over Esox lucius, of de snoek. Deze vis met imposante bek met vlijmscherpe centimeterlange tanden kan meer dan een meter lang worden en loert niet alleen op andere visjes.

( De snoek is geen muilbroeder dus het visje in de bek is waarschijnlijk de klos )

Onlangs vond men in Engeland een 120 centimeter lange snoek die gestikt was in een bijzondere prooi. De snoek bleek een volwassen eend in zijn keel te hebben. Omdat een snoek naar achter gerichte tanden heeft kon onze onfortuinlijke snoek de iets te grote eend niet meer uitspugen. Snoeken zijn zogenaamde standvissen. Ze liggen stil tussen waterplanten en met een korte agressieve actie duiken ze vanuit hun schuilplaats op hun prooi. Voor lange achtervolgingen zijn ze niet geschikt. Korte en hevige aanvallen is hun ding.


( Tussen de kieuwen door is de eend te zien waarin de snoek zich verslikte )

Onlangs verscheen in 'The Times' een artikel gewijd aan de snoek. In dat artikel blijkt de snoek ook wel meer te lust dan een visje. Zo was er ene Alexandra Palace die in 1980 lui in een roeibootje lag terwijl haar partner rondpeddelde. Haar hand loom in het water hangend genietend van het boottochtje waar een abrupt einde kwam toen er een draaikolk in het water verscheen gevolgd door een bijtende pijn in haar hand. Instinctief trok ze haar hand uit het water en trok daarmee ook een behoorlijke snoek mee omhoog. Ze sloeg zich los en zag dat haar vinger tot op het bot was doorgebeten.

Vissers zullen het verhaal wel herkennen. Om een snoek te vangen trekken ze allerlei vormen kunstaas door het water. Een hand met bewegende vingers lijkt voor een snoek op een smakelijke kikker of een aangeschoten visje.


( De eendenkiller, zie bierblikje om idee te krijgen hoe groot 'ie was )

In een boek van Fred Buller 'Pike and the Pike Angler' staan meer historische verhalen over de onvermoede vraatzucht van de snoek. Zo is er een rapport uit 1922. Toen ving men een snoek die een complete big in z'n maag had. En in 1813 zouden omstanders gezien hebben hoe een kalf in een poging om water te drinken was gegrepen door een snoek. De snoek hing aan het arme dier z'n neus. Een soortgelijk voorval gebeurde ook in 1801 maar toen was een ezel de klos. In 1868 was een knaap tijdens het vissen een beetje pootje aan het baden in een lokale vijver. Plotseling begon de knaap te schreeuwen en was er tumult in het water. Toen omstanders te hulp schoten zagen ze een flinke snoek die zich in de voet van de jongen had vastgebeten. De knaap werd verlost van de snoek en op de kant getrokken.

Dat de snoek te klein is om een kind of ezel op te vreten weerhoudt de snoek er kennelijk niet van om het te proberen. Ik weet zeker dat u na het zien van onderstaande filmpje onze zo tam lijkende slootjes anders zult bezien.

Gerelateerd aan deze publicatie:
DaVince: Sinds wanneer zwemt er forel in onze sloten?
Religion, a placebo which causes damage.
Op 20-01-2008 3:09:29 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
mika2002: Geef mij de snoek van citroen maar!
Op 20-01-2008 13:28:53 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: Snoeken vallen inderdaad alleen per vergissing mensen aan.
Ik ben sportduiker en heb in Ruinerwold "Brutus" gezien, een snoek van om en nabij 1.20 meter (sommigen beweren 1.30..). Ik heb deze reus zelfs kunnen aaien onder water. Indrukwekkend dier, temeer omdat onder water alles ook nog eens groter lijkt...

Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 20-01-2008 16:34:14 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pike76: Ik zit vol verbazing dit artikel te lezen wat een onzin is dit. Een snoek is een belangrijke schakel in het systeem van een sloot, vijver etc, etc. Zieke dieren, ratten, vissen en kuikentjes zijn het menu van dit prachtige dier. Een gemiddelde snoek van 1m eet voor ongeveer 500gram vis per 3 dagen. Dat dit met het nodige geweld gaat is logisch.
Maar met dit soort verhalen krijgen we weer te maken met een slechte naam voor de snoek en dat moet en mag niet gebeuren.
Als je dan toch een artikel wil schrijven maak dan eens een artikel over Lough Mask waar de snoek door "ons" geculled wordt omdat wij zogenaamd wel netjes zijn.
Geniet van de natuur en de prachtige beesten die daar in leven ook een dier als de snoek!
Op 30-07-2010 14:26:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clavius: De snoek is absoluut een prachtig dier. Helaas trof ik niet zelden gehalveerde gezonde exemplaren aan, langs de kant van onze sloten. Slachtoffers van het uitbaggeren.

En niet te vergeten onze snoekbaars. HEERLIJK met wat verse dille, roomsaus en misschien een beetje citroensap.
I might just be saying that to get you mad...
Op 30-07-2010 14:44:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Kanu: vroeger veel op gevist. Toen nog met levend aas.
Maar is het nu feit of fictie dat een beet van een snoek moeilijk heelt? Ik heb me dat ooit laten wijsmaken door een oom van me...
Licht is sneller dan geluid. Daarom zien mensen er intelligent uit, tot je hen hoort spreken.
Op 30-07-2010 14:59:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat:
paps:

Snoeken vallen inderdaad alleen per vergissing mensen aan.
Ik ben sportduiker en heb in Ruinerwold "Brutus" gezien, een snoek van om en nabij 1.20 meter (sommigen beweren 1.30..). Ik heb deze reus zelfs kunnen aaien onder water. Indrukwekkend dier, temeer omdat onder water alles ook nog eens groter lijkt...En "Brutus" is een dame!
"We're all mad here."
Op 31-07-2010 7:43:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider:

Dat is geen bierblikje maar een blikje pepsi cola

Waar het hart van vol is he...

My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op 10-06-2011 10:39:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
dennis.nl: Een paar jaar geleden hebben ze hier alle vijvers leeg gehaald en is alles uitgediept en schoon gemaakt. Uit 1 water kwam een snoek van precies 130cm en nog een snoek van 122cm. Voor mensen die denken broodje aap verhaal. Dit kan bevestigd worden door hengelsport vereniging vios in Enschede.

Ik heb op dit zelfde water al eens een meerkoet plots onder water zien verdwijnen waarna er daarna alleen nog maar een rode plek over bleef.
Ook zie je regelmatig dat er jonge eendjes opgegeten worden door een snoek.
Op sommige dagen is de snoek zo fanatiek aan het jagen dat het niet meer uitmaakt wat je aan je lijntje knupt om deze te vangen. We hebben zelfs al snoeken gevangen zonder dat het aas het water raakt.
Alleen de ratel van het kunstaas was dan al genoeg om de snoek tot bijten aan te zetten en een sprong uit het water te zien maken. Helaas voor ons vissers gebeurt dit niet dagelijks. Ik denk zelf dat op dit soort dagen de snoek zich wel eens makkelijk kan vergissen. Het lijkt dat ze dan in blinde woede alles willen grijpen wat maar eetbaar lijkt.

@Kanu
Denk dat het fictie is, ben zelf 1 keer te pakken genomen door een snoek en had een glip in mijn duim toen.
Het heeft niet lang geduurt voor dit weer genezen was. Niet echt iets vreemds aan gemerkt.
(bericht gewijzigd op 10-6-2011 15:03:01)
Op 10-06-2011 14:46:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
dennis.nl:
Pike76:

Ik zit vol verbazing dit artikel te lezen wat een onzin is dit. Een snoek is een belangrijke schakel in het systeem van een sloot, vijver etc, etc. Zieke dieren, ratten, vissen en kuikentjes zijn het menu van dit prachtige dier. Een gemiddelde snoek van 1m eet voor ongeveer 500gram vis per 3 dagen. Dat dit met het nodige geweld gaat is logisch.
Maar met dit soort verhalen krijgen we weer te maken met een slechte naam voor de snoek en dat moet en mag niet gebeuren.
Als je dan toch een artikel wil schrijven maak dan eens een artikel over Lough Mask waar de snoek door "ons" geculled wordt omdat wij zogenaamd wel netjes zijn.
Geniet van de natuur en de prachtige beesten die daar in leven ook een dier als de snoek!


De hoeveelheid voedsel wat een snoek tot zich neemt is afhankelijk van het soort water waar de snoek leeft. Je ziet op het ene water magere snoeken die geen groot voedsel aanbod hebben op hun water en op andere wateren vang je snoeken van 80cm en 20pond zwaar.
Het is niet te bepalen wat een snoek eet. We kunnen wel een gemiddelde nemen van dag/week/maand/jaar.
Maar eigenlijk is het niet te meten wat een snoek eet. Dan heb je nog het aas gedrag van de snoek, elke snoek heeft weer een voorkeur voor zijn voedsel en eet weer anders als een andere snoek. En zo kunnen we nog wel even doorgaan...........
Op 10-06-2011 15:02:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden